Modificarile pietei valutare grabesc mutarea firmelor italiene care lucreaza in lohn spre Ucraina si China. In Banat, unde se afla peste 10% din numarul total al firmelor italiene din Romania, situatia a alarmat investitorii. Asociatia Investitorilor Italieni a cerut o discutie cu responsabili din BNR si din ministerele Economiei si Finantelor.

„BNR este de condamnat pentru ca nu intervine si lasa piata valutara la mina celor care fac speculatii. Aceasta situatie va grabi plecarea multor firme din Timisoara si o crestere fara precedent a ratei somajului.

Am discutat de dimineata cu reprezentantul unei firme producatoare de pantofi, una dintre cele mai mari din zona, care este decis sa-si mute afacerea in Ucraina“, a declarat ieri Petrisor Morar, proprietarul unei societati de consultanta financiara si purtator de cuvint al PD Timis.

Lohnul, dezbracat si descaltat

Intr-o conferinta de presa a PD Timis, Morar a atacat BNR si a atras atentia ca daca nu se iau masuri, lucrurile se vor agrava: „Si asa pierdem mult pentru ca pleaca la Bacau, unde este cu 25% mai ieftin un muncitor. Jocurile de pe piata valutara trimit acum investitorii in Ucraina“.

Declaratiile lui Morar au venit la o zi dupa ce principalii investitori italieni din zona de vest au avut o sedinta in care au cerut Asociatiei Investitorilor Italieni din Romania (AIIR) sa abordeze problema cu reprezentantii BNR si ai ministerelor Economiei si Finantelor.

Presedintele AIIR, Enrico Pollo, spune ca ieri au fost redactate si trimise scrisori catre banca centrala si cele doua ministere pentru deschiderea unui dialog. „Sint cu totii ingrijorati pentru ca din cauza deflatiei a scazut productivitatea cu o medie de 13 pina la 16 procente. Unii au spus ca merg in pierdere.

Italienii sint cei mai afectati pentru ca, in sistemul lohn, Italia are cea mai mare balanta de import - export cu Romania. Confectiile si incaltamintea sint cele mai lovite domenii“, a declarat Pollo. Acesta spune ca in momentul de fata sint in Romania aproximativ o jumatate de milion de locuri de munca in firme italiene. Zece procente dintre ele se afla in Banat, in zona Timisoara - Arad.

Ucraina, urmatoarea destinatie

Pollo a confirmat faptul ca Ucraina este urmatoarea destinatie a investitorilor italieni. „Cunosc bine situatia pentru ca raspund de aplicarea unui program guvernamental italian pentru patrunderea in Ucraina. In cinci sau sase ani aceasta va fi una dintre destinatii. Ucraina si China sint cele mai avantajoase.

Ceea ce se intimpla pe piata valutara nu face decit sa grabeasca acest proces“, a mai spus Pollo. Numarul firmelor italiene din Romania este de 16.000, dintre acestea peste 2.500 fiind localizate in zona de vest a tarii.

Operatiuni valutare de protectie

Fenomenul afecteaza mai putin companiile internationale foarte mari, care isi iau masuri de protectie impotriva fluctuatiilor de curs valutar. Cel mai mare investitor italian din Timis, Zoppas Industries Romania (ZIR), a avut de suferit de pe urma diferentelor de curs valutar, costurile cu salariile crescind.

ZIR este parte a unuia dintre cei mai mari producatori de rezistente electrice la nivel mondial. „Din noiembrie pina acum au crescut costurile cu salariile cu 18%. Sint intr-adevar cheltuieli suplimentare. Pe noi nu ne afecteaza asa de mult, totusi, pentru ca firma mama face operatiuni valutare internationale menite sa ofere protectie“, declara Carmen Rusmir, managerul societatii.