Spre luna iunie – cind PD va decide la Conventie noua conducere si noua linie politica, din pozitia de partid la guvernare –, Internationala Socialista va lua in discutie relatia rece a PD cu clubul stingii mondiale.

Situatia a fost generata de PSD, printr-o sesizare depusa de fostul pedist Victor Bostinaru, in octombrie anul trecut, la precedentul Consiliu de la Johannesburg, unde PD recunoaste ca nu a fost prezent. Plingerea lui Bostinaru, cum ca PD ataca in tara PSD si s-a aliat cu PNL, a ajuns pe masa Comisiei de etica a I.S.

, unde presedinte este chiar raportorul pentru Romania al Parlamentului European, socialistul francez Pierre Moscovici, asteptat luni la Bucuresti impreuna cu presedintele PE, Josep Borell, pentru o evaluare a pregatirilor pentru aderarea noii administratii de la Bucuresti. Sorin Frunzaverde spune ca nu sint sanse ca PD sa fie retrogradat de la statutul de membru deplin al I.S.

in urma acestui tip de presiuni din partea PSD.

Ideea unei posibile sanctiuni pentru PD din partea Internationalei Socialiste a aparut cu citeva luni in urma.

Victor Bostinaru, unul dintre reprezentantii PSD in relatia cu Internationala Socialista, aminteste ca la precedentul Consiliu IS din octombrie, de la Johannesburg, a depus la Comisia de etica a Organizatiei o sesizare prin care „a solicitat comisiei sa analizeze conduita PD in raport cu Carta etica a Internationalei, care cere ca partidele social-democrate din aceeasi tara sa nu se atace

reciproc si sa nu faca aliante unul impotriva altuia“. Dupa cum explica Bostinaru, sesizarea sa catre Comisia de etica ar fi fost generata de interventia la lucrari a presedintelui IS, Antonio Gutteres, care ar fi spus despre PD ca a facut o alianta electorala cu un partid de centru-dreapta si ca liderul partidului, pe atunci Traian Basescu, „are un discurs demagogic si populist“.

Precedentul maghiar

Comisia de etica urmeaza, dupa cum a expus Bostinaru procedura, sa ia in dezbatere situatia PD si sa redacteze un raport care sa intre ulterior in dezbaterea consiliului IS, de la vara. Decizia acesteia ar urma sa fie validata de congresul IS care va avea loc in 2007, de data aceasta in Europa.

Precedentul congres, din 2003, a fost organizat la Sao Paolo, in Brazilia, acolo unde se deplasase mai tot guvernul PSD, in frunte cu Adrian Nastase. „Este foarte putin probabil ca raportul Comisiei de etica sa nu retrogradeze PD de la statutul de membru plin al IS.

Sanctiunea poate merge de la retrogradarea sa la statutul de membru consultativ sau membru observator pina la excluderea din IS“, spune Bostinaru. El nu isi aminteste, la nivelul Europei, decit de un caz in care un partid a fost exclus din IS, din cauza scandalurilor dintre cele doua tabere in care se divizase, dar reprimit dupa mai multi ani ca membru cu drepturi depline in IS.

Este vorba despre Partidul Social-Democrat din Ungaria, un partid mic, aflat in acest moment in coalitia de guvernare cu Partidul Socialist Ungar.

Procedura nu prevede „ascultarea partilor“

Elementul-surpriza in intregul scandal pe care PSD si PD l-au alimentat si la nivelul IS este europarlamentarul socialist Pierre Moscovici, raportorul pentru Romania si vicepresedinte al Parlamentului European si, totodata, presedintele Comisiei de etica a IS. Aceasta ar urma sa judece cazul PD, printr-o procedura care nu presupune si „ascultarea partilor“.

Din Comisia de etica mai fac parte, dintre partidele de stinga europene importante, SPD-ul lui Gerhard Schröder, Partidul Laburist al lui Tony Blair, Partidul Socialist Ungar, „Democratici di sinistra“ din Italia si Partidul Socialist Spaniol.

Pierre Moscovici va veni luni la Bucuresti, impreuna cu presedintele Parlamentului European, Josep Borell, si el reprezentant al socialistilor spanioli, deplasarea de doua zile la Bucuresti a celor doi avind loc in contextul redactarii raportului PE premergator votarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei, din 25 aprilie.

Ulterior, joi si vineri, PD si PSD se vor intilni pe rind cu o delegatie a socialistilor europeni.

PD nu crede in retrogradare

Vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde spune ca „vineri dimineata se va intilni la Modrogan cu delegatia PES“, in conditiile in care liderul democrat spune ca nu se asteapta ca PD sa fie in vreun fel retrogradat in IS.

„PD este membru al IS din 1999, cu mult inaintea PSD, iar aceste practici care includ sesizari sau plingeri sau denunturi sint apanajul lumilor autocratice, specifice bolsevismului“, iar „IS este o asociatie a partidelor democratice din lumea libera“. „Tehnic vorbind, nu se poate intimpla nimic, in nici un caz un denunt din partea unui partid nu poate fi luat in considerare“, explica Frunzaverde.

El spune ca nu stie despre respectiva sesizare a lui Bostinaru, si argumenteaza ca „IS nu este o instanta in care sa conteze relatiile personale, ci principiile“.

Vicepresedintele PD recunoaste insa ca PD nu a fost reprezentat la Consiliul de la Johannesburg, din octombrie 2004, cind s-a depus sesizarea.