Guvernul a majorat cota defalcata din impozitul pe venit care ramane la dispozitia autoritatilor locale, astfel incat acestea sa nu inregistreze pierderi de venituri din aplicarea cotei unice de impozitare. Decizia a fost aprobata printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de saptamana trecuta si care a modificat OU 45/2003 privind finantele publice locale.

Conform actului normativ, din impozitul pe venit, incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale, bugetelor locale le va reveni, lunar, o cota de 47%, fata de 36% cat era prevazut anterior, iar pentru bugetul propriu al unui judet se va aloca o cota de 13%, fata de 10% cat era stabilit pana in prezent.

O alta cota de 22% din impozitul pe venit, fata de 17% prevazut pana in prezent, va fi achitata intr-un cont distinct, deschis pentru consiliul judetean, fiind folosita pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetului.

Pentru municipiul Bucuresti se va aloca o cota de 82% din impozitul pe venit, fata de 63% cat era prevazut anterior, repartizata bugetelor locale ale sectoarelor (23,5% fata de 18% pana in prezent) si bugetului propriu al municipiului Bucuresti (47,5% fata de nivelul anterior de 36,5%).

O alta cota de 11 procente, cu 2,5% mai mult fata de suma alocata pana in prezent, va fi platita intr-un cont distinct, deschis pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti, fiind folosita pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor si municipiului Bucuresti. Sumele se aloca lunar, in termen de cinci zile lucratoare de la sfarsitul lunii in care s-a incasat impozitul.

Ordonanta de Urgenta se va aplica incepand cu impozitul pe venit incasat la bugetul de stat in luna februarie 2005.