Dragobetele, ocrotitorul dragostei pe plaiurile carpatine, este sarbatorit astazi in calendarul popular al romanilor. In ultimii ani, Dragobetele este concurat de Sfantul Valentin, romanii uitand de sarbatoarea mioritica. Pe de alta parte, specialistii spun ca in falsa lupta dintre Dragobete si Sfantul Valentin pierde Martisorul. Va iesi invingator cel care poarta numele dragostei?

Scrisoare pentru Dragobete

"Navalnicule, fecior mandru care sucesti capul fetelor, iar ele, sarmanele, cad in mrejele tale ca mustele! Se spune despre tine ca esti mai erotic decat Valentin acela de peste mari si tari. Pai, e normal: el ar fi fost, se spune, medic in Roma antica, avand o mare pasiune pentru gastronomie si, din cand in cand, amesteca medicamentele amare cu vin, lapte sau miere.

Pe cand tu esti asemuit de poporul roman cu stravechii zei ai grecilor si romanilor, reprezentati cu picioare si coarne de tap, acoperiti de par, dansand prin paduri si pandind nimfele sau tarancile ratacite... Si se pare ca libidoul si fecunditatea nu ti-ar fi straine. Norocul lui Valentin, baiat istet, ca s-a facut mai repede cunoscut, iar ziua lui, cea de 14 februarie, e mai usor de retinut.

Asta ar trebui sa te lase rece, chiar daca unii te considera un necioplit cu suba mirosind a capra, lipsit de manierele stilatului Valentin...

De ce ti-am scris, mai, "Cap de Primavara"? Te implor sa-ti folosesti puterea pentru a-i apropia pe cei care cred ca lumea incepe cu dragoste si se sfarseste cu iubire. Ia-ti costumul popular romanesc si trezeste-ti supusii adormiti de licorile ademenitoare ale lui Valentin.

Du-i pe Dambul lui Gaf, considerat polul dragostei din Apuseni, apoi plimba-i pe la Poarta Sarutului, scoate-i prin padure, cu chiuiturile si hauliturile de rigoare, tine-i ocupati cu gustatul si regustatul buzelor fragede. Poarta-te cu grija insa, deoarece un doctor de pe malurile Tamisei a spus ca "o inima care se frange din iubire poate duce si la deces".

Sau uite, stii ce, mai bine uita de englezi, ca tocmai au facut un alt studiu care demonstreaza ca dragostea prosteste! Fa-ti treaba ta in continuare, saruta fetele ca doar expertii au scris despre tine ca esti un flacau iubet, inspirator al pornirilor senzuale, care face femeile de rasul lumii, atunci cand ele se duc dupa lemne, flori si bureti! Trezeste in ele dulcea dorinta de a se apropia de

barbatii frumosi, motivul fiind ca, daca-i ating, devin dragastoase, dorite si iubite.

Pasarile ramase nepereche te vor astepta, dragul meu Dragobete, si anul urmator, ca si oamenii. Iar pana atunci iti dedic argheziene versuri: "Te-ai asteptat valtoarea sa ma ia/Si sa ma arda in dogoarea ta/De unde te-ai ivit sa ma-mpresori/Cu-atatea stele si cu-atati fiori?".

PS – Tocmai am aflat ca n-ai fi protectorul iubirii romanilor. Conteaza?!?"