Presedintele executiv al PSD, Octav Cozminca, a declarat vineri la Suceava, preluat de Europa FM, ca PSD se pregateste de alegeri anticipate. El a afirmat ca acestea ar putea avea loc in toamna acestui an, sau, cel mai tirziu, in primavara lui 2005.

Cozminca a declarat ca, in acest moment, tara nu este guvernata, iar PSD isi va pune tunurile pe Putere. Cozminca sustine ca partidul sau se intareste si se pregateste sa revina la conducerea tarii.

Declaratiile lui Octav Cozminca vin pe fondul unor scandaluri publice in care sunt implicati membri marcanti ai PSD, scandaluri ce erodeaza puternic imaginea acestei grupari politice.

Este pentru prima oara cind un lider al PSD isi exprima dorinta de a provoca alegeri anticipate, in conditiile in care ultimele sondaje de opinie crediteaza partidul lui Iliescu si Iliescu cu mai putin de 20% din intentiile de vot ale populatiei.

Mai mult, tot vineri, si Vadim a declarat ca partidul sau se pregateste de anticipate, considerind 2005 un an electoral. Daca la Vadim nu este prima declaratie pe aceasta tema, in cazul lui Cozminca este o premiera printre liderii pesedisti.

Cele doua declaratii, aparute la scurt timp una dupa alta, lasa sa se intrevada o posibila colaborare a PSD si PRM in Parlament pentru provocarea unei crize guvernamentale. Cele doua partide mai au nevoie de alte viteva voturi pentru a demite guvernul in cazul unei motiuni, simple sau de cenzura.

Este greu de spus pe ce voturi se bazeaza cei doi lideri, PNL, PD, UDMR si PUR semnind de curind un protocol.

Nu este lipsit de importanta faptul ca, in campania electorala, Octav Cozminca a fost surprins de ziaristi in vizita la Vadim acasa, liderul pesedist lasind apoi sa se inteleaga ca ar agreea o posibila alianta cu PRM.