Razboaiele din lumea Justitiei au devenit in ultimele zile mai fierbinti ca oricand. Cea mai recenta persoana vizata de un scandal este ministrul justitiei, Monica Macovei. Documente in stransa legatura cu viata ei de familie au ajuns deja la inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii. Scandalul a inceput, de fapt, in 1 martie, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii.

Inainte de sedinta, un barbat din Ramnicu Sarat, Enache Buleandra, a inmanat fiecarui membru o mapa cu documente. Ele contin o scrisoare deschisa si un Memoriu legate de un caz care, daca se va dovedi real, este de o gravitate iesita din comun.

Cele doua documente erau insotite de copii xerox ale unor hartii emise de diverse institutii ce au legatura cu lumea Justitiei, dovezi ale faptului ca, de-a lungul timpului, cazul a mai fost verificat.

Trebuie spus ca niciodata nu a fost dat un verdict de nevinovatie a persoanelor inculpate, ci doar plangerile penale au fost respinse pentru ca faptele erau prescrise, iar cele civile au fost respinse, fie pentru ca lui Enache Buleandra nu i s-a permis sa aduca martori, fie pentru ca faptele fostilor ofiteri de Securitate nu aveau legatura cu traumele suferite de reclamant.

Pentru ca stim care va fi apararea celor care o sustin pe Monica Macovei, anuntam de la inceput ca Enache Buleandra a fost pensionat la varsta de 41 de ani, din cauza unei boli mintale. Aceasta boala i-a adus si cateva internari in clinici de specialitate. Opinia noastra este ca nu trebuie cercetat sau discreditat cel care reclama aceste fapte, ci intamplarile in sine.

De exemplu, Enache Buleandra a indicat in toate plangerile sale mai multi martori. Niciodata, nici unul dintre ei nu a fost chemat la Parchet pentru a fi audiat. Ei puteau veni si spune ca Ovidius Paun, Vasile Gherghescu si ceilalti sunt niste ingeri si ca locul lor este pe un panou de onoare.

Exista riscul, insa, ca martorii respectivi sa confirme macar o parte din povestea bulversanta a lui Enache Buleandra. Ghinionul este ca, de-a lungul timpului, cate unul dintre cei reclamati a avut functii de conducere in Justitie. Din cauza numelor implicate in aceasta poveste a fost scoasa intotdeauna in fata boala reclamantului, iar faptele au fost trecute cu vederea.

Aceeasi soarta, suntem convinsi, le asteapta si acum.

Enache Buleandra: «Am fost victima securistului Gherghescu Vasile»

Subsemnatul Buleandra Enache, domiciliat in ..., aduc la cunostinta opiniei publice si a institutiilor abilitate urmatoarele fapte, spre competenta, analiza, pentru a se lua masurile legale:

Am fost victima ofiterului de securitate Gherghescu Vasile, domiciliat in ..., impotriva caruia am formulat actiuni penale si civile in Justitie (Dosar 3635/2003 Penal Sect. 2).

Dosar 5775/2003 Penale sector 2 Bucuresti, Dosar 6633/2001 civil la TMB LA CAB NR 2777 din 2002 la Curtea de Apel Bucuresti, in care sunt implicati alti ofiteri de securitate, care m-au torturat (GHIBANESCU HORIA, VALENTIN LEANCA, OVIDIUS PAUN – procuror dupa ’90, GHERGHESCU LUCIAN – nepotul ofiterului de Securitate GHERGHESCU VASILE).

Monica Macovei, astazi ministru al justitiei, este fiica inculpatului Gherghescu Vasile, pe care l-am actionat in judecata (Dosar nr. 3635/2003 Penal la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti).

Toate aceste dosare au creat mari probleme magistratilor, care au fost vizibil intimidati de postura fostului ofiter de securitate Gherghescu Vasile a carui fiica, Monica Macovei a fost multi ani procuror in Parchetele din Bucuresti si in Parchetul General.

O mare influenta asupra proceselor mele a avut-o si faptul ca Monica Macovei a fost presedintele organizatiei APADOR – CH din Romania si reprezentant al Romaniei in Consiliul Europei.

Plangerile mele penale, pe care le-am formulat la Ministerul Public dupa 1990, au fost musamalizate. Este evident faptul ca Monica Macovei, ca procuror (in Parchetul General, dupa 1990), nu a vazut cu ochi buni actiunile mele penale, indreptate impotriva grupului de securisti, tortionari, mentionati mai sus, in fruntea carora se afla chiar Tatal ei, Gherghescu Vasile.

Pe mana ofiterului securist Gherghescu Vasile am ajuns in perioada 1981, cand am fost detasat, din dispozitia lui, ca sa lucrez la Casa Poporului, unde am fost martorul crimelor comise de acesti calai ai Securitatii.

Pe familia ofiterului Gherghescu Vasile cu sotia sa, Gherghescu Silvia, mama lui Monica Macovei, am cunoscut-o in anii 1975 ca urmare a legaturii de rudenie pe care sotia mea, Stanculescu Elena o are cu aceste persoane.

Mentionez ca fosta mea sotie, Elena Stanculescu, este verisoara numitei Monica Macovei, fost procuror, fost avocat, acum ministru al justitiei.

In actiunile mele civile, indreptate impotriva securistului tortionar Gherghescu Vasile, am solicitat despagubiri si daune morale de 250.000 USD si 500 milioane lei, pentru toate torturile suferite de mine. (In timpul perioadei amintite), inclusiv internarea mea fortata in spitalul de psihiatrie.

Interesul fostului procuror Monica Macovei de a-si proteja tatal securist (tortionar la Casa Poporului) este clar.

Doar Investigatii ale organelor judiciare abilitate pot elucida daca fostul procuror si fostul avocat Monica Macovei a exercitat influente si presiuni asupra Parchetelor si instantelor care au solutionat plangerile mele de victima a torturilor comise de fosta Securitate, la ordinul ofiterului Gherghescu Vasile.

Solicit organelor abilitate sa ancheteze persoanele implicate in aceste dosare si sa verifice in ce mod si sub ce forme Monica Macovei este santajata de fostii securisti-tortionari, in randul carora se afla chiar tatal ei.

Mentionez ca pe Monica Macovei am cunoscut-o prima data in anul 1975, cand am petrecut revelionul cu sotia mea Stanculescu Elena, impreuna cu toata familia Gherghescu Vasile si Lazarescu Stefan si Lazarescu Maria, la domiciliu, (unde locuiesc si acum parintii ministrului de justitie, Monica Macovei).

Anexez recipisele Plangerilor si Memoriilor depuse de mine in perioada 1990-1991-1992-1993-1996-2004 la Procuratura Generala, Ministerul de Interne, Parlamentul Romaniei, CSM (in 2004, 18 august).

Anexez actiunile civile si penale din dosarele mentionate mai sus.

Anexez articole de presa despre cazul meu aparute in Romania Libera (30.09.2003), Justitiarul (15 octombrie 2003), Tineretul Liber, Adevarul, "Azi", Expres Magazin, Oglinda, ziarul "Formula AS".

Buleandra Enache

Rm. Sarat, judetul Buzau

21 februarie 2005

«Ofiterul tortionar ma tinea sub amenintarea armei de foc»

Subsemnatul Buleandra Enache, domiciliat in ...

Solicit anchetarea numitului Gherghescu Vasile domiciliat in ... (nascut in comuna Fratesti, judetul Giurgiu care, in calitate de ofiter de securitate, in perioada de 1 martie 1981-1989, la Casa Poporului, m-a supus la tratamente inumane, torturat si batut bestial de Politia Politica pe care o conducea la santierul Casei Poporului).

Impotriva acestui securist tortionar am formulat, dupa 1990, mai multe plangeri penale la Parchetul General si la Instanta, care nu au fost finalizate.

Mentionez ca fiica fostului ofiter de securitate care a facut politie politica, Gherghescu Vasile este Monica Macovei, actualul ministru al justitiei.

Solicit organelor abilitate sa cerceteze in ce mod fiica securistului Gherghescu Vasile, Monica Macovei, s-a implicat ca fost procuror la Parchetul General, pentru a-si proteja tatal.

Precizez ca in toate procesele si anchetele cerute de mine mi s-a refuzat probarea cu martori a faptelor criminale, comise de securistul tortionar Gherghescu Vasile (capul bandei de securisti ofiteri: Valentin Leanca, Ovidius Paun, Horia Ghibanescu, Gherghescu Lucian, nepotul ofiterului de Securitate Gherghescu Vasile).

Pe securistul tortionar Gherghescu Vasile l-am intalnit in 1981, la Casa Poporului, unde era in comanda trupelor de securitate ale santierului. Prima data l-am cunoscut in 1975, la Bucuresti, dupa ce m-am casatorit cu nepoata lui – Stanculescu Elena, care este si verisoara numitei Monica Macovei, fost procuror la Parchetul General, fost avocat, actual ministru de justitie.

Devenind ruda prin alianta cu Monica Macovei, am cunoscut bine familia parintilor ei fiind Vasile si Silvia Gherghescu, domiciliati in ..., imobilul unde am fost in vizita de mai multe ori cu fosta mea sotie, Elena Stanculescu, verisoara primara a numitei Monica Macovei.

In timpul cat am muncit ca electrician si electronist la Casa Poporului, securistul Gherghescu Vasile, tatal lui Monica Macovei, s-a purtat in mod bestial cu mine, deoarece am fost martorul unor actiuni de politie politica, comise sau coordonate de acest ofiter Gherghescu Vasile.

Colegul meu de munca, Cucali Dumitru, care a fotografiat anumite actiuni criminale din santierul pazit de trupele securistului Gherghescu Vasile, a fost asasinat, in 1983, fiind declarat disparut de la locul de munca, desi el fusese impuscat in cap de un subaltern al ofiterului Gherghescu Vasile.

De mai multe ori m-am adresat ofiterului tortionar Gherghescu Vasile si l-am atentionat ca acele crime si torturi comise in acei ani, la Casa Poporului vor iesi la lumina.

Ofiterul tortionar Gherghescu Vasile, care coordona actiunile criminale, imi raspundea mereu, cu dispret si ura: "n-ai ce sa-mi faci, mai baiatule, pentru ca fiica mea Monica Macovei (atunci Gherghescu) este procuror si te leaga!"

Ofiterul Gherghescu Vasile s-a razbunat pe mine. M-am trezit batut bestial intr-o noapte de anumiti ofiteri tortionari comandati de seful lor Gherghescu Vasile. A doua zi am fost dus cu targa la spital. Aceasta tortura suferita in baraca santierului Casei Poporului s-a petrecut in anul 1984.

In timpul lucrului zilnic, ofiterul tortionar Gherghescu Vasile ma tinea sub amenintarea armei de foc.

Un alt eveniment criminal l-am vazut in pupitrul de comanda a unei centrale electronice, acolo l-am lasat pe un militar in termen, Enache Marcel, sa pazeasca aparatura electronica. A doua zi l-am gasit impuscat in cap. Acest militar vazuse multe secrete tehnice din Casa Poporului.

Pot sa dau alte nume de muncitori asasinati sau disparuti in acei ani tragici, Titu Gheorghe, Nedeasca Ion, Ioan Popa, ofiteri MApN.

Toate actiunile criminale comise de trupele de securitate, coordonate de ofiterul Gherghescu Vasile si alti superiori, erau transmise zilnic la CC al PCR, tel. 170160/432, telefon secret.

Consider ca este necesara elucidarea acestor acte criminale comise de Politia Politica a Regimului Comunist, in conditiile in care unul din tortionarii Securitatii, Gherghescu Vasile, traieste in Bucuresti si se bucura de protectia si reputatia fiicei sale, Monica Macovei, fosta procuror a Parchetului General, pe care o suspectez ca a intervenit, in sistemul judiciar pentru a-si apara tatal.

Acuzat ca a participat la crimele Politiei Politice.

Rog sa se cerceteze un caz iesit din comun. In perioada 1987-1988, am avut acces la o camera mortuara a santierului Camerei Poporului. Ca electrician am fost trimis sa repar o pana de curent la acea morga unde am descoperit peste 30 de cadavre. Acestia erau asasinati de trupele de securitate, coordonate de Gherghescu Vasile si de colonelul Firitoiu.

Acei oameni au fost omorati pentru ca devenisera periculosi deoarece, nu mai suportau regimul de teroare din santier. Am cautat acte de identitate in buzunarele unor cadavre in timpul cat nu m-a vazut nimeni. Am gasit buletinul de identitate al numitului... Dumitriu. Am sunat la primaria comunei din Moldova si am vorbit cu tatal lui, sa vina la Bucuresti sa ridice cadavrul.

Cand a ajuns la acea morga, dupa ce l-am ajutat sa intre in camera cu cadavre, el a lesinat. L-au udat cu apa, cand a intrebat cine se face vinovat de moartea tanarului, nimeni nu a vrut sa raspunda sau sa explice acel deces.

Mentionez ca dupa 1989-1990 l-am cautat pe ofiterul tortionar Gherghescu Vasile, in Bucuresti. In timpul mineriadelor am intalnit in zona Piata Universitatii si Piata Romana pe multi ofiteri de securitate din anturajul acestui Gherghescu Vasile.

In timpul mineriadei l-am intalnit, in zona Piata Romana, nu departe de casa lui, pe Gherghescu Vasile. Acesta ajutat de alti fosti ofiteri de-ai lui ne-au bagat in dube si ne-au dus la Politia Capitalei si la Procuratura, am fost maltratati. Martorii batuti acolo sunt: Teodor Pavel, Stefan Irimia, Teodor Tanasescu si Nicola Epure.

Atunci am vazut pe fostii ofiteri de Securitate: Valentin Leanca, Ovidius Paun, Horia Ghibanescu, Gherghescu Lucian, care maltratau demonstrantii.

Rog sa se cerceteze cum s-a implicat Monica Macovei, ca procuror la Parchetul General, unde s-au musamalizat acele dosare cu nr. S 55/1/3/1991. Fiind fiica ofiterului de Securitate Gherghescu Vasile, procuroarea Monica Macovei s-a implicat la Parchetul General, unde a lucrat multi ani, dupa 1990, pentru a ingropa acele dosare penale.

In anul 1994, am cautat-o pe Monica Macovei la Parchetul General, unde lucra ca procuror. Ne-am intalnit, m-a recunoscut ca sot al verisoarei ei. I-am cerut despagubiri pentru suferinta provocata mie de tatal ei Gherghescu Vasile. Ea mi-a raspuns:

Vei vedea despagubiri de la mine si de la tatal meu cand mi-oi vedea eu ceafa. Atata timp cat suntem la putere. Dar sa ai grija sa n-o patesti, daca nu ne lasi in pace.

Anexez recipisele scrisorilor, plangerilor si memoriilor trimise de mine la Parchetul General si la Ministerul de Interne, in perioada 1991-1992-1993-1996-2004.

Rm. Sarat 25 februarie 2005

Buleandra Enache

Lidia Popeanga, Al. Racoviceanu