PNA a inceput urmarirea penala impotriva baronului de Bacau Dumitru Sechelariu (fost PSD, fost PNG). Ultimele actiuni ale PNA (sectia de combatere a infractiunilor conexe) i-au adus fostului primar calitatea de invinuit, premergatoare celei de inculpat. A fost dat in consemn la frontiera. PNA cerceteaza situatia conturilor familionului Sechelariu (sotie, frate etc.

), dar si creditarile obtinute de firmele baronului, care - sub guvernarea PSD - au inflorit cu afaceri spectaculoase, gratie si mandatului sau de primar. Acuzatiile principale din dosarul PNA vizeaza licitatii cu cantec castigate de acolitii baronului, atribuirea cu cantec a mai multor terenuri si lucrari publice unor societati favorizate, manipularea unor fonduri SAPARD.

Functie de prejudiciul care va fi stabilit de expertii PNA, este posibila aplicarea sechestrului asigurator asupra averii celui mai prosper om de afaceri din administratia Moldovei. S.A.

Procurorii PNA au intrat in posesia stenogramelor sedintelor din Consiliul Local Bacau si a unor inregistrari magnetice care reproduc discutiile purtate pentru atribuirea unor lucrari edilitare finantate de la buget. Aranjarea unor licitatii nu este o noutate pentru judetele in care si-au facut aparitia baronii PSD.

Numai ca, de exemplu, societatea care si-a adjudecat transportul public urban in Bacau este controlata de clanul Sechelariu (mama acestuia fiind chiar actionar). Respectiva firma de transporturi a concurat singura la o licitatie patronata de baron si - culmea - a si castigat! Baronul stie de ce.

Un alt exemplu de "afacere cinstita" este licitatia pentru lucrari publice castigata de o firma de proiectari care avea printre actionari chiar pe sotia baronului bacauan.

Banii publici au drenat spre firmele familionului Sechelariu, iar acum PNA cerceteaza legalitatea acestor afaceri care l-au transformat pe baron intr-unul dintre cei mai bogati oameni ai judetului, in conditiile in care prosperitatea financiara a acestor firme este legata de mandatul de primar al lui Sechelariu.

PNA a luat si urma mai multor afaceri funciare, mai precis a unor schimburi de terenuri intravilane. De aceste "schimburi" au beneficiat personaje si firme agreate de baronul Sechelariu. PNA cerceteaza si posibile actiuni de spalare de bani, dat fiind numarul mare de firme patronate sau controlate de Sechelariu si familionul sau.

Sute de miliarde de lei au fost rulate, de-a lungul mandatului sau de primar, in activitatile firmelor Selena, SC Desteptarea (un mini trust de presa cu ziar, radio si televiziune), Let Construct, Let Agrolim, Let Service, Let Trans.

PNA are in vedere si verificarea activitatilor economico-financiare derulate la fabrica de hartie Letea Bacau, patronata de acelasi Sechelariu. Fabrica a fost "privatizata" de baron intr-o maniera tipica "APAPS-PSD". "Statul PSD", la ora privatizarii, a sters fabricii Letea datorii de aproape 7 milioane de dolari. Baronul stie de ce.

Sumele vehiculate in afacerile, firmele si conturile bancare ale familionului Sechelariu sunt de-a dreptul ametitoare. Aplicarea masurii sechestrului asigurator pe averile clanului Sechelariu este analizata de PNA. Aplicarea sechestrului asigurator este, se pare, o chestiune de timp.