Taxa pe aloarea adaugata va creste, ca urmare a negocierilor dintre guvern si FMI. In martie, cind se va intoarce delegatia Fondului, urmeaza sa se stabileasca cu cit. De asemenea, vor fi taiate unele subventii si cheltuieli.

Programul de reforme convenit cu Fondul Monetar International este mai dur decit a anuntat guvernul, reiese din forma aflata in discutie a Memorandumului Suplimentar de Politici Economice si Financiare pentru 2005-2006.

Cea mai surprinzatoare masura este cresterea TVA. „Pentru a simplifica administrarea TVA, vom elimina rata redusa de 9% si vom taxa toate tranzactiile cu _%, in crestere fata de rata curenta de 19%“, se arata in document. Spatiul lasat liber ar urma sa fie completat in martie, cind delegatia Fondului se va intoarce in Romania pentru finalizarea acordului.

Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, declarase ca nu se va interveni asupra TVA, pentru ca aceasta majorare de impozit ar avea efecte inflationiste.

O alta masura care nu a fost anuntata este majorarea impozitului pe terenurile agricole mai mari de doua hectare. Acesta va creste de la 11.000 de lei la 400.000 de lei pe hectar.

Rectificare fara suplimentare

Angajamentele „discrete“ nu se opresc aici. Politica fiscala urmareste principii de austeritate si prudenta maxima. Guvernul se angajeaza sa urmareasca un deficit bugetar de numai 0,2% (fata de 0,5% cit a anuntat). Orice surplus obtinut din executia bugetara va fi economisit, astfel ca la urmatoarele rectificari nu se vor aloca suplimentari.

Pe de alta parte, daca deficitul bugetar se accentueaza, guvernul se angajeaza sa aplice constringeri suplimentare.

Subventii mai mici

Recalcularile de pensii se vor face, dar numai in limita unei anumite sume, care urmeaza sa fie stabilita. In plus, documentul prevede ca ar urma sa fie reduse subventiile si transferurile catre agricultura si minerit. Economiile merg pina acolo incit guvernul se angajeaza sa reevalueze citeva proiecte de infrastructura doar pentru ca in acest mod sa poata amina lucrarile si platile.

In plus, vor fi reduse 4% din posturile bugetare, iar cresterile de salarii prevazute pentru 1 octombrie vor fi anulate. In sectorul bugetar se vor face economii si la alte cheltuieli ale institutiilor statului.