Painea se va scumpi din luna aprilie cu aproximativ 500 de lei, ca urmare a deciziei Ministerului Agriculturii de a elimina cu o luna mai devreme subventiile alocate pentru depozitarea graului, dar si din cauza scumpirii energiei. "Ministerul Agriculturii a luat aceasta decizie fara sa se consulte cu asociatia profesionala de profil.

Masura va afecta producatorii de paine, pentru ca depozitarii vor introduce in pretul graului costul cu depozitarea acestuia, care ajunge la 70-80 lei/kg. Cred ca aceasta influenta este mica, dar avand in vedere si apropiatele scumpiri ale energiei electrice si gazelor, in luna aprilie vom asista la majorarea pretului painii.

Nu va pot spune cu cat va creste pretul painii, fiecare agent economic urmand sa-si faca propriile calcule pentru a decide cu cat va vinde painea", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan. Surse din piata sustin insa ca painea se va scumpi cu 500 de lei, luand in calcul si scumpirea energiei electrice.

Aceleasi surse afirma ca, avand in vedere ca Ministerul Economiei a decis, de la 1 februarie, sa introduca "ore de varf" in tarifarea energiei electrice inclusiv pe timp de ziua, morarii au in prezent costuri de trei ori mai mari cu energia electrica, la nivelul intregului sistem cheltuielile cu energia fiind majorate cu circa 1 milion de euro.

Potrivit unei hotarari de Guvern, receptionarea, depozitarea si pastrarea graului este asigurata pentru o perioada de maximum sapte luni, dar nu mai tarziu de data de 28 februarie 2005. Initial, perioada pana la care se acordau subventii pentru depozitare era stabilita pana la 31 martie.

Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii, decizia a fost luata pentru a putea reorienta fondurile respective catre alte domenii considerate "mai stringente" in momentul de fata.