Traian Basescu a anuntat luni ca, in prima sa sedinta in noua structura, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a decis declasificarea arhivelor fostei Intreprinderi de Comert Exterior "Dunarea", urmand ca in 30 de zile, in urma unor analize, sa se stabileasca ce tronsoane pot fi facute publice.

ICE Dunarea a fost una dintre firmele create special pentru a realiza aport valutar (AVS) pentru regimul Ceausescu, fiind controlata de fosta Securitate. Se asteapta ca declasificarea acestor arhive sa stabileasca daca si in cel fel liderul PUR, Dan Voiculescu, a colaborat cu Securitatea.

Pe marginea acestui subiect s-au scris tone intregi de materiale, controversa privind averea lui Voiculescu fiind relansata in ultima luna de "Ziua".

Cu ocazia primei reuniuni a CSAT, Traian Basescu a mai anuntat ca, in cel mai scurt timp, urmeaza sa se predea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) doua treimi din arhiva SRI, documentele urmand sa fie transferate din cele 40 de depozite judetene si din depozitul central de la Bucuresti.

In acelasi timp, dupa cum a spus Traian Basescu, CNSAS, impreuna cu SRI, va continua procesul de verificare a documentelor care nu sunt gata (cealalta treime a arhivelor detinute in acest moment de SRI), urmand sa se ia o decizie si in privinta declasificarii acestei parti de arhiva.