Fluctuatiile cursului de schimb vor fi tot mai ample si mai putin predictibile, datorita faptului ca BNR nu are de indeplinit un obiectiv de curs in 2005, iar interventiile sale in piata vor fi generate doar de necesarul cantitativ al rezervelor internationale si al platii datoriei externe. BNR sustine ca va cumpara in acest an circa 3 miliarde de euro, din care deja au fost cumparate 6 milioane.

Cand si cum? Nu se stie, deoarece BNR a anuntat, prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu, ca banca centrala nu se va mai situa in acest an pe pozitia de perdant pe piata monetara si valutara, ci chiar va incerca sa castige, pe fondul speculatiilor asteptate in acest an.

Sunt principalele motive pentru care investitorii interesati de speculatiile valutare se vor gandi foarte serios daca sa intre in aceasta piata si, mai ales, cu ce sume ar putea intra. Isarescu sustine ca BNR nu are de ce sa se teama in cazul banilor fierbinti, deoarece, simularea pe care au facut-o saptamana trecuta prin interventii directe si mascate (care au ridicat cursul de schimb cu peste 2.

000 de lei) a demonstrat ca sistemul bancar va face fata cu brio unor iesiri de capital speculativ. Mai mult, asa-numitii speculatori, pe care BNR nu ii condamna deoarece vor avea un aport important la dezvoltarea unei piete fluctuante in Romania, vor avea ocazia sa piarda sau sa castige mai putin.

Si asta deoarece profitul castigat din dobanzile mari la lei (care nu vor scadea sub nivelul prognozat al inflatiei, de 7%) ar putea fi pierdut printr-o depreciere subita a cursului. In urma anunturilor facute de banca centrala, analistii financiari isi revizuiesc mai mult sau mai putin previziunile privind evolutia cursului de schimb.

Analistul financiar Florian Libocor preconizeaza un curs mediu de 35.000 - 36.000 de lei pentru un euro in 2005, mizand pentru un curs de 30.000 lei (sau mai putin) - 33.000 de lei la sfarsitul anului, in cazul in care nu vor exista iesiri de capital de pe piata romaneasca.

In cazul (mai probabil) in care in trimestrul patru din 2005 vor exista iesiri de capital speculativ, cursul euro ar putea urca pana la 38.000 de lei. Libocor atrage atentia si asupra faptului ca, desi avem un deficit de cont curent bine finantat prin investitii directe, sectorul economiei reale a ramas in urma sectorului financiar- bancar.

Nedepasirea acestui impediment ne va pune in situatia de a nu face fata fortelor economice din Uniunea Europena. Exista si voci care sustin ca vom avea perioade in care euro va depasi 42.500 de lei, bazandu-se pe faptul ca bugetul de stat va fi rectificat pe o valoare medie a euro de 39.000 de lei. Cu toate acestea, trebuie sa subliniem ca, un buget rectificat calculat pe un curs mediu de 39.

000 de lei, este net avantajat daca la nivelul intregului an, cursul mediu este de 36.000 de lei. Deoarece, datorita aprecierii leului, produsul intern brut asumat la cursul de 39.000 de lei va fi mai mare in euro, daca vom avea un curs mediu mai mic de 39.000 de lei.