“Evenimentul zilei” continua dezvaluirile din rechizitoriul disparut in afacerea “Cocaina”

Potrivit unor martori din dosar, logodnica fotbalistului Bogdan Stelea a fost la petrecerile organizate de fiul magnatului in vila acestuia din Pipera, unde s-a lasat cu prizat prafuri. Aceste acuzatii nu se mai regasesc acum in nici un dosar pentru ca martorii si-au schimbat declaratiile

“Evenimentul zilei” continua sa dezvaluie continutul primului rechizitoriu aruncat la cos de “amabilul” procuror Gheorghe Muscalu, prin care se cerea trimiterea in judecata a lui Ion Alexandru Tiriac pentru trafic de droguri. Rechizitoriul contine amanunte picante din viata unuia dintre cei mai bogati mostenitori ai unui om de afaceri roman, magnatul Ion Tiriac.

Petreceri la care se consumau platouri cu cocaina, cantitati impresionante de stupefiante impartite frateste cu prietenii, curse disperate prin Bucuresti dupa o doza de euforie - toate aceste lucruri creioneaza un altfel de portret al tinarului de bani gata, crescut si scolit in strainatate, Ion Alexandru Tiriac.

Dupa ce a devenit dealerul de droguri al lui Ion Alexandru Tiriac, Robert Sandu a inceput sa-i furnizeze acestuia, cu maxima prudenta, cocaina la comanda. Din discutiile telefonice, inregistrate ca probe la dosar si din modalitatea de livrare a marfii, dar si a platii se vede cu cita prudenta actionau cei doi actori majori din dosarul “Cocaina”.

Contactul direct era redus la minimum, comenzile fiind facute la telefon sau prin SMS. De cele mai multe ori, Robert Sandu arunca cocaina, pusa intr-un pachet de tigari, in curtea locuintei lui Tiriac din Pipera. Conventia dintre cei doi la livrarea marfii era: “Iesi in curte. Ai un KENT”.

Tiriac junior si Robert Sandu arata, din comportamentul descris de rechizitoriu, ca stiau ce se poate intimpla daca ar fi fost prinsi in flagrant. Astfel, livrarea se facea numai pe proprietatea lui Tiriac, unde procurorii ar fi avut nevoie de mandat pentru a intra si a realiza un flagrant, tocmai pentru ca este proprietate privata.

Precautia a mers si mai departe pentru ca, de cele mai multe ori, livrarea drogurilor se facea dupa ora 8.00 seara, cind legea interzice interventia organelor de cercetare pe o proprietate privata.

Martori constrinsi de procurori

Declaratiile date initial de Monica Robu, iubita indianului Shailendra Tyagi, dar si cele ale indianului au fost retractate de cei doi, acestia spunind ca ei l-au acuzat pe Tiriac jr. pentru ca au fost obligati de procurori. Una dintre probele disparute din dosarul lui Tiriac jr.

este caseta video cu declaratiile lui Tyagi si ale prietenei sale, Monica Robu, unde se vedea ca afirmatiile care il incriminau pe Tiriac jr. ca traficant, nu doar consumator de droguri, au fost facute senin, fara impresia ca ar fi fost fortati. Citeva fragmente ale acelor declaratii sint incluse in acest rechizitoriu.

Intr-un paragraf se vorbeste despre petrecerile restrinse de la resedinta lui Tiriac, unde se consumau platouri cu cocaina:

“Invinuita Robu Monica mai arata ca la una dintre cele doua intilniri, ce au avut loc in toamna anului 2003, la un moment dat a sosit la locuinta inculpatului Tiriac Ion Alexandru, din Pipera, o persoana pe care inculpatul Tiriac Ion Alexandru l-a prezentat cu numele de Robert.

Inculpatul Tiriac Ion Alexandru si Robert au stat de vorba in living linga masa de biliard, la o distanta de cca trei-patru metri de masa la care invinuita se afla impreuna cu Ileana Lazariuc si Shailendra Tyagi si pe care se gasea farfuria cu cocaina. Robu Monica a mai precizat ca la o intilnire din Pipera a participat si o prietena a Ilenei Lazariuc, pe nume Lili (n.r.

- Lili Sandu, logodnica lui Bogdan Stelea, portarul echipei nationale de fotbal), fosta componenta, alaturi de Ileana Lazariuc, in trupa Trinity, precum si alte persoane de sex masculin pe care nu le cunostea”.

Lili Sandu, duet stupefiant cu Ileana Lazariuc

Indianul a confirmat si el prezenta lui Lili Sandu la vila lui Tiriac din Pipera: “La prima intilnire se mai afla, alaturi de inculpatul Tiriac Ion Alexandru si prietena sa Ileana, Lili, despre care cunostea ca a cintat anterior cu Ileana intr-o formatie si ca era prietena cu un fotbalist”.

In rechizitoriul neconfirmat de procurorul Gheorghe Muscalu se mai spune despre acea intilnire: “Dupa ce au stat cu totii la piscina, au intrat in imobil si au consumat cocaina pusa la dispozitie de catre inculpatul Tiriac Ion Alexandru”.

Pasajele din primul rechizitoriu care pomeneau de prezenta logodnicei lui Bogdan Stelea, Lili Sandu, la party-urile cu prafuri din vila lui Tiriac junior au disparut din cel de-al doilea rechizitoriu, prin care a si fost trimis de fapt in judecata fiul lui Ion Tiriac.

Marturia disparuta care il incrimina pe Tiriac jr.

Din citeva paragrafe ale primului rechizitoriu rezulta clar ca Tiriac jr. a vindut droguri, ceea ce inseamna ca a facut trafic. In cel de-al doilea rechizitoriu, intocmit de procurorul Corina Gheorghisan, aceste pasaje nu mai exista. Iata una dintre relatarile pe care subordonatii procurorului “amabil”, Gheorghe Muscalu, nu le-au considerat relevante:

“In acelasi timp, potrivit declaratiei inculpatului Tyagi Shailendra rezulta ca acesta a procurat cocaina de ordinul gramelor de la inculpatul Tiriac Ion Alexandru.

Astfel, in luna decembrie 2003, dorind sa cumpere cocaina pentru consumul propriu, inculpatul Tyagi Shailendra s-a deplasat la locuinta inculpatului Tiriac Ion Alexandru si a procurat un gram de cocaina de la acesta, platind in schimb suma de 120 USD”.

La citeva luni dupa ce indianul Tyagi Shailendra a dat aceasta declaratie, el si-a schimbat pozitia radical. Surse judiciare ne-au declarat, in urma cu citeva zile, ca schimbarea declaratiei indianului pentru a-l scapa pe juniorul Tiriac a fost intens negociata de procurorii Gheorghe Muscalu si Corina Gheorghisan.

Acum indianul este in libertate, dupa ce instanta l-a condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare.

“Am facut drumul beat, cu frica de radar”

Robert Sandu i-a trimis lui Ion Alexandru Tiriac un SMS in care i-a spus ca i-a lasat pungulita cu cocaina sub tabla de la pervazul aflat in curtea locuintei sale din str. Plantelor. “Da. Du-te acolo. E sub caramida, sub tabla”. Intr-o discutie telefonica ulterioara, Tiriac jr.

era foarte furios pe Robert Sandu ca a uitat sa lase deschisa poarta de la casa unde era ascunsa cocaina si din cauza asta a sculat tot cartierul. Se plingea si din cauza ca, pentru a ajunge in acel loc, a condus beat si cu frica de radar.

Tiriac jr.: Mai, noi ne caram, ca ne-am facut de c...t aici. A iesit vecina si tipa vecinii.

Robert Sandu: Cine? Vecinii?

Tiriac jr.: Da, tipa vecinii: Ce faceti aici? Nu va e rusine?

R.S.: Mama!

Tiriac jr.: Ai deschis aia sau nu?

R.S.: Pai, uite, sun la mama si nu mai raspunde asta, sa deschida poarta. Mai, cum de nu a deschis aia poarta? Inseamna ca a inchis altcineva dupa ea poarta...

Tiriac jr.: Mai, oricum, sint suparat rau pe tine, ca am facut drumul asta beat, cu frica de radar, si ti-ai batut joc de mine, ma.

R.S.: Dar nu trebuia sa pleci.

Tiriac jr.: Si vecinii au ris de mine: Ce vreti?

R.S.: Hai ca o sa-ti trimit eu.

Tiriac jr.: Deci m-am facut de tot c...l. Merci, Robert. Sa-mi bag p..a daca nu sint suparat pe tine.

R.S.: Scuza-ma, Ioane. Eu am sunat-o pe-aia, dar a uitat sa deschida poarta. Ce sa fac eu acum in situatia asta? Deci o sa-l sun acum pe varul meu si o sa-l trimit pe varul meu sa-ti aduca.

“Tata e acasa”

Cind batrinul Tiriac era acasa, modalitatea de livrare a cocainei se schimba. Nu mai era aruncata peste gard, ci era trimisa intr-un plic. “In convorbirea purtata de inculpatul Robert Mircea Sandu la data de 20.10.2003, ora 21.06, cu Ion Alexandru Tiriac i-a spus ca si-a schimbat numarul de telefon si l-a rugat sa nu i-l dea Ralucai Sandu.

Cu aceeasi ocazie, Ion i-a solicitat sa-i aduca intr-o jumatate de ora cocaina, insa inculpatul Robert Mircea Sandu i-a spus ca nu poate sa vina. Ion i-a cerut sa trimita pe altcineva sa ii aduca cocaina la el acasa, insa i-a atras atentia ca nu poate fi aruncata peste gard, ca de obicei, deoarece era tatal sau acasa si ar fi bine ca cele 1,5 grame cocaina sa fie puse intr-un plic”.

Marfa pe “controlate”, si apoi pe “luate”

Din mai multe convorbiri inregistrate de politisti cu mandate de la procurori reiese ca, de cele mai multe ori, “marfa” era testata inainte de a fi cumparata. Potrivit rechizitoriului, in seara de 1 septembrie 2003, un alt consumator de droguri, Razvan Mircea Dimitriu, i-a facut o comanda de “tricouri” lui Robert Sandu:

Dimitriu Razvan Mircea: Ma, vreau si eu doua tricouri. Mai intii probeaza omul, sa vada cum ii vine. La 90 ai zis, nu?

Robert Sandu: Da.

Dimitriu Razvan Mircea: Sa probeze omul, sa vada cum ii vine, in seara asta, si daca e ceva mai... mai face comanda.

Prezentam mai jos una dintre convorbirile surprinse de anchetatori, atasata la dosar, care il incrimineaza fara putinta de tagada pe fiul lui Ion Tiriac:

Tiriac jr.: Zi?

R.S.: Ce faci? Uite, sint aici. Am vorbit cu baiatul. Fii atent, ca el le are impachetate cite cinci si el este aici, unde are serviciul, unde are business-ul lui. Le are impachetate cite cinci. Mi-a zis ca ori merg acum cu el si imi da un pachet de cinci, ori, la ora 10, ma intilnesc cu el si imi da doua ca trebuie sa rupa din...

Tiriac jr.: Care-i treaba? Care-i stofa? Matase sau cotton?

R.S.: El asa zice, ca-i matase. Deci el zice ca-i matase.

Tiriac jr.: Tu garantezi?

R.S.: Eu garantez prin cuvintul lui. Deci el pe mine nu are cum sa, adica nu ma inteapa pe mine.

Tiriac jr.: OK. Pot sa-i dau inapoi, daca e, daca-i cazul sa nu fie OK, dupa 10 minute ?

R.S.: Hai ca, uite, vorbesc cu el acum.

Tiriac jr.: Dar cit e treaba?

R.S.: Asta-i la 90 de euro.

Tiriac jr.: Da-i 80.

R.S.: Uite-i zic acum.

Beizadeaua, scoasa in suturi din WC

In dosarul penal al lui Tiriac au existat trei persoane incluse in programul de protectie a martorilor. Printre ei s-a aflat si Radu Nastase, inculpat intr-un alt dosar pentru trafic de droguri, cel caruia procurorul Gheorghe Muscalu i-a deconspirat identitatea.

Acesta a adus si alte informatii despre Tiriac jr.: “Martorul ascultat sub o alta identitate Georgescu Mircea reda un episod vizind consumul de droguri in cluburile bucurestene, privindu-l pe inculpatul Tiriac Ion Alexandru.

Astfel, participind in cursul anului 2001 la o petrecere ce avea loc in clubul “OFFICE”, la un moment dat, in timp ce se afla la toaleta, a patruns in cabina inculpatul Tiriac Ion Alexandru, acesta avind in mina o punguta de praf alb similar cocainei, precum si o bancnota de 100 USD rulata sub forma unei tevi.

In continuare, inculpatul Tiriac Ion Alexandru, care se afla intr-o stare de euforie, parind a avea un comportament tipic consumatorului de droguri, a indreptat bancnota de 100 USD rulata catre nas intentionind sa prizeze din praful alb ce se afla in pungulita. Vazind aceasta, martorul l-a dat afara din cabina pe inculpat si a parasit apoi localul”.