«Micul Titulescu», traseist: Ponta, inapoi la Nastase

Victor Ponta "se intoarce la matca" si ii transmite lui Adrian Nastase ca il va sustine la Congres, indiferent pentru ce functie va opta, intrucat acesta l-a adus in PSD.

"Votul meu va fi pentru Adrian Nastase. Nu pot sa votez contra lui!", a spus tanarul, la cateva zile dupa ce a fost "urecheat" de liderul PSD. El si-a sfatuit seful sa reia dialogul cu toti tinerii din partid, pentru a se putea baza si pe votul acestora.

Contactat de ziarul nostru, Nastase ne-a spus ca nu a renuntat nici un moment la discutiile cu TSD si a apreciat noul punct de vedere al "micului Titulescu". Prezent la Congresul Socialistilor Europeni de la Stockholm, Nastase pare ca a obtinut si votul de incredere al Internationalei Socialiste pentru conducerea PSD.

"Am fost invitat si vorbitor la aceasta reuniune si am stat chiar langa liderul Internationalei, Antonio Guterres. Poate fi intr-adevar un semnal si un vot indirect de incredere pentru mine", ne-a marturisit liderul PSD.

Cristina Postolache, Gardianul - 28 februarie 2005

Pentru ca i-a intors spatele, coalizandu-se cu Iliescu

Nastase il ameninta pe Ponta cu desfiintarea organizatiei de tineret

Declaratiile repetate pe care Victor Ponta le-a facut impotriva conducerii partidului, ideea avansata privind infiintarea unui grup al deputatilor tineri, precum si avertismentele voalate prin care acesta dadea de inteles ca ar putea parasi barca PSD au insemnat mai mult decat poate tolera liderul formatiunii, Adrian Nastase.

Daca la un moment dat el ii atragea atentia lui Victor Ponta ca s-ar putea alege mai degraba cu o sanctiune decat cu functia dorita de secretar general, mai nou, Nastase intentioneaza sa-i aplice o corectie celui pe care l-a crescut din punct de vedere politic.

Potrivit unor surse din cadrul PSD, acesta pune la cale transformarea organizatiei de tineret, condusa in prezent de Ponta, intr-un forum, ceea ce va diminua considerabil rolul micului Titulescu in viata partidului.

Liderul PSD, Adrian Nastase, s-a sfatuit o vreme cu cativa dintre colegii sai de incredere, printre care Ioan Rus si Cristian Diaconescu, cu privire la posibilitatea transformarii organizatiei de tineret a partidului in forum. Surse din interiorul formatiunii ne-au marturisit ca o discutie pe aceasta tema nu a fost deschisa intr-un cadru organizat.

Se pare ca Nastase a avut grija sa-si trimita oamenii, care sa deschida subiectul si sa avanseze o asemenea propunere, pe holuri sau in pauzele unor sedinte de partid, tocmai pentru a nu da de banuit cu privire la intentia sa de a-l marginaliza pe Victor Ponta. Din acest motiv, Nastase a vorbit indirect de transformarea in forum si a organizatiei de femei.

In timp ce unii dintre pesedisti au ignorat aceste variante, apreciind ca, in prezent, prioritatile partidului sunt diferite, altii le-au apreciat. "Au fost niste discutii. Se cauta formule mai bune de compatibilizare cu ceea ce exista la partidele social-europene.

Acolo este forumul tinerilor, al femeilor si chiar al primarilor", ne-a declarat increzator deputatul Mugurel Sarbu, liderul filialei Alba. In acelasi timp, el a apreciat ca nu ar fi vorba decat de o schimbare de titulatura.

Pregatit sa faca scandal

Contactandu-l telefonic, liderul de la tineret a tinut sa ne spuna din capul locului ca nu crede in "versiunea asta", de transformare a organizatiei sale in forum. In plus, Victor Ponta a precizat ca este cel mai in masura sa vorbeasca despre modul de organizare al partidelor europene, subliniind in context ca in nici una dintre formatiunile de afara nu exista un forum de tineret.

"Daca cineva are ceva cu mine, nu are de ce sa procedeze astfel pentru ca eu oricum nu voi mai candida la functia de presedinte al TSD", a comentat Ponta la intrebarea noastra privind un posibil scenariu realizat special pentru inlaturarea sa.

Desi s-a declarat circumspect in privinta unui complot impotriva sa, cativa dintre apropiatii sai ne-au dezvaluit faptul ca Victor Ponta cunoaste de ceva vreme miscarea pusa la cale de Adrian Nastase. "Este pregatit sa faca scandal. Si el, si alti cativa colegi din organizatie care sunt nemultumiti de situatia actuala din partid", ne-au spus acestia.

De unde i se trage

Dorinta de a se afirma cu orice pret pe scena politica l-a facut pe Victor Ponta sa actioneze numai prin prisma interesului personal. Astfel, el nu avut nici o problema in a parasi echipa lui Nastase, care, de altfel, l-a promovat in politica in urma cu ceva ani, pentru a intra acum in tabara lui Iliescu.

Mai mult, la bursa zvonurilor circula nu demult ideea ca Ponta ar intentiona sa plece din PSD pentru a forma un partid impreuna cu Cozmin Gusa si Virgil Magureanu. Cu privire la modul de actiune al micului Titulescu, Adrian Nastase a declarat recent ca "TSD nu este un partid cu care PSD face intelegeri electorale".

Mai mult, presedintele partidului l-a avertizat pe Ponta ca "a trecut vremea declaratiilor pentru opinia publica si pentru imaginea personala, si a venit vremea unor confruntari in legatura cu ce avem de facut".

Raluca Dumitriu, Curentul