Brokerii au cerut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), arbitrul pietei de capital, sa devina proprietarii BVB, iar distributia actiunilor Bursei sa fie facuta fara bani. Din textul legii a disparut cuvintul "gratis", astfel incit in acest moment se duce o batalie in culise pentru modificarea legislatiei.

Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, sustine ca in Senat se lucreaza la o completare a articolului de lege care reglementeaza privatizarea uneia dintre institutiile fundamentale ale pietei de capital. Sint insa voci in piata financiara care se opun impartirii actiunilor Bursei exclusiv companiilor de brokeraj membre ale BVB, cu argumentul practicii internationale.

Capital de 5 milioane de euro

Deocamdata, Bursa este o institutie de utilitate publica si s-a bucurat de sustinerea statului prin faptul ca nu a platit impozite pe profit.

Sefii Bursei de la Bucuresti au omis sa prezinte in raportul anual pentru 2004 rezultatele financiare proprii, dar, este de parere Stere Farmache, directorul executiv al BVB, anul s-a incheiat cu excedent intre incasari si cheltuieli.

Stim insa ca, in 2003, BVB a incasat din comisioane si taxe peste 105 miliarde lei (2,7 milioane euro, la cursul mediu al anului), a cheltuit 49,4 miliarde lei si a ramas cu un profit neimpozabil de 55,5 miliarde lei (1,4 milioane euro).

"Capitalul social al Bursei este echivalent cu 5 milioane de euro (n.r. - 181 miliarde lei, la cursul BNR de ieri) si este format din active fixe, bani cash si alte active. Bursa nu are in proprietate o cladire, ci plateste chirie in actualul spatiu unde functioneaza", a tinut sa precizeze Farmache.

Cele 67 de case de brokeraj ar primi actiuni de aproape 75.000 euro

Cele aproximativ 67 de case de brokeraj, denumite oficial Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF), vor fi, potrivit reglementarii CNVM, viitoarele proprietare ale Bursei din Bucuresti. Comisia n-a clarificat daca va imparti capitalul Bursei in mod egal fiecarei companii de brokeraj sau a fixat vreun coeficient, de exemplu in functie de marime.

In varianta impartirii egale, fiecare companie de brokeraj ar putea primi gratis un pachet de actiuni la BVB in valoare de 74.628 euro (2,7 miliarde lei). Seful executiv al Bursei considera ca este normal ca brokerii sa primeasca gratis actiuni la Bursa din Bucuresti pentru ca este piata lor si ar fi "o recunoastere a contributiei societatilor de servicii financiare.

"Statul n-a pus un leu"

"Statul nu a contribuit cu nimic la crearea Bursei. Bursa este administrata de brokeri. Ei au adus bani, au platit comisioane si au returnat imprumutul pe cinci ani luat de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru inceputuri", spune Farmache.

"Nu companiile de brokeraj au returnat banii imprumutati, ci Bursa ca institutie, din serviciile pe care le presta, din comisioane luate de la brokeri, de la emitenti. In plus, Bursa n-a fost o creatie a caselor de brokeraj, ci un proiect initiat de stat cu ajutor financiar si tehnic american, canadian si cu bani europeni.

Cind a fost creata si aprobata Legea Bursei de valori, nu aveam inca firme de brokeraj", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Siminel: Brokerii fixeaza comisioanele, deci ei sint proprietari

"Bursa apartine brokerilor", spune Andrei Siminel, presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), proprietara celeilalte piete bursiere a Romaniei, Rasdaq. "Brokerii sint proprietarii de drept ai Bursei pentru ca ei platesc toate comisioanele, pe care tot ei si le fixeaza", argumenteaza Siminel.

Pogonaru: "Dam gratis si depozitarul"

"Privatizarea Bursei pune problema viitorului pietei de capital. Asa cum a fost initiata de CNVM, se pare ca Bursa va fi data gratis acelora care intimplator se gasesc in piata in acest moment. Un aspect important este ca ei vor controla depozitarul, deci dam gratis si aceasta institutie, fara bani. Cred ca se va pierde increderea in Bursa.

Poti sa dai ceva gratis, dar ar trebui sa pui problema viitorului. Cum se va finanta Bursa la nevoie? De ce nu privim solutiile altor tari. Polonezii au acceptat o privatizare prin vinzarea actiunilor tuturor actorilor din piata de capital. Celebra London Stock Exchange are actiunile proprii listate si oricine poate cumpara", a spus Pogonaru.

El a adaugat ca legea pierde din vedere faptul ca a imparti actiunile Bursei inseamna sa privatizezi o institutie publica si acest gest este reglementat de Legea privatizarii. "Privatizarea Bursei trebuie facuta transparent, trebuie analizata sub toate aspectele care pot fi puse in discutie.

Ce te faci daca vin brokeri care au fost in piata in urma cu niste ani si cer si ei partea lor, potrivit logicii ca ei au infiintat-o? Plus ca sint riscuri de viitor legate de posibile preluari sau chiar de decizia unui grup restrins de a inchide piata", a adaugat Pogonaru.

"Daca Bursa va fi preluata fara bani, atunci posibilitatea unui control asupra ei exercitat de un grup restrins de interese este mai rapida. Am putea asista rapid la fuziuni spectaculoase, de dragul controlului, contra bani cash. Daca e pe bani, atunci o mare parte din brokeri n-au sumele necesare si vor cumpara doar firmele mari.

Trebuie sa existe o cale prin care Bursa sa nu fie controlata de nimeni. Bursa de la

Londra e deschisa oricui. Exista solutii de actiuni care-ti dau dreptul la dividende si actiuni care dau controlul asupra voturilor", a spus analistul economic Matei Paun.

Cum e in Polonia

Bursa din Varsovia, probabil cea mai puternica piata de capital est-europeana, a fost initial institutie de interes public si s-a transformat in companie pe actiuni. Au dreptul sa cumpere actiuni in piata Trezoreria statului, firmele de brokeraj, bancile, companiile de asigurari si cele care administreaza fonduri mutuale si companiile listate.

Nici un actionar nu va avea profit atit timp cit Trezoreria are mai mult de 50% din actiunile Bursei.

Deocamdata, spune presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, aceste aspecte vor fi reglementate de o initiativa legislativa a Senatului, astfel incit sa nu existe nici o problema la trecerea Bursei din patrimoniul privat al statului in domeniul privat.