Vineri seara, o parte importanta a breslei jurnalistilor s-a intalnit la cea de-a sasea editie a Premiilor Clubului Roman de Presa pentru a-i rasplati pe cei mai buni dintre cei care, zi de zi, aduc informatii publicului din Romania.

Sub luminile reflectoarelor, in prezenta presedintelui Traian Basescu, a premierului Calin Popescu-Tariceanu si a altor membri ai Guvernului, au pasit pe scena atat figuri celebre ale spatiului mediatic romanesc, cat si excelenti jurnalisti, mai putin cunoscuti, ce muncesc in agentii de presa, la radio sau la posturi locale de televiziune.

Presedintele CRP, Cristian Tudor Popescu, a apreciat ca premiile incheie un an electoral in care "increderea publicului in presa s-a pastrat la cote ridicate", dar din care nu au lipsit amenintarile si agresiunile diversilor potentati la adresa jurnalistilor.

Aceasta editie a premiilor CRP a inregistrat un record de participare: 230 de ziaristi au inscris in concurs 567 de productii de presa, din care 448 apartin presei scrise, 37 au fost materiale radio si 82 video. Materialele inscrise in concurs au fost jurizate de membrii Consiliului de Onoare al CRP.

La sectiunea "Presa scrisa", Melania Mandas Vergu, redactor la ziarul Adevarul, a castigat premiul CRP la categoria "Editorial", iar Robert Veress a castigat premiul pentru "Ancheta" cu materiale aparute tot in Adevarul.

La aceeasi sectiune, pentru "Stire de agentie" a fost premiata Gabriela Chiriac Ralea de la Mediafax, iar pentru "Reportaj" Mihnea Petru Parvu si Ovidiu Eduard Ohanesian. La sectiunea Radio, Georgiana Munteanu-Nemtuc de la InfoPro a castigat la categoria Emisiune de stiri, iar Marius Grozea si Alexandru Rusu de la Radio Romania Tineret au impartit premiul pentru Talk-Show.

Un alt jurnalist de la Adevarul, Bogdan Chirieac, realizator al emisiunii "Pro Vest" difuzata de ProTV, a impartit premiul pentru Talk-Show de televiziune cu Stelian Tanase (Realitatea TV). La categoria "Emisiuni de stiri" a sectiunii "Televiziune" premiul a fost primit de Arina Ioana Moga (Alpha TV Cluj). La sectiunea Jurnalism IT, castigatoare a fost Maria Cristina Silica de la TVR 1.

Ioana Andreea Ursu de la Business Magazin a fost castigatoare la sectiunea Jurnalism economic, iar Sorin Grecu si Ioan Tagles de Alpha TV Baia Mare au primit premiile pentru Jurnalism Cultural. Tot de la Alpha TV Baia Mare, o televiziune infiintata in urma cu sapte luni si care si-a inceput activitatea in patru garaje, Bogdan Eduard a castigat premiul la sectiunea Interviu.

La sectiunea Jurnalism sportiv, infiintata la aceasta editie, premiul a fost castigat de Andrei Vochin de la Gazeta Sporturilor. Premiul "Fotografia anului", instituit de CRP si Asociatia Fotografilor de Presa din Romania, a fost castigat de Petrut Calinescu, fotoreporter al ziarului Cotidianul. Premiul pentru Caricatura de presa a fost castigat de Ioan Barbu de la cotidianul Ziua.

De asemenea, CRP a acordat si doua premii speciale. Unul i-a fost decernat lui Ion Cristoiu pentru "promovarea culturii in mass-media", iar al doilea l-a primit caricaturistul Marian Avramescu pentru "intoarcerea creionului de caricaturist impotriva presei".

Ajuns anul acesta la a doua editie, Premiul "Dumitru Tinu", acordat unei societati de presa, a fost castigat de Etalon SRL, detinatoare a postului de televiziune TV Etalon si a postului de radio Radio Etalon din Ramnicu Valcea.

La sfarsitul ceremoniei, alaturi de cei premiati, au urcat pe scena primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, unul dintre fondatorii Clubului Roman de Presa, si presedintele Traian Basescu. Premierul amintind ca nu a beneficiat de o "luna de miere" in relatia cu presa a declarat ca nu se plange si ca apreciaza acest lucru drept un comportament corect.

"Ca lupta impotriva coruptiei sa aiba sanse e nevoie si de o presa puternica si independenta", a mai sustinut Tariceanu. La randul sau, Traian Basescu si-a pigmentat discursul cu deja obisnitele glume prezidentiale. Traian Basescu a mai apreciat activitatea presei din Romania, sustinand ca nu este deranjat de campaniile impotriva lui purtate in ultima vreme.

"Probabil ca presa este cea mai consistenta expresie a libertatii dobandite dupa '89. Nu cred ca exista un domeniu al societatii in care libertatea sa se fi exprimat asa de puternic. Ii felicit pe cei care au ramas liberi de cand acest lucru a fost posibil. O spun cu convingerea ca o presa libera poate preveni orice derapaj politic", a mai spus Basescu.