Romania are nevoie de circa 20 miliarde de euro in urmatorii ani pentru finantarea diverselor sectoare deficitare, astfel incat sa fie pregatita pentru integrarea in Uniunea Europeana in 2007.

Romania si Banca Mondiala (BM) vor incheia, in luna iulie, un Parteneriat Strategic de Tara pentru perioada 2005-2009, care va contine programe necesare integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana.

PROIECTE. Constructia acestui parteneriat a inceput la Snagov, la sfarsitul saptamanii trecute, printr-o reuniune in cadrul careia 12 dintre ministrii Cabinetului Tariceanu si-au prezentat programele prioritare pentru care ar avea nevoie de finantare de la BM.

Continuarea informatizarii sistemului judiciar, imbunatatirea conditiilor de lucru pentru functionarii publici, crearea Agentiei pentru Managementul Datoriei Publice, reabilitarea canalului Dunare-Marea Neagra, modernizarea serviciului de incalzire centralizata, promovarea sistemelor agroforestiere ca alternativa la agricultura clasica si protectia mediului in zonele Zlatna si Copsa Mica sunt

doar cateva dintre proiectele care s-ar dori finantate cu banii BM.

NECESAR. Desi nivelul finantarii nu s-a stabilit, nu toate proiectele ministrilor autohtoni se vor face pe banii BM, a atras atentia premierul Tariceanu. "Daca e sa facem o evaluare a tot ceea ce are nevoie Romania in urmatorii ani, ne-am duce undeva la suma de 20 miliarde de euro.

Nu ne putem permite o anvelopa atat de mare, pentru ca este nevoie de finantare in multe domenii – agricultura, telecomunicatii, sanatate, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale – in perioada urmatoare. Trebuie sa selectam programele prioritare", a declarat Tariceanu.

Alinierea economiei romanesti la standardele europene va presupune si costuri, cum ar fi cresterea unor tarife la energie si majorarea accizelor. "Inevitabil, va exista un impact negativ al acestor masuri, dar vom avea si o crestere economica sustinuta, care se va reflecta prin majorarea veniturilor populatiei. Avantajele integrarii vor fi mai mari decat costurile", a spus Tariceanu.

INCREDERE

Este pentru prima data cand un guvern autohton participa ca partener egal la proiectarea programelor derulate de BM in Romania. Noul document creat pentru asistenta Romaniei – Parteneriatul Strategic de Tara – difera de vechea metoda prin faptul ca acum Guvernul va stabili care ii sunt prioritatile.

"Parteneriatul este o forma practicata de Banca Mondiala cu tarile mai sofisticate, care au demonstrat ca au capacitatea sa-si administreze reformele economice. Acum putem recunoaste ca Romania este o tara cu reforme accelerate – si acest lucru se intampla de anul trecut –, dar mai are multe de facut", a declarat Owaise Saadat, seful BM la Bucuresti.