Cozminca: "PSD se pregateste de anticipate"

Vadim vrea si el

Presedintele executiv al PSD, Octav Cozminca, a declarat vineri la Suceava, preluat de Europa FM, ca PSD se pregateste de alegeri anticipate. El a afirmat ca acestea ar putea avea loc in toamna acestui an, sau, cel mai tirziu, in primavara lui 2005.

Cozminca a declarat ca, in acest moment, tara nu este guvernata, iar PSD isi va pune tunurile pe Putere. Cozminca sustine ca partidul sau se intareste si se pregateste sa revina la conducerea tarii.

Declaratiile lui Octav Cozminca vin pe fondul unor scandaluri publice in care sunt implicati membri marcanti ai PSD, scandaluri ce erodeaza puternic imaginea acestei grupari politice.

Este pentru prima oara cind un lider al PSD isi exprima dorinta de a provoca alegeri anticipate, in conditiile in care ultimele sondaje de opinie crediteaza partidul lui Iliescu si Iliescu cu mai putin de 20% din intentiile de vot ale populatiei.

Mai mult, tot vineri, si Vadim a declarat ca partidul sau se pregateste de anticipate, considerind 2005 un an electoral. Daca la Vadim nu este prima declaratie pe aceasta tema, in cazul lui Cozminca este o premiera printre liderii pesedisti.

Cele doua declaratii, aparute la scurt timp una dupa alta, lasa sa se intrevada o posibila colaborare a PSD si PRM in Parlament pentru provocarea unei crize guvernamentale. Cele doua partide mai au nevoie de alte viteva voturi pentru a demite guvernul in cazul unei motiuni, simple sau de cenzura.

Este greu de spus pe ce voturi se bazeaza cei doi lideri, PNL, PD, UDMR si PUR semnind de curind un protocol.

Nu este lipsit de importanta faptul ca, in campania electorala, Octav Cozminca a fost surprins de ziaristi in vizita la Vadim acasa, liderul pesedist lasind apoi sa se inteleaga ca ar agreea o posibila alianta cu PRM.

Revista Presei.ro

Dan Ioan Popescu: Pana la finele anului vom avea alegeri anticipate!

Presedintele Organizatiei PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a declarat, ieri, pentru "Gardianul" ca, in viziunea sa, Romania va avea parte de alegeri anticipate chiar anul acesta.

"Sunt foarte preocupat de ceea ce se intampla in politica romaneasca si consider ca spre sfarsitul anului acesta vom avea alegeri anticipate", ne-a spus Popescu, acesta fiind de parere ca va fi nevoie de acest proces democratic.

El a comentat prestatia Aliantei PNL-PD la guvernare, apreciind ca asa cum stau lucrurile acum, cele doua partide "nu vor mai fi pe val" atunci cand se vor declansa anticipatele. "PNL si PD nu vor mai fi pe val, pentru ca deja lucrurile incep sa se vada de pe acum la adevarata lor valoare", a adaugat social democratul.

Intrebat daca acest demers va avantaja in vreun fel partidul din care face parte, liderul PSD Bucuresti ne-a raspuns: "Nu este vorba despre avantajul pe care aceste alegeri il pot aduce PSD. Problema este legata de procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana.

Dar, din pacate jocurile politice care se fac astazi, politizarea unor institutii foarte importante nu fac decat sa dauneze imaginii tarii noastre si contravine totodata unor intelegeri pe care le-am convenit cu UE".

Alianta cu PUR, prea scumpa

La randul sau, presedintele TSD, Victor Ponta, a declarat la Vaslui ca o data cu aplanarea conflictelor din partid si alegerea structurilor de condu-cere ale PSD la nivel central, in cadrul Congresului, se va putea vorbi despre alegeri anticipate in Romania. El a tinut sa precizeze ca, daca vor fi organizate alegeri anticipate, vor ramane mult mai putine partide in Parlament.

Ponta a facut referire in special la PUR care, din punctul sau de vedere, nu avea ce sa caute alaturi de PSD in campania pentru alegerile generale. "Cred ca am facut o greseala foarte mare sa mergem cu PUR si sa lasam oameni de-ai nostri pe margine, sa nu incapa pe liste. Cred ca a fost prea mult pentru un post de televiziune si un ziar", a mai spus Ponta.

PSD a iesit la bataie

Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, a declarat, ieri, la Suceava, ca PSD se pregateste de alegeri anticipate, care ar putea fi organizate in toamna acestui an sau in primavara anului viitor, apreciind ca in prezent Romania nu este guvernata.

El a spus, citat de Mediafax, ca "PSD a iesit la bataie" si ca va accentua criticile la actuala guvernare, intr-o maniera corecta fara sa caute "nod in papura". "Nu e nevoie sa cautam. Ei gresesc in fiecare zi, in fiecare ceas, nu avem nici o problema. Din punctul asta de vedere e foarte simplu pentru noi. Ne-au usurat opozitia de o maniera incredibila", a sustinut Cozmanca.

El a spus ca PSD va sanctiona toate "gafele", "balbaielile" si "in primul rand minciuna". Social democratul a aratat ca, din cauza conceptiei actuale despre modul de guvernare, "lucrurile sunt sortite esecului", de aceea Basescu, "sesizand lucrurile astea, este adeptul cel mai inflacarat al alegerilor anticipate".

Cristina Postolache, Gardianul - 26 februarie 2005