Pe fondul cresterii generalizate a Bursei de Valori Bucuresti, toti mai multi investitori au inceput sa se uite si spre Bursa din Sibiu, pentru ca, in eventualitate a unor corectii serioase, sa isi asigure portofoliul, dar si pentru speculatii.

Activitatea Bursei Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) a crescut in ultimele luni, atat din punctul de vedere al tranzactiilor incheiate, cat si din punctul de vedere al numarului de contracte tranzactionate. Piata sibiana vine dupa o restructurare totala, inregistrata in urma cu un an, o data cu adoptarea noilor reguli.

Emil Ogica, vicepresedinte KTD Invest, spune ca a observat cresterea atractivitatii si lichiditatii pietei o data cu cresterea interesului pentru actiuni, insa, desi se inregistreaza volatilitate si lichiditate marita, comparativ cu ce era in urma cu trei-patru luni, acestea sunt reduse fata de potential.

Cresterea activitatii pe piata din Sibiu este considerata normala de Victor Pop, trader la Vanguard. "Piata inregistreaza cresteri luna de luna si, probabil peste un an o sa vedem cresteri de 2-3 ori a numarului pozitiilor deschise.

Lichiditatea pietei ar trebui sa se apropie de lichiditatea pietei spot, astfel ca este foarte mult loc de crestere, in conditiile in care in prezent aceasta se situeaza la 2%-3% din piata spot", spune Pop. Daca pana cu ceva timp in urma marimea ordinelor nu depasea 5-10 contracte, in prezent apar in piata si ordine de 100-200 de contracte.

Majoritatea ordinelor insa contin 10-30 de contracte, insa si asa este o oarecare crestere. Pana acum, multi investitori nu au avut in vedere aceasta piata din cauza lichiditatii scazute. In aceasta situatie a fost si Cristian Sabau din Targu Mures, care a intrat de curand si pe aceasta piata, el fiind investitor la BVB inca din anul 1998.

"Am urmarit de mai mult timp piata din Sibiu, si o data cu cresterea, cat de cat, a lichiditatii, am decis sa o testez, la inceput, cu cateva contracte", spune Sabau. Cristian Sabau a mai adaugat ca aceasta piata iti ofera mai multe avantaje (sumele pe care le investesti sunt mai mici, exista vanzarea in lipsa - tranzactiile short etc.), dar este si mult mai speculativa.

Insa acum chiar investitori de talie mare privesc spre Sibiu. Cu putin timp in urma, Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia, ne-a declarat ca in acest an societatea din care face parte va tranzactiona mai mult pe derivate, dupa ce in urma cu un an a demarat o politica agresiva pe piata actiunilor.

Intrarea SIF5 pe piata derivatelor poate fi considerata, in opinia lui Emil Ogica, un semnal si pentru alti investitori mari sa intre pe piata. Desi sunt tipuri de 17 contracte care au suport actiuni, doar pe cateva sunt pozitii deschise. Derivatele cu suport actiuni SIF 2 si Petrom sunt cele mai lichide in piata, cu peste 2.

500 de pozitii deschise, urmate de SIF5 si Banca Transilvania cu aproximativ 1.500 de pozitii deschise. Cu cat scadenta este mai aproape, cu atat lichiditatea este mai mare.

Spre deosebire de tranzactiile la BVB, pe piata futures nu este necesara cumpararea/vanzarea efectiva a actiunilor, ci se pune garantie o suma de bani, numita marja, care este stabilita de catre Bursa si este specifica fiecarui tip de contract in parte. Alte avantaje ale pietei futures sunt tranzactiile short (adica poti sa vinzi in lipsa) si posibilitatea asigurarii riscului (hedging).

Mai mult, pentru aceeasi variatie a pretului unei actiuni, randamentul este mult mai mare la BMFMS decat la Bursa, insa si riscul este pe masura pentru speculatori.