Ce pit bull a fost si ce pechinez a ajuns! Cit de arogant era, cit de rau statea cu decenta si cu bunul-simt si ce lectie teribila de umilinta e impins sa invete acum!

O fi ea, Romania, o tara trista, dar, din cind in cind, cetatenii ei isi iau o portie zdravana de ris. Tocmai traversam un asemenea moment.

Probabil ca, pe vremea in care ii invita pe curiosi sa-i numere ouale, Nastase nici nu-si inchipuia ca va veni o vreme cind va fi el insusi nevoit sa numere. Sa numere palmele pe care le ia dupa ceafa, bobirnacele pe care le primeste in cap sau replicile dispretuitoare venite din partea celor care, pina mai ieri, ii erau slugi.

In privinta situatiei actuale a lui Adrian Nastase, parerile sint impartite. Unii zic ca e o tragedie ceea ce i se intimpla. Altii, ca are ceea ce merita. Unii nici nu sint surprinsi de tratamentul de care are parte liderul social-democrat.

El insusi, daca umblam putin prin cotloanele memoriei, spusese, atunci cind luase – dupa cit chin! – decizia de a candida la Presedintia Romaniei, ca pleaca la lupta impotriva lui Basescu arzindu-si puntile. In mod cert, candidatura la Presedintia Romaniei a fost un moment de cotitura din cariera lui Nastase; dupa ce ea s-a consumat, nimic nu a mai fost, pentru liderul PSD, ca inainte.

Revenind, mai sint unii care cred ca Nastase e erou de comedie. Si ca, fiind asa, e mult de ris. Ma numar printre ei.

Cum sa nu rizi cind pina si Trita Fanita a ajuns la concluzia rimata a lui Traian Basescu („Adriane, nici nu stii cit de mic ai ajuns sa fii!“)? Cum sa nu rizi cind Nastase e facut pres in partidul pe care, teoretic, il conduce? Cum sa nu rizi cind vezi privirea de om haituit a celui care era cindva, dupa un model patentat de Nicolae Ceausescu, intiiul vinator al tarii?

De fapt, situatia e atat de comica, incit chiar Nastase ride de el insusi. Spre pilda, in recentul sau turneu in Ardeal, a spus, printre altele, ca nu putea sa renunte la bunul-simt care l-a caracterizat dintotdeauna si sa-l contracandideze pe Ion Iliescu.

Sa retinem: e vorba despre bunul-simt care l-a caracterizat dintotdeauna pe Nastase! Mare comic, acest Nastase, mare caracter! Cu acelasi prilej, presedintele PSD a mai spus ca a gasit cea mai solida explicatie pentru care social-democratii nu umfla in Bucuresti potul cel mare: in Capitala, aproximativ 25% dintre locuitori citesc presa, cita vreme, in mediul rural, ziarele sint citite de numai 7%

dintre locuitori. Pai, nu e de tot risul?

Ei, in aceste conditii, cind pina si Nastase ride de el insusi, cum sa nu fie comic? Cum sa bocesti cind e de ris? Parca nu prea poti.