Daca doriti sa cumparati un apartament este bine sa mai asteptati deoarece agentii imobiliari atrag atentia ca preturile sunt umflate nejustificat, fara nici o acoperire. Prin urmare, se asteapta in partea a doua a anului o scadere cuprinsa intre 30%-50%.

Preturile au crescut cu 60%, de la inceputul anului. "Este ceva nejustificat, ceva artificial, fara nici o acoperire in realitatea economica", spune Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

El considera ca acum s-a creat o presiune psihologica data de cumularea a mai multi factori, respectiv scaderea euro, introducerea leului greu, impozitarea tranzactiilor speculative dintre persoanele fizice cu 10% insa aceasta va umfla preturile pe termen scurt. Agentii spun ca atata timp cat aceasta crestere nu are justificare economica, nu poate rezista.

"Toata lumea vinde, insa cumparatori nu prea exista. Oamenii vin, se uita, insa nu dau banii", spune Ureche.

EXPLICATIE. Exista si explicatia. O buna parte a tranzactiilor imobiliare sunt facute cu credit ipotecar si imobiliar. "Preturile sunt atat de mari in comparatie cu salariile oamenilor incat bancile nu mai pot sa acorde prea multe credite.

Astfel, s-a ajuns ca volumul creditelor sa scada la jumatate in acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut", a declarat reprezentantul unei agentii imobiliare. Agentii spun ca in acest an s-au vandut in general apartamente cu doua camere pana-n 35.000 de euro.

SPECULATII. "Scumpirile de preturi au fost generate de unele cercuri de interese care au platit asa-zisi analisti imobiliari sa iasa in mass-media si sa anunte majorari de preturi cu 60%", a declarat Liviu Ureche. El a adaugat ca a fost interesul unor oameni care au avut terenuri in zona de nord a Capitalei si care au vrut sa le vanda acum. Au luat in acest fel preturi enorme pe ele.

"Toti colegii mei sunt revoltati", spune presedintele ARAI, care recunoaste indirect ca agentiile imobiliare someaza de la inceputul anului.

PRETURI. In acest moment, piata imobiliara a luat-o razna. De la zi la zi, vanzatorii mai adauga cateva mii de euro la pretul locuintei. "Sun pentru apartamentul de 4 camere de la Salajan statuie, cel de 46.0000 de euro. Mai este valabil?" Raspunsul este deja cunoscut. "Da, dar acum costa 50.500 de euro, stiti ca preturile sunt in crestere si…", raspunde vocea de la capatul firului.

Aceasta discutie s-a repetat la mai multe apartamente luate din paginile de mica publicitate. Este bine sa va feriti sa nu cadeti in capcana acestui carusel al preturilor. "E nebun cine da acesti bani", recunoaste si presedintele ARAI.

CREDITE MAI SCUMPE

Dobanda creditelor pentru locuinte in euro sau dolari va creste in viitorul apropiat. Incepand de joi a intrat in vigoare norma BNR privind cresterea la 30% a rezervelor minime obligatorii la resursele valutare atrase de bancile comerciale pe termen lung. Toate aceste costuri suplimentare pentru banci vor fi transferate in dobanzi, care vor creste in perioada urmatoare.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti afla urmarind emisiunea E-profil, difuzata de Realitatea TV la ora 11:15. Invitatii emisiunii realizate de Dan Constantin sunt Benesh Avital, presedintele Eurom Bank, si Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

APAR CASE NOI

Pretul de achizitie a apartamentelor in blocurile vechi va scadea si ca urmare al apritiei de noi complexe rezidentiale. Agentii imobiliari spun ca este anormal sa platesti 600-700 de euro/mp intr-un apartament construit inainte de 1990, cand constructorii cer la cheie pentru un metru patrat nou construit intre 300-800 de euro, in functie de nivelul de finisare si de dotari.