Uniunea Teatrala din Romania face publice nominalizarile pentru Gala Premiilor UNITER, care va avea loc la 4 aprilie, la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti.

Desemnarea nominalizatilor la aceasta a XIII-a editie a Galei apartine criticilor de teatru Alice Georgescu, Mihaela Michailov si Sebastian-Vlad Popa.

Premiile se vor acorda la noua categorii: debut, cea mai buna scenografie, critica de teatru, cea mai buna actrita in rol principal, cea mai buna actrita in rol secundar, cel mai bun actor in rol principal, cel mai bun actor in rol secundar, cea mai buna regie si cel mai bun spectacol.

Nominalizatii la Premiul "Debut" sunt: Alexandru Mihaescu pentru rolul Ioachimo din spectacolul "Regele Cymbelin" de William Shakespeare (Teatrul German de Stat din Timisoara); Radu Alexandru Nica pentru regia spectacolului "Nora" de Henrik Ibsen (Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu) si László Wegroszta pentru scenografia spectacolului "David's Boutique" de Radu Afrim

(Teatrul "Andrei Muresanu" din Sfantu Gheorghe).

La categoria "Cea mai buna scenografie": József Bartha pentru decorul spectacolelor "Sa-i imbracam pe cei goi" de Luigi Pirandello (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca) si "Avarul" de Moliere (Teatrul National din Craiova); Andrei Both pentru decorul spectacolului "Portretul lui Dorian Gray" dupa Oscar Wilde (Teatrul Odeon) si Florica Malureanu pentru decorul spectacolului

"Trei surori" de A.P.Cehov (Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu).

Critica teatrala: Cristian Buricea Mlinarcic pentru cartea "Tragicul & alte note subiective"; Ludmila Patlanjoglu pentru cartea "Regele Scamator. Stefan Iordache" si Marian Popescu pentru cartea "Scenele teatrului romanesc 1945 - 2004".

Cea mai buna actrita in rol principal: Mariana Mihut pentru rolul Inna Rassadina din spectacolul "Sorry" de Aleksandr Galin (Teatrul Bulandra); Maia Morgenstern pentru rolul din spectacolul "4:48 Psychosis" de Sarah Kane (Teatrul Act); Hilda Péter pentru rolul Sen Te/Sui Ta din spectacolul "Omul cel bun din Saciuan" de Bertolt Brecht (Teatrul "Tamási Áron" din Sfantu Gheorghe).

Cea mai buna actrita in rol secundar: Andreea Bibiri pentru rolul Jenny din spectacolul "Forma lucrurilor" de Neil LaBute (Teatrul Act); Erzsébet Fülöp pentru rolul Rózsi din spectacolul "Nefericitii" de Füst Milán (Teatrul National din Targu Mures - Compania Tompa Miklós) si Gizella Kicsid pentru rolul Sacagiul Wang din spectacolul "Omul cel bun din Saciuan" de Bertolt Brecht la

Teatrul "Tamási Áron" din Sfantu Gheorghe).

Cel mai bun actor in rol principal: Ilie Gheorghe pentru rolul Harpagon din spectacolul "Avarul" de Moliere (Teatrul National din Craiova); Razvan Vasilescu pentru rolul Batranul din spectacolul "Scaunele" de Eugen Ionescu (Teatrul Bulandra) si Zsolt Zayzon pentru rolul Húber Vilmos din spectacolul "Nefericitii" de Füst Milán (Teatrul National din Targu Mures - Compania Tompa Miklós).

Cel mai bun actor in rol secundar: Mihai Calota pentru rolul Tuzenbah din spectacolul "Trei surori" de A.P.Cehov (Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti), László Mátray pentru rolul Cassio din spectacolul "Othello" de W.Shakespeare (Teatrul "Tamási Áron" din Sfantu Gheorghe), Aba Sebestyén pentru rolul Dr.

Beck Gyula din spectacolul "Nefericitii" de Füst Milán (Teatrul National din Targu Mures - Compania Tompa Miklós).

Cea mai buna regie: László Bocsárdi pentru spectacolul "Othello" de W. Shakespeare (Teatrul "Tamási Áron" din Sfantu Gheorghe); Dragos Galgotiu pentru spectacolul "Portretul lui Dorian Gray" dupa Oscar Wilde (Teatrul Odeon); Silviu Purcarete pentru spectacolul "Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului" dupa W.

Shakespeare (Teatrul National din Craiova).

Premiul pentru cel mai bun spectacol: "Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului" dupa W. Shakespeare, regia Silviu Purcarete (Teatrul National din Craiova); "Nefericitii" de Füst Milán, regia Bodó Viktor (Teatrul National din Targu Mures - Compania Tompa Miklós) si "Othello" de W.Shakespeare, regia Bocsárdi László (Teatrul "Tamási Áron" din Sfantu Gheorghe).

Premiul pentru Teatru radiofonic se acorda, la aceasta editie, spectacolului "Un duel in ziua nuntii" - scenariu de Alexa Visarion dupa opera lui A.P.Cehov, regia artistica Alexa Visarion.