"Chiuleste linistit, Guvernul doarme pentru tine!"

Unde ne sunt legile de altadata? Aceasta este intrebarea care ii framanta pe parlamentarii care de la inceputul sesiunii si pana acum se plang ca trag pisica de coada in Camera si in Senat pentru ca pur si simplu nu au ce sa faca.

Presa ii acuza ca trag chiulul si, in lipsa unei activitati legislative, sunt scoase la iveala tot felul de povesti legate de piscina deputatilor sau a senatorilor (nu s-a stabilit inca a cui este), de echipa de fotbal a Camerei, sunt rememorate aventurile amoroase ale secretarului general de la Senat etc.

Una peste alta, ordinea de zi a Parlamentului este goala si, in afara de cateva ordonante amarate, si acelea in mare parte de pe vremea guvernului Nastase, deputatii si senatorii nu au ce sa dezbata si sa voteze.

In momentul de fata avem 469 de parlamentari inutili, care nu au absolut nici o activitate si care se uita inspre Palatul Victoria, asteptand zadarnic de la Guvernul Tariceanu pompoasele proiecte legislative promise in programul de guvernare. Nu-i vorba ca nici ei nu exceleaza la capitolul initiative legislative.

Ce o fi facand oare guvernul de coalitie? Pe site-ul guvernului se afla doua liste interminabile cu "prioritati legislative pentru prima sesiune parlamentara a anului 2005" si "programul legislativ pentru 2005-2008". Dar sunt numai titlurile proiectelor de lege. Legile nu exista inca. Si atunci, ce se discuta oare la sedintele de guvern?

Ordonante. Si acelea putine

Rautaciosii spun ca ordinea de zi a sedintelor Guvernului Tariceanu incape pe o foaie A4, si aceea scrisa cu litere mari si cuvinte putine. Cu toate acestea, premierul Tariceanu spune ca lucreaza zi-lumina, este atat de ocupat incat isi ia pranzul chiar in timpul sedintei de guvern.

Atat de ocupat este Guvernul incat nici pana astazi nu au fost numiti toti secretarii de stat si nici institutiile descentralizate nu au fost impartite in teritoriu.

Algoritmul este atat de complicat incat cine sa mai aiba timp de prioritatile legislative? Totusi, in campania electorala liderii Aliantei spuneau in fiecare zi ca legislatia Romaniei trebuie modificata si ca ei vor face asta cand vor castiga alegerile.

Ce s-a ales de modificarea legislatiei? In cele 60 de zile de functionare a actualului Guvern au fost trimise la Senat 29 de ordonante care, cu cateva exceptii, existau si se aflau in vigoare de pe vremea guvernului Nastase.

La Senat a ajuns si o lege, cea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, dar si aceasta fusese adoptata de guvernul Nastase si a fost retrimisa in dezbatere la Parlament de catre fostul presedinte Iliescu. In rest, nimic.

La Camera, de la Guvern au sosit in 60 de zile 21 de ordonante. La aceasta data nu se afla in dezbatere la comisii nici o lege initiata de Guvernul Tariceanu. De altfel, jumatate dintre comisii someaza pentru ca nu au ce sa dezbata. In aceasta situatie se afla Comisia de politica economica, Comisia pentru invatamant, Comisia pentru tehnologia informatiilor.

Cele mai "privilegiate" sunt Comisia pentru industrii, unde se afla pe ordinea de zi cinci ordonante, Comisia de buget-finante si Comisia de munca - cu cate patru ordonante, Comisia pentru sanatate - cu trei ordonante.

"Parlamentul nu este o soba!"

Reprezentantii Guvernului nu au nici un fel de explicatie plauzibila pentru "seceta" legislativa.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, chestionat in legatura cu subiectul, a spus ca "parca, din cate isi aduce aminte, au fost identificate 91 de prioritati legislative", dar "nu stie exact si nu poate spune, ca sa nu greseasca, daca pe ordinea de zi a Guvernului se va afla in curand vreun proiect de lege".

Colegul sau de partid, Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, cel care in urma cu doar trei luni, inainte de alegeri, pe cand era in Opozitie, facea in fiecare zi conferinte de presa pentru a se plange ca guvernul Nastase guverneaza prin ordonante de urgenta si ca "PSD a transformat Parlamentul in anexa a guvernului", se ratoieste acum la ziaristi, spunand ca "Parlamentul nu e soba in

care sa pompezi legi in fiecare zi!".

Stiu ce au de facut, dar nu se obosesc prea tare

Totusi parlamentarii nu ar trebui sa dispere. Guvernul Tariceanu ii ameninta, de pe pagina de internet, cu un potop de legi. 91 de prioritati legislative care, spune Guvernul, vor intra in Parlament pana in luna iunie.

Printre prioritatile Cabinetului Tariceanu se afla legea privind asigurarea infrastructurii de date spatiale (?!), legea cinematografiei, legea muzeelor si colectiilor publice, legea pentru aprobarea cotelor de recolta la speciile de urs, lup si pisica salbatica, legea pentru modificarea legii petrolului si pentru modificarea legii gazelor, legea pentru completarea legii fondului funciar, legea

pentru statutul personalului cu atributii de control etc. Deocamdata, cum spuneam, nu sunt decat titluri, frumos aranjate pe fiecare minister in parte. Bine macar ca ministrii lui Tariceanu sunt organizati si stiu ce au de facut - textele legilor se lasa in continuare asteptate.

Probabil ca este vorba despre o tactica politica a PNL-PD - cata vreme Parlamentul nu are de lucru, pesedistii au la dispozitie timp berechet sa se omoare intre ei.

Un articol de A. Dutulescu, Romania Libera - 28 februarie 2005

Unde-i lege e tocmeala

Saptaminal, deputatii PSD si PRM acuza Executivul ca nu trimite acte normative in Parlament. O comparatie cu activitatea Cabinetului Nastase din primele doua luni ale anului 2001 este in defavoarea acuzatorilor.

Conform unui document al Cabinetului Tariceanu, actualul Executiv a trimis Parlamentului, intre 4 ianuarie si 28 februarie 2005, un numar de 41 de acte normative. In aceeasi perioada a anului 2001, la inceputul guvernarii echipei Nastase, Parlamentul a primit 38 de acte normative. Si la proiecte de legi proprii, scorul este favorabil actualei echipe ministeriale: 7 – 2.

PSD conduce insa la mult criticata procedura de legiferare prin ordonante de urgenta: a emis in lunile ianuarie-februarie 2001 un numar de 36 de astfel de acte normative, fata de numai 10 ale guvernului aflat in functie.

Actualii deputati n-au prea legiferat

Cei care arata cu degetul spre Executiv uita ca si ei, adica deputatii (ca si senatorii, de altfel), au un rol important in procesul de elaborare a legislatiei. La capitolul „creatie proprie”, in primele doua luni ale actualei legislaturi, la Camera Deputatilor sint inregistrate doar sase propuneri legislative – doua ale deputatilor PSD, si cite una a celor din PD, PNL, UDMR si PUR.

Tot sase propuneri legislative au trimis deputatii la Senat (in calitate de prima Camera decizionala): PSD – patru, PUR si PRM cite una. Desi pesedistii par a fi „campioni”, nu toate propunerile legislative pe care ei le-au inaintat sint de interes public, ci vizeaza cu precadere modificari organizatorice in domeniul electoral si parlamentar. Deputatii din Alianta D.A.

mai au in lucru in jur de 20 de propuneri legislative, dar ele vor fi inregistrate dupa OK-ul primit de la guvern.

Deputatii, mai harnici in 2001

Cu totul alta a fost situatia in primele doua luni ale anului 2001. Atunci, deputatii au inaintat 30 de propuneri legislative – 15 - PRM, opt - PSD, trei - PNL (plus una comuna cu PSD), trei - UDMR.

Din cele 30 de propuneri legislative, doar patru au devenit legi: Legea accesului la informatii de interes public – Mona Musca (PNL), Legea sanatatii mintale – Dumitru Ifrim (PRM), Legea bibliotecilor – Mitica Balaet (PRM) si Legea reglementarii regimului silvic – Valer Dorneanu si Viorel Hrebenciuc (PSD).

Celelalte propuneri legislative au fost respinse de majoritarii din PSD, chiar daca unele erau importante.

Lucian Gheorghiu, Cotidianul - 28 februarie 2005