Finantele si-au infipt ghearele in imperiul lui Adrian Sarbu. Pe 14 februarie, inspectorii fiscali au pus sub sechestru pe studiouri si platouri de filmare de la Buftea, precum si pe conturile deschise de firma Studiourile Media Pro SA la cinci banci.

Surse din Ministerul Finantelor ne-au declarat ca "asaltul" de la Buftea n-are de-a face cu vreo comanda politica, asa cum umbla vorbe prin targ, ci doar cu decizia ministrului Ionut Popescu de-a strange cu usa mari datornici tratati pana acum cu condescendenta.

CONTROALE. Studiourile Media Pro, cu cele peste 100 de miliarde datorii la bugetul de stat este unul dintre principalii 300 de debitori pentru care se anunta o perioada de insomnii. De control n-a scapat nici trustul Intact, detinatorul Antenei 1. Inspectorii au constatat insa ca datoriile trustului catre stat fusesera platite.

La Prima TV, care beneficiaza de inlesniri fiscale, s-a constatat ca reesalonarile sunt in grafic.

Din momentul controlului, Media Pro avea la dispozitie 15 zile pentru a-si achita obligatiile fiscale. In caz contrar, statul urma a se indestula din conturile poprite, scotand la vanzare active ale studioului, pana la acoperirea datoriei.

Ce s-a intamplat intre timp? Conducerea Studiourilor Media Pro s-a adresat Ministerului Finantelor, cerand stingerea datoriei prin compensarea acesteia cu TVA-ul ce urma sa-i fie rambursat de stat. Urmeaza ca, pana pe 15 martie, inspectorii fiscului sa stabileasca daca cuantumul TVA este in masura sa acopere volumul datoriei. In acest rastimp, conturile firmei au fost deblocate.

CV. A cui este, insa, societatea "Studiourile Media Pro SA"? Primul raspuns este: a lui Adrian Sarbu, nu-i limpede? Pai nu-i deloc limpede, daca luam seama actionariatul firmei, asa cum reiese din Registrul Comertului. Actionarul majoritar, potrivit sursei citate, este firma "Media Pro Pictures SA", cu 78,6%. Mergem mai departe.

Aceasta din urma apartine, in proportie de 79,9% (luand in calcul actiunile detinute) SC Media Pro BV. Am crezut initial ca e vorba de Media Pro Brasov. Nicidecum. BV este indicativul Olandei, si aceasta firma poate fi gasita la adresa 1000CV Amsterdam, Casuta Postala.

Casuta asta postala e de fapt ditamai casoiul, pe Teleportboulevard 140, 10. Building-ul de la aceasta adresa apartine ING Bank, banca aflata in stransa legatura cu firmele controlate de Sarbu.

Registrul olandez al Comertului ne mai da o indicatie pretioasa: Mediapro BV Amsterdam apartine in proportie de 100% lui Treadolo Investments N.V, cu sediul in Antilele Olandeze. In cel mai curat paradis fiscal.

Asadar, cui apartine de fapt "Studiourile Media Pro" Buftea si cine trebuie sa-i dea statului cele 100 de miliarde? Raspunsul e pe undeva, prin insule.

Imperiul media controlat de Sarbu este deosebit de discret actunci cand e vorba de a-si arata actionariatul.

In lucrarea "Structurile de proprietate si influenta lor asupra independentei si pluralismului in mass-media", realizat de South East European Network for the Professionalization of the Media, la capitolul "Proprietate media mascata", descoperim ca Treadolo Investments se afla si in spatele agentiei de stiri Mediafax. Structura actionariala a fost schimbata in 2002.

"Toate urmele adevaratilor proprietari au fost tinute secrete", se mentioneaza in raport.

LA MANA AUTORITATILOR. In Raportul Comisiei Europene din 2002, vizand progresele Romaniei in vederea integrarii in UE, se vorbea despre datoriile Pro TV: "Pro TV are datorii mari catre statul roman si a cerut autoritatilor romane o reesalonare a acestora, ceea ce face ca functionarea canalului sa depinda de bunavointa autoritatilor romane".

In urma unui acord de impozitare cu autoritatile romane, s-a redus si reesalonat o parte din plati, in schimbul achitarii impozitelor curente si potrivit unui plan de plata in rate a datoriilor.

In rapoartele financiare ale CME, aceste datorii reprezinta o problema de extrema importanta: "Daca autoritatile fiscale romane cer plata imediata a tuturor sumelor datorate, operatorul roman va intampina dificultati in desfasurarea activitatii".

Intre timp, datoriile au fost platite, se arata in studiul "Structurile de proprietate si influenta lor asupra independentei si pluralismului in mass-media".

  • Cine il protejeaza pe consumatorul de presa?

  • Proprietarii media Romania - raport SEENPM si CJI (dec 2003)