Pana cand instanta se va pronunta in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", legea ma obliga sa-l consider nevinovat pe Ion Alexandru Tiriac. Asa este normal intr-un stat de drept. Nici jurnalistii, nici macar opinia publica nu se pot substitui Justitiei. Iata de ce nu imi permit sa comentez ultimele informatii care au transpirat in presa din acest dosar.

Nu am cum sa garantez autenticitatea fotografiei care il infatiseaza pe Tiriac junior tolanit printre pliculete suspecte. Si nici nu este treaba mea. Pentru asta exista procurori, avocati si judecatori. Este, in schimb, datoria presei sa semnaleze atunci cand institutiile statului nu-si fac datoria. Cand legea nu mai este aceeasi pentru toti.

Or, exact asta s-a intamplat in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri".

Repet, habar n-am daca Tiriac junior s-a drogat sau nu. Cu atat mai putin stiu daca, gazda primitoare, le-o fi oferit si amicilor sai cate o doza de bun venit. Stiu insa cu certitudine ca a fost tratat de autoritati cu totul altfel decat vreun suspect din - sa zicem - Ferentari. Vedem aproape zilnic la jurnalele de stiri imagini dure de la interventii ale politiei anti-drog.

Cu usi sparte, interogatorii racnite, perchezitii brutale. O doza gasita la ghena sau aruncata sub balcon le garanteaza suspectilor nauciti o sedere de cel putin o luna in arest preventiv.

Cu totul altfel au stat lucrurile in cazul VIP-urilor banuite de consum dar si de trafic de stupefiante. Tinerii din "high-life"-ul bucurestean au fost invitati politicos la Parchet, unde s-au prezentat insotiti de o armata de avocati. Nici vorba de perchezitii domiciliare, sau de analize medico-legale.

In ceea ce priveste "asprimea" interogatoriilor, ma indoiesc ca vreun procuror ar fi ridicat macar tonul cand la usa lui asteptau zeci de jurnalisti. Suspectii "de elita" nu au petrecut nici o singura noapte la "beci". In cazul lor, masura arestarii preventive nu a fost considerata necesara.

De ce? Prezenta oare fapta de care erau acuzati mai putin pericol social decat daca ar fi fost savarsita de niste amarati din Regie? In cazul suspiciunii de trafic de droguri, arestarea preventiva este aproape o regula. Pentru ca exista riscul ca suspectii sa influenteze martori, sa-i determine sa-si schimbe depozitiile, sau sa alerteze alti eventuali membri ai retelei.

Oricat as vrea sa fiu de indulgenta, nu pot sa nu remarc diferenta colosala intre tratamentul aplicat suspectilor de rand si cel rezervat tinerelor VIP-uri. Si asta mi se pare intolerabil. Nu stiu cand anume gresesc autoritatile: cand sunt prea indulgente, sau cand sunt prea aspre? Stiu insa ca procedurile judiciare ar trebui sa fie aceleasi pentru toata lumea.

Parchetul nu are dreptul la inconsecventa. Justitia nu poate functiona cu doua viteze.

In final, Ion Alexandru Tiriac nu are decat de pierdut din cauza acestui tratament preferential. Daca este nevinovat. Chiar daca va fi exonerat de Justitie, asupra sa vor plana mereu suspiciuni. Dealtfel, cazul sau a fost incredibil de prost gestionat mediatic. El personal a stralucit prin absenta, chiar si atunci cand era prezent in sala de tribunal.

E straniu, totusi, ca la 29 de ani sa-l chemi pe taticu' sa te apere si sa-l lasi doar pe el sa vorbeasca in numele tau.

Iesirile la rampa ale lui Tiriac senior au fost si ele complet neinspirate. Tentativa de a poza in victima a unei rafuieli politice nu prea avea cum sa convinga. Cine, in Romania PSD-ista, i-ar fi putut inscena asa ceva influentului om de afaceri? Partenerii sai de vanatoare?

De-a dreptul stupida este si teoria ca, fiind foarte bogat, Tiriac junior nu ar fi avut nici un motiv sa faca trafic cu stupefiante. Aceasta teza dovedeste o socanta necunoastere a legii. In Romania, ca dealtfel si in Uniunea Europeana, traficant nu este doar cel care isi castiga existenta din comercializarea substantelor interzise.

Din punct de vedere legal, esti considerat traficant din clipa in care oferi droguri unei alte persoane, indiferent daca o faci pentru bani, sau din "prietenie".

Prost inspirata a fost si reactia lui Ion Tiriac la anuntul ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, a dispus demararea unei anchete la Parchet, in urma unor semnale din presa cu privire la disparitia unor probe de la dosar.

Omul de afaceri a denuntat, intr-o conferinta de presa, "imixtiunea" unui membru al Executivului intr-un proces aflat pe rol si a anuntat ca-i va da in judecata pe cei doi procurori care s-au ocupat, in prima faza, de caz. O reactie absolut contradictorie.

Daca procurorii au savarsit intr-adevar abuzuri impotriva fiului sau, Tiriac ar fi trebuit sa salute cu entuziasm initiativa Monicai Macovei.

Aceasta ii ofera acum cel mai bun prilej sa lamureasca, in sfarsit, lucrurile. "Verificarile nu ar trebui sa supere pe nimeni; cu totii avem interes sa aflam adevarul", a explicat ministrul Justitiei.

Dintre toate declaratiile lui Tiriac senior, numai una a avut precis ecou in sufletele tuturor: "Ion Alexandru ramane fiul meu, orice ar face si orice ar fi facut". Intelegem cu totii disperarea unui parinte care isi vede copilul la ananghie. Cand vine, insa, vorba de droguri, societatea nu isi poate permite sa umble cu manusi sau cu jumatati de masura.

Justitia nu poate fi blanda si nu pot exista derogari. De dragul tuturor parintilor care risca sa-si planga copiii cazuti prada acestui flagel.