Datele de bilant pentru 2004 ale Bancii Nationale a Romaniei indica un flux total al investitiilor straine directe in valoare de 4,1 miliarde euro (5,1 miliarde USD), in conditiile in care pentru anul 2003 clasamentul UNCTAD al tarilor central si est-europene pozitiona pe primul loc Polonia, cu un volum al investitiilor straine directe de 4,2 miliarde USD, urmata de Cehia, cu 2,6 miliarde USD, si

Ungaria, cu 2,5 miliarde USD.

Cu o crestere de peste 141% fata de cifrele anului 2003 si de 105% fata de obiectivele initiale ale anului 2004, Romania a micsorat decalajul si a intrat in competitie cu tari performante in atragerea investitiilor straine din Europa de Est considerate pana acum favorite absolute ale interesului investitorilor straini.

Anul investitional 2004 aduce o noutate pentru Romania si din punctul de vedere al impactului investitiilor straine directe la nivelul populatiei (aproximativ 235 dolari per capita), rezultat comparabil cu cele din Cehia - 254 dolari/p.c. in 2003, Ungaria, 248 dolari/p.c. sau Polonia, 110,72 dolari/p.c.

ARIS considera ca, desi in acelasi pluton de preaderare la Uniunea Europeana cu Romania, Bulgaria se regaseste in alt stadiu din punct de vedere al investitiilor straine atrase.

Astfel, notam ca recenta comparatie cu investitiile straine din Bulgaria este evident depasita, avand in vedere ca in 2004 Romania a atras 4,1 miliarde de euro, de aproape doua ori si jumatate mai mult fata de prognoza de 1,7 miliarde euro pentru metrica similara din Bulgaria (UNCTAD). De asemenea, comparatia se mentine pozitiva pentru Romania si la nivelul cifrelor per capita, cu 235 dolari/p.c.

fata de 211,13 dolari/p.c.

In paralel, un studiu al The Economist Intelligence Unit considera ca transformarea Romaniei intr-un hub investitional in regiune va depinde in continuare nu doar de avantaje traditionale, precum forta de munca de calitate si relativ ieftina, resurse naturale semnificative (petrol, gaze naturale, resurse minerale), dar si de o structura industriala diversificata si competitiva, sprijinita

printr-un efort continuu de eliminare a obstacolelor legislative si birocratice.

Pe fondul acestui trend ascendent al investitiilor straine, in anul 2004 s-a inregistrat o crestere cu 54% fata de 2003 a inmatricularilor de noi societati comerciale cu participare straina la capitalul social. Conform ONRC, interesul marilor investitori se indreapta in continuare catre Bucuresti si regiunea de vest a tarii, in apropierea granitei cu UE.

Societatile mici au manifestat insa un interes sporit si fata de alte regiuni de dezvoltare economica, in care exista deja o traditie in domeniul lor de activitate.