Aproximativ 45% dintre IMM-uri vor fi nevoite sa prezinte garantii suplimentare la solicitarea unei finantari, din cauza pierderilor inregistrate o data cu deprecierea euro si a implementarii acordului Basel II.

Circa un sfert dintre IMM-uri sint pe punctul de a nu mai primi finantare de la banci din cauza pierderilor inregistrate o data cu devalorizarea euro, potrivit anchetei realizate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). La acestea se adauga alte 20% dintre IMM-uri, care prezinta un grad ridicat de risc fata de banca.

Standarde prea exigente

Reticenta bancilor in a credita IMM-urile se explica si prin influenta asupra cuantificarii riscului prin prisma acordului Basel II, potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR. Practic, o data cu aplicarea standardelor cerute de acest acord, va trebui ca bancile sa ia in considerare, in afara riscurilor de credit si a celor de piata, si asa-numitele riscuri operationale.

Ca atare, societatile bancare vor fi obligate sa constituie provizioane de risc mai mari decit cele actuale si, in acelasi timp, sa fie mai prudente atunci cind acorda un credit unor firme cu risc ridicat. IMM-urile nu cunosc insa toate aceste aspecte. Informarea ar fi trebuit sa fie facuta de banci si de autoritati, sustine Nicolescu.

„Majoritatea IMM-urilor au ajuns in aceasta situatie din cauza bancilor care nu au oferit informatii suficiente, lucru confirmat de sondajul realizat, care arata ca doar 1,85% din totalul firmelor mici si mijlocii au primit informatii suficiente despre acest acord“, a explicat Nicolescu.

Mircea Filipoiu, presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM), a acuzat bancile de neasumarea riscurilor valutare si de faptul ca nu au angajat personal specializat pentru gestionarea riscului. „De zece ani avem instrumente suficiente pe care sa le aplicam. Problema este sistemul romanesc, care nu stie sa le aplice“, spune Filipoiu.

Cum se acopera riscul

Presedintele BRM propune contracte de hedging ca solutie pentru acoperirea riscului valutar. Potrivit lui Filipoiu, aceasta asigurare va da posibilitatea firmelor sa-si acopere riscul valutar prin mai multe instrumente. Se pot folosi tranzactiile forward cu bancile si tranzactiile futures la bursa.

O tranzactie forward presupune negocierea intre client si banca a unui curs valutar valabil la un termen ulterior (indiferent de fluctuatiile de curs), atunci cind firma va dori sa vinda valuta incasata.

Utilizind piata futures, un agent economic isi poate stabili in avans cursul la care va cumpara o anumita valuta ca sa isi plateasca importurile, sau cursul la care va vinde o anumita valuta rezultata din activitatea de export pe care o desfasoara. Compania trebuie sa apeleze la o societate autorizata sa tranzactioneze la bursa.