In momentul aterizarii avionului prezidential american, in Germania ningea molcon. Un gest simbolic - potrivit unor corespondenti de presa - ca relatiile dintre Statele Unite si Germania sunt acum mai sanatoase, chiar daca zapada nu poate acoperi toate neintelegrile din ultimii ani.

Cei doi lideri au dat mana fiind incojurati de soldati germani si americani, care au participat la operatiuni militare in Afganistan. Un mesaj clar ca cele doua tari pun umarul la aceeasi misiune.

Opinia publica din Germania ramana foarte sceptica cu privire la administratia Bush.

Se asteapta ca aproximativ zece mii de demonstranti sa protesteze in Mainz impotriva presedintelui american.

Un sondaj de opinie dat publicitatii chiar inainte ca presedintele american sa ajunga in Germania arata ca mai multi germani au incredere in presedintele Rusiei, Vladimir Putin, decat in George Bush.

Puncte in divergenta

Dupa intalnirile avute la Bruxelles cu liderii NATO si ai Uniunii Europene, in care cuvantul de ordine a fost unitatea transatlantica, presedintele Bush va relua discutiile asupra diferendelor transatlantice - cu unul dintre criticii politicii sale - cancelarul Germaniei Gerhard Schroeder.

In ajunul convorbirilor de la Mainz cu presedintele Bush, domnul Schroeder a declarat iarasi ca Germania exclude trimiterea de trupe in Irak.

In plus, cancelarul Germaniei ar dori ca rolul NATO sa fie modificat si ca Iranul sa fie convins sa accepte compensatii financiare in schimbul renuntarii la programul sau nuclear - idei respinse de George Bush.

O alta chestiune in litigiu e si embargoul vechi de 15 ani impus Chinei in materie de armament , - aici domnul Schroeder si aliatul sau, Jacques Chirac, sunt de parere ca embargoul trebuie ridicat, in vreme ce presedintele Bush e de parere ca masura va schimba echilibrul de forte dintre China si Taiwan - ceea ce ar fi ingrijorator.

Embargoul va fi ridicat, pana la urma a declarat domnul Schroeder in ajunul vizitei presedintelui SUA.

Intalnirea Bush - Putin

Si un alt critic al politicii administratiei Bush - Vladimir Putin, a facut o declaratie in asteptarea intalnirii sale de maine cu George Bush, si in replica fata de discursul in care acesta a exprimat ingrijorare in legatura cu standardele democratiei rusesti.

"Prinicipiile fundamentale ale democratiei si institutiilor ei trebuie adaptate realitatilor vietii rusesti de azi, traditiilor noastre, si istoriei noastre . Iar adptarea o facem noi insine, nimeni altcineva." a spus presedintele Rusiei.

Deocamdata, observatorii asteapta sa vada daca reconcilierea cu asa -numita "veche Europa", in numele careia a sosit domnul Bush in Europa, va fi marcata de gesturi sau angajamente concrete in Germania.