Trupele israeliene si politia palestiniana au retinut 7 persoane suspectate de implicare in atentatul produs vineri seara, in fata unui club de noapte din Tel Aviv.

Atacul, soldat cu moartea a cel putin 4 persoane si ranirea altor 50 a fost condamnat de presedintele autoritatii palestiniene, Mahmud Abbas, si de principalele factiuni militante.

"Incidentul de aseara saboteaza pacea promisa de toate factiunile palestiniene", a spus Mahmud Abbas.

"Ma bucur sa constat ca fara exceptie, toate factiunile militante au condamnat la randul lor atentatul. Cred ca exista forte adverse, care vor sa saboteze procesul de pace, sa faca rau poporului palestinian si sa-l tina pe loc".

Nu se stie exact la ce "forte adverse" s-a referit liderul palestinian, dar potrivit unor surse de securitate, e posibil ca atentatorul sa fi fost recrutat de organizatia militanta libaneza Hezbollah.

Principalele factiuni integriste palestiniene, chiar daca nu au aderat oficial la un acord de incetare a violentelor, au promis presedintelui Abbas ca vor inceta atacurile asupra israelienilor, si pana acum s-au tinut de cuvant.

Se cauta vinovatii

Mahmud Abbas a promis ca cei care au organizat atentatul vor fi prinsi si pedepsiti.

Politia palestiniana a arestat deja doi suspecti. Alti cinci au fost retinuti de armata israeliana in zona orasului Tulkarem. Potrivit unor relatari, printre ei se numara si doi frati ai atentatorului sinucigas.

Oficialitatile israeliene au indicat insa ca nu au de gand sa declanseze o operatiune militara de amploare.

Corespondentul BBC la Ierusalim relateaza ca este in interesul comun al israelienilor si palestinienilor sa arate ca atacul a fost pus la cale de cineva din afara teritoriilor palestiniene.

Primul ministru al Israelului urmeaza sa aiba o discutie cu consilierii sai pe probleme de securitate, pentru a stabili o pozitie oficiala.

Unul dintre consilieri, Ranaan Gissin, a declarat BBC ca autoritatea palestiniana trebuie sa ia masuri "urgente, necesare si concrete pentru a dizolva organizatiile militante, a strange armele ilegale si pentru a-i aresta pe cei care nu trebuie sa ramana in libertate".

Secretarul de stat american, Condoleeza Rice, a cerut la randul sau palestinienilor sa ii gaseasca pe vinovati.