Steaua - Valencia. "16"-imile Cupei UEFA. In tribune 25.000 de spectatori. La 3 zile distanta, amical Dacia Unirea Braila - Steaua. Pe stadion peste 25.000 de oameni veniti sa-i vada pe Zenga, Radoi sau Dorinel Munteanu, citiva dintre eroii de joia trecuta.

Sosirea Stelei a bagat Braila in sarbatoare. Aleea care leaga bulevardul principal al orasului de stadion a fost asfaltata, bordurile trotuarelor au fost vopsite, iar la stadion s-a facut curatenie.

Cu doua ore inainte de meci, in tribune erau mai bine de 10.000 de spectatori. Cu caciuli, fulare si haine groase pentru ca ieri, la prinz, in Braila au fost -5 grade si a nins puternic. Cind autocarul Stelei a ajuns la stadion, publicul a innebunit.

"Steaua, Steaua!", s-a scandat si toti au dat navala sa-i atinga, sa ceara autografe sau sa se fotografieze cu jucatorii.

Fiecare aparitie a fotbalistilor ros-albastri pe teren primea urale, Radoi, Dorinel Munteanu si Nicolita fiind cei mai aplaudati. Cind echipele au iesit de la cabine, toti spectatorii s-au ridicat in picioare, au inceput sa aplaude si sa strige "Steaua, Steaua!".

Zenga s-a oprit pentru 10 secunde si privea uimit ce se petrece. Prima lui iesire de sub copertina a dezlantuit publicul: "Walter, Walter, Zenga!". Italianul s-a intors catre ei, a facut o plecaciune, le-a aratat inima si i-a aplaudat. Avea sa faca acelasi lucru de inca vreo 15 ori pina la final.

Orice duel cistigat de Radoi, orice pasa buna a lui Bostina sau golurile lui Dinita si Baciu au fost primite cu entuziasm de catre spectatori. Cadoul stelistilor a fost un tur de onoare al stadionului la final si cite o minge aruncata in tribuna. Steaua a parasit terenul la fel ca joi seara.

Atunci a cistigat o calificare. Ieri, simpatia unui intreg oras.

Banel Nicolita a aruncat in tribuna doua tricouri

Pentru Banel Nicolita, partida a avut o insemnatate aparte. A fost primul joc disputat acasa in tricoul Stelei, el activind pina in vara anului trecut, cind a fost imprumutat la Poli Timisoara, la Dacia Unirea Braila. "Ma bucur ca oamenii nu m-au uitat. M-au primit atit de frumos.

Le multumesc", a spus Banel, care la final a intrat in vestiarul gazdelor si s-a asezat pentru 30 de secunde pe locul pe care l-a ocupat pina nu demult. "Niciodata n-am sa uit de unde am plecat", a spus el, iar la iesirea din stadion le-a dat suporterilor doua tricouri in care a jucat pina acum la Steaua.

Steaua-mobilul a facut fata cu greu

Impreuna cu echipa, la Braila a venit si magazinul mobil cu materiale promotionale al Stelei. Acesta a parcat ieri exact in spatele tribunei I, el fiind luat cu asalt de braileni (foto), care si-au achizitionat fulare, tricouri (cel mai vindut fiind al lui Radoi), esarfe, fanioane, caciulite si chiar brichete, brelocuri si pixuri.

Administratorii magazinului mobil au spus ca ieri au realizat cele mai mari incasari din ultima perioada.

Autocarul luat pe sus

Dupa terminarea partidei, mai bine de 5.000 de oameni i-au asteptat pe stelisti sa iasa de la vestiare. Fanii au luat pe sus autocarul echipei, numai interventia energica a jandarmilor facind posibila trecerea jucatorilor si mai apoi plecarea masinii.

Paraschiv s-a asezat pe scaunul din fata pentru a putea urmari mai bine demonstratia de simpatie, in vreme ce Zenga le-a facut cu mina fanilor pina ce autocarul a parasit incinta stadionului.

Politistii au cerut autografe

In timpul desfasurarii partidei, jucatorii Stelei care au luat loc pe banca de rezerve au fost rugati de spectatori sa ofere autografe. La un moment dat, doi dintre politistii de pe pista stadionului s-au fotografiat cu Oprita, Paraschiv si Hamutovski, carora le-au cerut si autografe.

Gafa Martin Tudor la gol

Pe un teren extrem de greu, ultimele 60 de minute disputindu-se pe zapada, Zenga n-a riscat nimic si si-a menajat 8 dintre titularii cu Valencia. Doar Radoi, Dorinel si Dinita au jucat ieri dintre cei care au inceput in fata spaniolilor. Prima repriza a fost la discretia Stelei, care a deschis scorul in startul partidei.

Centrare Nesu de pe stinga si Dinita a pus latul din 4 metri. Pina la pauza au mai ratat Bostina (33), lob putin alaturi, si Ciocoiu, care a tras slab din careu (42). La reluare, Zenga a mers pe mina juniorilor si jocul Stelei nu s-a mai legat.

Brailenii au egalat dupa o gafa monumentala a lui Martin Tudor, care a scapat o minge in fata, iar Matei a trimis mingea peste el, in plasa. Blazonul Stelei a fost salvat de Baciu, care a marcat in urma unui corner.

Litu seamana cu Torres

Muzac, Simion, Chiacu si Litu sint cei patru juniori pe care Zenga i-a folosit in amicalul de ieri. Daca Muzac si Chiacu n-au iesit in evidenta, iar Simion a gresit mai multe interventii la mijlocul terenului, Litu a aratat in cele 30 de minute in care a evoluat ca este un jucator de mare viitor.

El a jucat ca atacant si cu fizicul sau impunator si cu viteza de reactie pe care a aratat-o poate fi asemuit cu celebrul virf al lui Atletico Madrid, Fernando Torres. Litu a fost, de altfel, primul junior pe care Zenga l-a luat intr-un cantonament de pregatire, anul trecut, in toamna, cind Steaua a mers pentru 3 zile in Italia, la Crotone.

DECLARATII

"Intr-o zi joci cu Valencia, in Cupa UEFA, in alta la Braila, pe ger si ninsoare. Asta este viata de fotbalist"

Walter Zenga

"Sint foarte bucuros ca am venit sa jucam aici. Nici nu pot fi altfel atunci cind vad atita simpatie din partea oamenilor. Extraordinar publicul de azi"

Walter Zenga

"Si astazi s-a demonstrat, daca mai era nevoie, ca Steaua e cea mai iubita echipa din Romania. A fost greu de jucat in conditii atit de potrivnice, dar a fost mai usor de indurat cind ai alaturi multi fani, asa cum am avut noi astazi"

Eugen Baciu

Dacia Unirea Braila - Steaua 1-2

M. Matei (57) / Dinita (3), E. Baciu (67)

DACIA: Olteanu - Radulescu, Pelin, Ivan, Gheorghita, Plesa - Horovei, Ciocea, Stan - M. Matei, Gorga. Antrenor M. Ciobanu. Dupa pauza au mai jucat Dorobantu, P. Bogdan, Buteseaca, Constantin, Banciu.

STEAUA: M. Tudor - Keca, Radoi, E. Baciu, Nesu - B. Nicolita, Lovin, D. Munteanu, Bostina - Dinita, Ciocoiu. Antrenor W. Zenga. Dupa pauza au mai jucat Muzac, Simion, Chiacu si Litu.

--------------------------------------------------------------------------------

Pedrazzini a fost aseara la Zaragoza - Villarreal

Walter Zenga nu l-a avut alaturi ieri pe secundul sau, Massimo Pedrazzini. Acesta a plecat simbata in Spania, unde aseara a urmarit din tribuna partida Zaragoza - Villarreal, ultimul meci pe care viitoarea adversara a Stelei in optimile Cupei UEFA l-a disputat in deplasare inaintea confruntarii cu ros-albastrii din Ghenca.

Pedrazzini a urmarit pe viu ultimele 3 adversare ale Stelei in UEFA: Besiktas, invinsa de Steaua la Bucuresti, Bilbao, unde trupa lui Zenga a reusit calificarea in "16"-imi, si Valencia, eliminata joi la penalty-uri.

Azi se decide daca se joaca derbyul

Astazi, in Adunarea Generala a LPF, care va incepe la ora 12:00, se va lua in discutie aminarea meciului Steaua - Rapid, din etapa a 2-a. Presedintele echipei din Ghencea va depune in aceasta dimineata cererea la Liga, urmind a discuta in cadrul sedintei cu omologul sau din Giulesti, Dinu Gheorghe.

Tot azi este foarte posibil sa se supuna la vot si intirzierea cu o saptamina a inceperii campionatului, dar cum Victor Piturca nu este de acord cu ideea deoarece vrea jocuri in picioare pentru fotbalistii care vor fi selectionati cu Olanda, sint sanse mici ca startul returului sa se amine. / Dan Udrea