Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, le-a cerut tuturor diplomatilor cu functii pornind de la sef de serviciu in sus sa inainteze o cerere Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii pentru a-si face publice eventualele dosare.

"Scontez ca un asemenea gest sa contribuie la curatirea atmosferei morale din cadrul MAE", a afirmat ieri ministrul Ungureanu in cadrul unei conferinte extraordinare de presa. Totodata seful diplomatiei romane a precizat ca, in acest mod, vor putea fi evitate orice suspiciuni cu privire la legatura dintre functia diplomatica si criteriile de numire in aceasta functie.

Curatenia impusa de noul ministru cuprinde nume "grele" ale guvernarilor trecute. Din totalul de 79 de angajati ai MAE care ar urma sa fie pensionati in perioada urmatoare, sunt rechemati in tara 19 ambasadori, 10 sefi de misiune, 5 consuli generali, 17 diplomati si 15 angajati ai misiunilor Romaniei in strainatate. Iar din centrala MAE, 23 de angajati sunt lasati la vatra.

ZIUA saluta inceputul curateniei de primavara in MAE, mai ales ca multe din personajele eliberate ieri din functie au fost atentionate constant in paginile noastre de-a lungul anilor. Ne bucuram ca nu degeaba. Din informatiile noastre, Ministerul de Externe roman a fost ajutat in aceasta curatenie de catre foruri specializate din cadrul Aliantei Nord Atlantice.

Alte cadre apropiate unor puteri straine aflate pe pozitii diferite de NATO si UE, se afla, momentan, doar sub monitorizare atenta. Curatenia continua. (V.R.)

PSD-istii dau in judecata MAE

Ministerul Afacerilor Externe a fost dat in judecata de trei dintre cele zece persoane care au fost rechemate de la post de noul ministru al Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si carora acesta le-a desfacut contractul de munca.

Lucia Cornelia Lepadatu, fost deputat PSD de Galati, Sever Mesca, fost deputat PRM si apoi deputat PSD de Galati, Virgil Popescu, fost deputat PSD de Dolj - toti parlamentari in legislatura trecuta -, s-au numarat printre cei pe care Mihai-Razvan Ungureanu a hotarat sa ii recheme de la post deoarece a considerat ca numirea lor s-a facut pe motive politice.

Ungureanu a aratat ca, deoarece nu s-au mai regasit pe listele parlamentare, cei trei au considerat ca, la numai doua sau trei saptamani de la numirea acestora in MAE, isi pot gasi un post la una dintre misiunile Romaniei in strainatate.

Sever Mesca fusese numit, astfel, in ultimele zile ale mandatului fostului ministru al Afacerilor Externe, Mircea Geoana, ministru-consilier la Dublin, in Irlanda. Lucia Cornelia Lepadatu ocupa functia de secretar I la misiunea Romaniei la Strasbourg, iar Virgil Popescu pe cea de consilier la misiunea ONU de la Geneva.

Ministrul Afacerilor Externe a subliniat ca predecesorii sai au fost cei care au politizat astfel ministerul de resort, iar aceste masuri de rechemare la post a celor care au un "parcurs mai rapid" in diplomatie nu fac altceva decat sa repuna in drepturi firesti criteriile de competenta profesionala si moralitate in cadrul MAE.

19 ambasadori si 10 sefi de misiuni chemati acasa

In cadrul proiectului de revigorare a diplomatiei romane ministrul Ungureanu a indicat ca vor fi aplicate prevederile legale in vigoare si diplomatii care au atins varsta pensionarii vor fi retrasi de la posturi. Astfel,19 ambasadori si 10 sefi de misiuni indeplinesc deja conditiile de pensionare, din totalul de 79 de angajati ai MAE care ar urma sa fie pensionati in perioada urmatoare.

Celor 19 ambasadori li se adauga cinci consuli generali, 17 diplomati si 15 angajati ai misiunilor Romaniei in strainatate, precum si 23 de angajati cu functii comune din centrala MAE.

Potrivit datelor furnizate de seful diplomatiei romane, indeplinesc conditiile de pensionare ambasadorii sau sefii de misiuni din Armenia (Niculae Iordache), Canada (Liviu Maior), Columbia (Radu Vasile Urzica), Cuba (Constantin Simirad), Egipt (Marcel Dinu), Franta (Sabin Pop), Indonezia (Gheorghe Savuica), Libia (Ionel Ilie), Lituania (Petru Ioan Cordos), Qatar (Nicolae Ropotean), Senegal (Vlad

Galin-Corini), Uzbekistan (Constantin Alexa) si Vietnam (Marin Buhoara).

De asemenea, se afla in situatie de cumul al incheierii mandatului si al conditiilor de pensionare ambasadorii sau sefii de misiuni din Austria (Traian Chebeleu), Cehia (Gheorghe Tinca), Croatia (Mihai Dinucu), Elvetia (Ioan Maxim), Emiratele Arabe Unite (Ioan Emil Vasiliu), Filipine (Radu Homescu), Finlanda (Neagu Udroiu), Georgia (Constantin Garbea), Grecia (Caius Traian Dragomir), Israel

(Mariana Stoica), Liban (Aurel Calin), Luxemburg (Tudorel Postolache), Mexic (Vasile Dan), Spania (Stelian Oancea), Tunisia (Florin Bucur Vasilescu), Uruguay (Vasile Macovei). In cazul tuturor acestora, Ungureanu a dat ca sigura pensionarea lor.

In 2005, isi vor incheia totodata mandatul ambasadorii sau sefii de misiuni din Albania (Constantin Eremia), Chile (Ion Valcu), Germania (Adrian Vierita), Kazahstan (Vasile Soare), Olanda (Iulian Buga), Pakistan (Emil Ghitulescu), Slovenia (Victor Chijdea), SUA (Sorin Ducaru), Thailanda (Cristian Teodorescu).

In aceste cazuri, situatia fiecarui ambasador sau sef de misiune se va judeca in functie de fiecare persoana in parte, a afirmat Ungureanu. Si in cazul sefilor de misiuni permanente ale Romaniei, indeplinesc conditiile de pensionare seful misiunii Romaniei pe langa OSCE, de la Viena, si seful misiunii Romaniei pe langa UNESCO, de la Paris.

Isi vor incheia, de asemenea, mandatele sefii misiunilor Romaniei de la Strasbourg si cei ai misiunilor Romaniei de la Bruxelles, pe langa NATO si UE. Ungureanu a afirmat ca deja a inaintat presedintelui Romaniei propuneri de rechemari de la post si de noi numiri, iar acestea vor fi facute publice la momentul semnarii lor de catre seful statului.

El a tinut sa sublinieze insa ca retragerile de la post nu vor fi realizate "fara rabdare si tact", deoarece ar dauna intereselor diplomatice ale tarii noastre.

(Ziua)