Lucrarile efectuate in subsolul Palatului Parlamentului in zona piscinei au inghitit in 2003 si 2004 13,7 miliarde lei, potrivit unui material prezentat ieri de secretarul general al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu. Este practic un nou pas in recunoasterea realitatii: la piscina, dar si in zona respectiva, s-a lucrat si in ultima perioada.

Dupa ce vineri "Romania libera" a dezvaluit existenta piscinei de la Palatul Parlamentului, luni, la prima sedinta de Birou Permanent ziaristilor li s-a explicat ca nu este o piscina, dupa care s-a recunoscut ca este dar... ca nu s-a mai lucrat acolo dupa 1989. Marti, Mihai Unghianu spunea ca intre 2001 si 2003 s-ar fi cheltuit trei miliarde pentru zona respectiva.

Il contrazice insa chiar materialul prezentat ieri. "Mentionam faptul ca pana in prezent au fost achitate in anii 2003 si 2004 suma de 13, 7 miliarde lei, din care in anul 2003 suma de 10,6 milliarde lei, iar in anul 2004 suma de 3,07 miliarde lei".

Mai mult, Unghianu recunoaste si amploarea operatiunilor: "Din aceste sume au fost realizate spatii utile de aproximativ 1714 metri patrati (suprafata construita) pe cele doua niveluri, din care 740 metri patrati pot primi alte destinatii". Corpul E3 are doua niveluri sub cota 0 a edificiului si patru etaje.

Destinatia principala a corpului E3 este de birouri, spatii tehnice si un microstationar propriu de recuperare si reabilitare medicala prin mijloace complexe balneo, fizio si kinetoterapie". Mai mult, se recunoaste si faptul ca lucrarile s-au reluat in 2001.

Dupa ce face un istoric al lucrarilor, Unghianu recunoaste ca exista intentia continuarii executiei: "In prezent sunt finalizate in totalitate lucrarile pentru etajele 1, 2, 3, urmand sa se finalizeze spatiile de la parter, inclusiv accesul din exterior".

Mai mult, sub pamant se afla si un mic complex: "In spatiile aflate sub cota 0 respectiv -8,00 si -4,50 lucrarile efectuate conform proiectului delimiteaza urmatoarele destinatii: cai de circulatie - galerii, spatii pentru cabinete medicale in numar de patru, un spatiu pentru saune, un spatiu pentru reabilitare, cuva"... Dintr-un alt pasaj aflam ca respectiva cuva este de fapt bazin.

Aici "sunt finalizate structura de rezistenta, izolatia hidrofuga si partial finisajul din gresie si faianta".

Cheltuirea banului public in aceasta zona va continua. Pentru finalizarea lor, afirma Unghianu, ar mai fi necesare 35 de miliarde de lei. La finalul sedintei de ieri a Biroului Permanent, atat presedintele Camerei, cat si Mihai Unghianu au incercat sa minimalizeze problema modului in care sunt cheltuiti, in secret, banii publici.

"Domnul Unghianu si-a cerut scuze pentru faptul ca in prima faza nu a fost pregatit cu detaliile respective". Aceeasi placa a fost pusa si de Mihai Unghianu, care a afirmat ca materialul de ieri a fost realizat pe baza unei documentari serioase. Ce se va intampla insa cu piscina care la aparitia articolului din "Romania libera" nici nu...

exista? "Decizia ar trebui sa fie luata de colegii de la Senat, pentru ca lor le este destinata", s-a eschivat Adrian Nastase, desi a recunoscut ca institutia pe care o conduce este ordonator de credite pentru lucrarile de mutare a Senatului.