Constituirea fondului de pensii administrat privat este prevazuta pentru 2008, data la care contributia la acest fond devine obligatorie pentru salariatii cu varste de pana in 35 de ani, potrivit Programului Economic de Preaderare (PEP) actualizat - editia 2004, aprobat de Guvern. Parlamentul a adoptat, la sfarstitul anul trecut, Legea nr.

411/2004, act normativ care introduce pilonul al doilea de pensii, reglementand infiintarea, organizarea, functionarea fondului, precum si garantiile acordate participantilor la fond. Legea va intra in vigoare la jumatatea anului 2006.

La 1 ianuarie 2007, va fi infiintata Comisia de Supraveghere a Fondurilor de Pensii, iar colectarea contributiilor participantilor de catre administratorii fondurilor va incepe la 1 ianuarie 2008, se mentioneaza in PEP. Potrivit legii, fondul de pensii va fi format din contributiile a minimum 50.

000 de cotizanti si va fi gestionat de o societate specializata in administrarea fondurilor obligatorii de pensii, care va avea un capital social de 20 milioane de euro. Garantarea contributiilor se va face prin constituirea unui fond de rezerva de catre administrator si crearea unui fond de garantare la nivelul institutiei de supraveghere.