Un fost colaborator al Ministerului Apararii din aceasta tara, acuzat ca a dat mita pentru a obtine informatii care sa plaseze in avantaj oferta companiei europene

Gigantul european EADS este implicat intr-un scandal, in Singapore, in legatura cu incercarea esuata de a castiga un contract cu statul pentru furnizarea de elicoptere navale, informeaza AFP.

Un cetatean singaporez, Eng Heng Chiaw, in varsta de 46 de ani, a fost acuzat de un tribunal din aceasta tara de mituirea unui oficial din cadrul Ministerului Apararii, cu suma de 305.000 de dolari americani, pentru a obtine informatii legate de oferta unui competitor al EADS pentru acelasi contract.

In documentele prezentate tribunalului se arata ca Eng i-a oferit banii lui Sin Boon Wah, director executiv adjunct pentru dezvoltare strategica din cadrul Ministerului Apararii.

"Oferta" a fost facuta pentru a obtine informatii "despre pretul oferit de competitor in cadrul proiectului legat de elicopterele navale pentru ca o alta companie, European Aeronautics Defence and Space (EADS), sa poata face o oferta care sa-i asigure castigarea contractului", se precizeaza in documentele oficiale prezentate tribunalului singaporez.

Documentul, prezentat agentiei AFP de catre Biroul pentru Practici de Coruptie si Investigatii din Singapore, arata ca incercarea de mituire a lui Eng a avut loc la data de 20 septembrie 2004.

Nu se cunosc, insa, detaliile legate de relatia lui Eng cu compania europeana EADS, desi publicatia Straits Times l-a descris pe acesta ca fiind un "consultant de afaceri" care a lucrat pentru o agentie din cadrul Ministerului Apararii.

Contractul in cauza prevedea furnizarea a sase elicoptere navale, iar Guvernul din Singapore a anuntat, luna trecuta, ca acesta a fost acordat companiei americane Sikorsky Aircraft Corporation.

Eurocopter, o divizie a EADS, a fost una dintre cele trei firme selectate pentru licitatia finala.

Guvernul singaporez nu a precizat cati bani va plati pentru elicopterele respective, publicatia Straits Times precizand, insa, ca afacerea ar fi evaluata la peste 100 de milioane de dolari singaporezi.

La Eurocopter si EADS s-a lasat linistea

Contactati, ieri, de AFP, purtatorii de cuvant ai Eurocopter si EADS, din Singapore, au refuzat sa faca comentarii pe aceasta tema. Cazul survine intr-un moment delicat pentru EADS in conditiile in care compania asteapta un anunt din partea Guvernului din Singapore privind un contract mai substantial pentru inlocuirea flotei de aeronave de lupta Skyhawk a fortelor armate din aceasta tara.

Cea de-a doua mare companie de aparare din lume, detinuta in parte de DaimlerChrysler si de Guvernul francez, se afla in cursa pentru contractul de doua miliarde de dolari cu armata din Singapore. Aparatele Eurofighter Typhoon au fost selectate, alaturi de aeronavele Rafale, produse de Dassault Aviation, si F-15 Eagle, produse de Boeing. Guvernul si-ar putea anunta decizia in urmatoarele luni.

Eurocopter este un jucator important pe piata de aparare din Asia. Intr-un comunicat remis anul trecut, compania anunta ca a livrat peste 250 de aparate noi clientilor civili si militari din regiune, inclusiv din Singapore, Indonezia, Thailanda, Malaezia, Filipine si Vietnam. Eng nu a facut nici o declaratie in cadrul aparitiei sale la tribunal, de marti, si a fost eliberat pe cautiune (20.

000 de dolari). Daca va fi gasit vinovat de dare de mita, acesta risca o pedeapsa de cinci ani de inchisoare plus o amenda de 100.000 de dolari.