Studentii cu afaceri sunt ajutati daca angajeaza someri

Banii, insa, nu sunt usor de obtinut, iar contitiile ce trebuie indeplinite pot fi descurajante.

Daca esti student in Bistrita ti-e mai usor sa iti faci o afacere. Pentru ca Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) te ajuta sa iei credit cu dobanda subventionata. Conducerea ANJOFM Bistrita Nasaud nu face decat sa aplice prevederie legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata prin Legea nr 107/2004.

Potrivit celor doua acte normative, din bugetul asigurarilor pentru somaj se pot acorda credite cu dobanda subventionata. Agentia bistriteana nu este singura care acorda aceste facilitati, ci aproape toate agentiile pentri Ocuparea Fortei de munca dina tara, ca parte dintr-un program dezvoltat la nivel national.

Agentia din Bistrita s-a implicat, insa, foarte mult in promovarea acestor facilitati catre publicul tinta: studentii din judet.

Conditii

Nu toate agentiile pot oferi aceleasi facilitati de creditare. In judetele in care se inregistreaza o rata medie a somajului mai mica sau egala cu cea pe tara, dobanda creditelor acordate este cu 50% mai mica decat cea de referinta a BNR. Pentru judetele cu o rata a somajului mai mare decat cea pe tara, dobanda creditelor este doar cu 25% subventionata.

Subventia dobanzii se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj. Beneficiarii acestor credite sunt studentii la zi, din facultati de stat sau particulare acreditate, cu varsta maxima de 30 de ani. Ei trebuie sa infiinteze intreprinderi mici sau mijlocii, singuri sau impreuna cu alti studenti, sau sa dezvolte activitati economice ca persoana fizica autorizata.

Trebuie sa aiba cel mult 249 de angajati, iar 50% dintre acestia sa fie angajati din randul somerilor. O alta conditie este ca nou angajatii sa fie mentinuti in firma 3 ani de la data angajarii, iar acestia sa fie angajati pe locuri de munca nou create, nu pe posturile ramase vacante.

Obiectul de activitate al societatii trebuie sa fie productie, prestari servicii sau turism, iar creditele se acorda pentru dotari cu utilaje, echipamente, amenajari sau pentru finantarea stocurilor.

Garantarea creditului se face, in principal, cu obiectele achizitionate din creditul acordat, dar si cu alte bunuri si valori care apartin solicitantului, care trebuie sa acopere valoarea creditului si a dobanzii.