Bauturile alcoolice se vor scumpi cu 20-25% dupa 1 aprilie, cand accizele vor fi majorate de la 280 euro/hl la 410 euro/hl, anunta producatorii de alcool. "Cresterea valorii accizelor cu 46 la suta se va resimti in pretul produsului finit, toate bauturile alcoolice urmand a se scumpi. O sticla de votca de 0,5 litri costa acum 50.000 lei, iar de la 1 aprilie va costa 63.000-65.000 lei.

Drept consecinta, vanzarile vor scadea dupa luna mai", a declarat Romulus Dascalu, presedintele GARANT. El estimeaza ca aceleasi efecte vor fi resimtite de piata alcoolului la fiecare majorare de accize. Potrivit graficului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, urmatoarea majorare de accize se va face la 1 iulie 2006.

Atunci acciza va trebui sa atinga nivelul minim de accizare european, adica 550 euro/hl alcool pur. "La mijlocul anului viitor, pretul bauturilor alcoolice se va majora din nou cu 20-25%, ajungand ca la 1 ianuarie 2007 bauturile sa fie cu 60% mai scumpe decat in prezent", a adaugat Dascalu.

El spune ca nu majorarea accizelor este principala problema a fabricilor de alcool, ci "producatorii de tuica si rachiuri naturale". GARANT a inventariat 60.000 de cazane individuale sau comunale, dintre care doar 30 sunt autorizate. "Consumul anual de alcool al Romaniei este in valoare de un miliard euro, incluzand si tuica micilor producatori.

Valoarea taxelor care ar trebui sa ajunga la bugetul de stat este de 600 milioane euro, dar pentru ca 99% din cazanele existente in satele romanesti nu platesc impozite, statul pierde 200-300 milioane euro anual", a mai adaugat presedintele GARANT in cadrul unui seminar privind pregatirea industriei alcoolului pentru integrare.

Spre comparatie, directorul general al Confederatiei Europene a Producatorilor de Alcool, James Fortescue, a precizat ca bugetele celor 15 state membre UE (fara cele zece integrate anul trecut) incaseaza anual din taxele platite de industria de alcool 11 miliarde euro.

El a aratat ca Romania ar trebui sa aiba in vedere si intentia UE de a majora (inainte de 1 ianuarie 2007) nivelul minim al accizelor cu 24 la suta. In plus, dupa 2007 piata romaneasca a bauturilor alcoolice va trebui sa suporte concurenta produselor europene, fiind necesara o retehnologizare a fabricilor.

"In acest sens, pana la sfarsitul lunii martie vor trebui instalate sisteme de supraveghere cu camere video a instalatiei de distilare si a tancurilor de depozitare din fiecare unitate. Un astfel de sistem costa intre 7.000 si 10.000 euro, cheltuiala fiind in sarcina producatorilor", a explicat Dascalu.