Un judecator texan a respins incercarea companiei petroliere Iukos de a obtine protectie in fata creditorilor, in Statele Unite.

Compania ruseasca ar fi dorit, pe aceasta cale, sa blocheze vanzarea filialei sale Iugansk, de catre autoritatile de la Moscova.

Decizia tribunalului din Texas e o lovitura data eforturilor Iukos de a obtine daune pentru vanzarea Iugansk, despre care afirma ca ar fi fost ilegala.

In cursul zilei de vineri a inceput si audierea lui Mihail Hodorkovski in cadrul procesului care i-a fost intentat pentru frauda si evaziune fiscala.

Marturia

Domnul Hodorkovski, aflat la inchisoare de mai bine de un an, a respins acuzatiile care i-au fost aduse, spunand ca nu a fost implicat in nici un fel de activitate ilegala.

"Vreme de 15 ani am condus mai multe companii de succes si le-am ajutat pe altele sa se ridice la nivelul la care sunt acum", a spus Mihail Hodorkovski in sala de judecata.

Iugansk a fost scoasa la licitatie pentru a acoperi o parte din datoria Iukos la fisc, ce se ridica la peste 27 de miliarde de dolari.

Ea a fost cumparata pentru 9.4 miliarde de dolari de catre un grup necunoscut pana acum si acesta, la randul sau, a fost preluat ulterior de catre compania de stat Rosneft.

Problema jurisdictiei

Judecatoarea texana Letitia Clark a spus ca Iukos nu are o prezenta suficient de puternica in Statele Unite pentru a intra sub jurisdictia americana.

"Marea majoritate a activitatilor Iukos au loc in Rusia", a explicat judecatoarea.

Iukos a sustinut ca tribunalul american ii poate declara falimentul, inainte de vanzarea Iugansk, pentru ca are conturi bancare in Statele Unite, iar directorul executiv Bruce Misamore locuieste in Houston.

Reprezentantii companiei Iukos au declarat ca au recurs la justitia americana din cauza ca alte organisme, precum tribunalele din Rusia sau Curtea Europeana a Drepturilor Omului ofereau mai putina protectie.

Rusia a anuntat deja ca nu va tine seama de nici o decizie a justitiei americane.

Judecatoarea din Texas a declarat ca "agentiile din Rusia au actionat intr-o maniera care ar putea fi interpretata ca un act de confiscare, potrivit legii americane".

Ea a precizat insa ca rolul ei este doar sa decida asupra jurisdictiei.

Analistii afirma ca abilitatea companiilor Gazprom si Rosneft de a opera in strainatate a fost diminuata din cauza incertitudinilor asupra companiei Iugansk.