Alianta Civica, prin presedintele sau, prof. dr. Serban Radulescu-Zoner, atrage autoritatilor atentia ca poporul roman este in pericol sa se transforme intr-un "neam de cersetori", din cauza fostilor si actualilor guvernanti, care fie au negociat in pripa, fie au acceptat conditiile dure impuse in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

Desi a militat si militeaza pentru integrarea Romaniei in UE, Alianta Civica nu doreste ca tara sa ajunga o "exportatoare de materii prime si, in acelasi timp, o piata de desfacere de produse industriale sau de consum", motiv pentru care considera conditiile impuse ca fiind insuportabile pentru poporul roman.

Amintind de exemplul Argentinei, unde retetele rigide de stabilizare macroeconomica au dus la "haos si mizerie generala", Alianta Civica sustine ca de vina nu sunt negociatorii Uniunii Europene, ci guvernantii Romaniei.

"Fostii, adica PSD-istii, poarta vina de a fi negociat in pripa sau, mai bine spus, de a fi acceptat, in ultima instanta, conditiile dure impuse, pentru a se lauda in campania electorala de a fi autorii aderarii la UE, fara a aduce la cunostinta populatiei ce o asteapta, dar aplicand in schimb metoda ceausista Çspunem ca ei si facem cum vrem noiÈ, adica Partidul", explica presedintele Aliantei

Civice. Nici actuala putere nu este fara vina, in opinia organizatiei, deoarece, "dintr-un exces de corectitudine, aplica conditiile acceptate de fosta guvernare, in loc sa ceara renegocierea unor capitole cu UE, chiar cu riscul amanarii cu un an a aderarii si sa respinga dictatul FMI".

Alianta Civica aminteste actualilor guvernanti ca romanii i-au ales pentru "a trai bine", dupa cum spunea un slogan electoral, si nu pentru a intra in "conditii inumane si la data fixa in UE".

In favoarea actualei puteri a fost si dorinta alegatorilor de a-i "vedea dupa gratii pe marii corupti politici, imbogatiti peste noapte pe spinarea oamenilor de rand si a contribuabililor cinstiti", astfel ca lupta impotriva coruptiei se impune ca o necesitate.

Tot o necesitate este si pregatirea populatiei, in special a celei rurale, informarea ei cu privire la schimbarile pe care le va aduce cu sine integrarea in Uniunea Europeana. In privinta protestelor confederatiilor sindicale, Alianta Civica se alatura demersului acestora, dar cu anumite nuante.

Actualul Cod al Muncii poate fi considerat un "dictat al sindicatelor fata de patronat", astfel ca se impun unele modificari, dar cu grija, pentru a nu se ajunge in situatia ca "patronatul sa transforme Romania intr-o societate similara celei descrise de Dickens, cu un secol si jumatate in urma".

In acelasi timp, organizatia atrage sindicatelor atentia ca miscari de strada in forta si greve generale "ar demonstra ca Romania este neguvernabila si incapabila de a adera la UE si, in acelasi timp, pe plan intern, ar contribui la revenirea la Putere a marilor corupti".

Din aceste motive, Alianta Civica face un apel la ambele parti aflate in conflict pentru "moderatie, intelegere si dialog", deoarece miza este chiar existenta poporului roman, aflata in pericol in cazul neaparitiei unor schimbari in politica economica.