Reprezentantii Romaniei si Frantei au discutat despre reforma

Ministrul de externe al Frantei, Michel Barnier, aflat intr-o vizita de o zi la Bucuresti, a discutat cu primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, despre combaterea coruptiei si despre reformarea economiei, a sistemului judiciar si a sectorului public.

Un alt subiect abordat in cursul discutiilor de la Bucuresti a fost imbunatatirea imaginii Romaniei in Franta, afectata negativ de cazurile copiilor abandonati si de cersetori.

"Cu toate ca imaginea Romaniei in strainatate este influentata si de factori pozitivi, mai sunt multe de facut", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Forumul franco-roman al personalitatilor trebuie sa depuna eforturi in continuare pentru a promova imaginea Romaniei in concordanta cu realitatea".

Tariceanu si Michel Barnier au convenit ca cele doua tari sa continue proiectele comune in domeniul combaterii coruptiei si reformarii justitiei, economiei si administratiei.

Lamuriri pe marginea 'axei'

Franta este un aliat traditional al Romaniei, pe care a sprijinit-o in eforturile de integrare europeana.

Una dintre problemele lamurite de ministrul francez in timpul vizitei la Bucuresti a fost cea legata de declaratia de politica externa a presedintelui Traian Basescu, de orientare a Romaniei pe o asa numita axa Londra-Washington.

Ministrul Michel Barnier a spus ca subiectul a fost discutat si explicat cu presedintele Basescu, cu primul ministru Tariceanu si cu ministrul roman de externe Razvan Mihai Ungureanu.

"Sincer, am avut o oarecare dificultate in a intelege care era semnificatia acestei axe oarecum inedite, dar acum stiu ca e vorba de a exprima prietenia fata de Marea Britanie si Statele Unite, lucru care nu ma socheaza", a spus Michel Barnier.

"Dar nu pot sa adaug decat ca atunci cand intri in Uniunea Europeana, este normal si chiar util ca primul reflex sa fie unul european. Acesta este interesul Romaniei".

Ministrul francez de externe a mai spus ca si Franta are relatii bune cu Statele Unite ale Americii, dar, a adaugat domnul Michel Barnier, tarile din Europa trebuie sa fie unite si sa actioneze de comun acord.

BBC

Franta va tolera „axa“ Bucuresti-Londra-Washington daca Romania se va dovedi mai intii stat european

Ministrul de Externe francez, Michel Barnier, a recunoscut ca a avut o oarecare dificultate in a intelege care era semnificatia axei Bucuresti-Londra-Washington despre care a vorbit presedintele Basescu.

Barnier a realizat insa, in timpul vizitei sale la Bucuresti, ca acest concept „oarecum inedit“ exprima „o prietenie si o aplecare catre Marea Britanie si SUA, care pe mine nu ma socheaza“. Diplomatul francez a tinut totusi sa sublinieze ca, „atunci cind intri in UE, primul reflex este cel european“.

La rindul lui, omologul sau roman, Mihai Razvan Ungureanu, a explicat ca „excesul de interpretare dauneaza unei bune intentii descriptive a presedintelui Basescu. Notiunea de axa nu trebuie interpretata exclusivist.

Iar eu am mai putina incredere in retorica decit in gesturile autentice de prietenie“, a specificat Ungureanu, care in ultimul timp a incercat sistematic, prin declaratii repetate, sa risipeasca ingrijorarea pe care a provocat-o in rindul partenerilor din UE formularea lui Basescu.

Summit-ul francofoniei, in Romania

In acelasi context, ministrul francez de Externe a refuzat sa comenteze „ideea instalarii unor baze straine pe continentul european“, desi a afirmat ca Franta priveste Statele Unite ca pe un aliat si nu are nimic impotriva unei relatii apropiate intre SUA si Romania.

In privinta integrarii Romaniei in UE, Barnier a afirmat ca „demarajul a fost bun, acum trebuie accelerat, iar noi va vom sprijini“.

Ministrul Ungureanu a recunoscut insa ca Romania are nevoie de o corectare a imaginii sale in Franta si nu numai si a declarat ca intentioneaza sa ia masuri in acest sens.

Cei doi ministri au anuntat ca s-a convenit ca premierul Tariceanu sa faca o vizita „cu un puternic caracter economic“ la Paris in iunie-iulie, Franta fiind al treilea mare investitor strain in tara noastra si existind perspective bune pentru o relatie si mai strinsa.

De asemenea, in anul 2006, Bucurestiul va fi, in premiera, gazda summit-ului francofoniei, la care au fost invitati peste 100 de sefi de stat. Evenimentul va fi precedat de o vizita de stat a presedintelui francez, Jacques Chirac, in Romania.

Oana Popescu

Cotidianul - 26 februarie 2005