Piata bancara romaneasca se confrunta cu o situatie unica in Europa: lipsa creditului agricol. Daca aceasta situatie nu ar afecta o tara precum Slovenia, unde agricultura este nesemnificativa ca pondere in PIB, pentru Romania este o situatie dramatica.

In 15 ani de la descentralizarea sistemului bancar, agricultura, ramura economica cu o pondere majora in PIB, nu a reusit sa atraga credite nici cit leasingul auto. Dar exista semnale ca bancile se vor orienta spre agricultura. Concurenta acerba de pe piata este un motiv.

Creditul agricol este o componenta absolut necesara pentru o agricultura moderna. Lipsa acestui instrument este, conform opiniei tuturor specialistilor, una dintre cauzele majore ale lipsei de performante din agricultura romaneasca.

Desi bancile – autohtone sau sucursale ale unor banci straine – au trecut demult peste perioada de acomodare cu realitatile economice, ele sunt inca extrem de reticente in acordarea acestui tip de credite. Singura institutie care a mai “miscat” in acest domeniu este BCR, care detine o pondere de peste 90% din totalul creditelor acordate pentru agricultori.

Dar suma totala acordata fermierilor sau procesatorilor de catre banci este infima – aproximativ 3.000 miliarde lei – adica un procent nesemnificativ din totalul creditelor acordate anual in Romania.

Recent insa, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, anunta ca este foarte probabil ca, in viitorul nu foarte indepartat, creditul agricol sa cunoasca un veritabil boom: "Situatia actuala in domeniul creditarii sectorul agricol este similara cu cea intilnita in urma cu trei ani in retail.

Atunci, cind un client intra intr-o banca si solicita un credit ipotecar sau de consum, functionarul ii zimbea si ii spunea ca a gresit adresa. Starea se datoreaza faptului ca nu sint create conditiile necesare ca atit banca, cit si asiguratorul sa aiba certitudinea ca afacerea este viabila".

Acest anunt a luat prin surprindere asociatiile de producatori si procesatori, care atentioneaza autoritatile de ani buni, fara nici un rezultat, ca agricultura nu poate progresa fara institutia creditului agricol.

Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, spune ca nici legislatia actuala nu ajuta nici fermierii, nici bancile: “Avem nevoie de o lege mai buna a creditului agricol. Cea existenta nu ne ajuta aproape deloc. Fermierii au nevoie de credite pentru a face investitii solide in productie; altfel, vom continua sa producem fara mare randament”.

Unii analisti financiari privesc cu rezerve declaratiile lui Radu Gratian Ghetea. Daniel Daianu spune ca “ma surprinde acest anunt. Acum un an, daca discutam cu domnul Ghetea despre creditul agricol, imi spunea ca este neinteresant pentru banci din cauza riscurilor pe care le implica. Aceasta este o teza super-optimista, care, daca s-ar realiza, ar rezolva toate problemele agriculturii.

Eu sint totusi adeptul crearii unei institutii bancare care sa acorde acest tip de credite, ce vor fi garantate de stat. In opinia mea, aceasta este rezolvarea problemei agriculturii, iar eu pledez de ani buni pentru o astfel de institutie”.

In schimb, Matei Paun, membru fondator Think Thank Romania, crede ca “este evident ca, in urmatoarea perioada va avea loc o crestere a volumului de credite pentru agricultura. Sunt mai multe motive. In primul rind, este o competitie acerba pe piata bancilor, iar creditul agricol – un teritoriu care asteapta sa fie explorat.

In al doilea rind, probabil ca ritmul de crestere al sectorului de retail se va micsora, si atunci bancile isi vor cauta, logic, alte debuseuri. Cit despre riscurile mari ale activitatilor din agricultura, exista instrumente precum asigurarile, care se practica si la celelalte tipuri de credite. Aceste asigurari contra intemperiilor sau secetei vor avea darul de a micsora riscurile bancilor”.