Premierul Tariceanu afirma ca nu se vor inaspri conditiile de creditare, desi Memorandumul care urmeaza sa fie discutat in martie cu FMI spunea altceva. El ne da insa si o veste trista: din 2006 va introduce impozite noi.

„Cota unica de impozitare aduce mai multi bani in buzunarele angajatilor” este fraza standard cu care membrii Cabinetului Tariceanu ies tot timpul la inaintare cind propovaduiesc beneficiile relaxarii fiscale. Insa, in conditiile in care banii sint mai multi si dobinzile bancare scad exista tendinta ca apetitul pentru creditele de consum sa ia amploare.

Ca sa domoleasca acest apetit, Executivul se vede constrins sa inaspreasca regulile de creditare. Si pentru asta s-a angajat chiar in fata oficialilor FMI prezenti luna trecuta la Bucuresti.

Ce scrie in Memorandum

In Memorandumul suplimentar de politici economice si financiare Executivul scrie negru pe alb ca „vom inaspri conditiile de eligibilitate (acces - n.r.) pentru imprumuturile de consum si imprumuturile pentru nevoi personale, prin coborirea plafonului serviciului datoriei lunare (rata lunara plus dobinzi si comisioane aferente - n.r.) de la 30% la 25% din venitul net al imprumutatului”.

Ieri, premierul a incercat sa demonstreze ca totusi dracul nu e asa de negru. De fapt, spune Tariceanu, guvernul nu urmareste inasprirea conditiilor de creditare, ci definirea cadrului in care institutiile de creditare trebuie sa functioneze si conditiile pe care cei care doresc sa obtina credite trebuie sa le indeplineasca.

Ce mai presupun aceste reguli? Sumele pe care cetatenii trebuie sa le plateasca pentru imprumuturile contractate simultan vor fi plafonate la 40% din venitul net.

Asta inseamna o noua dovada de inasprire a conditiilor de creditare, numita de premier ca fiind doar o regula.

Modificari la Codul Fiscal

Astazi are loc o sedinta de guvern care va avea pe ordinea de zi modificarile la Codul Fiscal. Astfel, vor fi legiferate cresterile de impozit pentru cistigurile la bursa, pentru dobinzile bancare precum si pentru tranzactiile imobiliare.

„Cind vorbim de cota unica aceasta inseamna intr-adevar o singura cota de impozit, iar cei care astazi sint impozitati cu 1% nu au cum sa se astepte sa mentinem acelasi tratament fiscal mai avantajos intrucit acesta nu este nejustificat”, a spus premierul. El a dat de inteles ca de la 1.01. 2006 vor mai fi introduse si alte impozite.

Parteneriat Romania - Banca Mondiala

Romania si Banca Mondiala vor incheia, in luna iulie, un Parteneriat Strategic de Tara pentru perioada 2005-2009, care va contine programe necesare integrarii Romaniei in UE. Potrivit unui comunicat de presa, este pentru prima oara cind un guvern roman participa ca partener egal la proiectarea programelor derulate de Banca Mondiala in Romania.

Pina acum, organismul financiar international isi stabilea strategia de tara pentru Romania la Washington si o propunea autoritatilor de la Bucuresti. „Romania a fost cunoscuta pina acum ca fiind rezervata fata de reforme; acum Guvernul Romaniei este perceput de comunitatea internationala ca un accelerator al reformelor”, a precizat seful Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, Owaise Saadat.