Nu timisoreanul Tender conduce grupul care ii poarta numele, ci cu totul alte creaturi. Dirijate din umbra de un domn foarte important, cu aripi fosforescente. Ovidiu Tender aproape ca nu exista. A existat in schimb, un chelner semianalfabet, care a fost apucat de mana de acel domn cu aripi fosforescente si aruncat intr-o scaldatoare plina de petrol si aur.

Cei care il cunosc pe Tender au fost stupefiati sa descopere ca potentatul nu pricepe economia, nu stie cu ce se ocupa societatile grupului si habar n-are de management si afaceri. Pe acel domn, care l-a inventat pe Tender, il cheama Ioan Talpes.

Fost ofiter de cariera specializat in istorie militara, fost cercetator la Centrul de studii si teorie militara, fost colaborator apropiat al sefului centrului, Ilie Ceausescu, fost director al Editurii Militare, fost consilier prezidential, sef al Directiei pentru probleme militare si ordine publica, cu rang de prim-adjunct de ministru al Departamentului pentru analiza politica al Presedintiei,

fost director al SIE, cu rang de ministru, fost ambasador al Romaniei la Sofia pentru un sezon, fost presedinte al Admininstratiei prezidentiale si sef al Departamentului securitatii nationale, fost vice-premier in guvernul Nastase si actual senator PSD, banateanul Talpes este creierul care a planificat operatiuni de anvergura, cu aur si petrol.

Intre cele doua domenii exista legaturi organice, prin oamenii creati de Talpes. Care Talpes, are o atractie speciala pentru delincventi: ofiterul NATO Willem Matser, acuzat de spalarea a 300 de milioane de narcodolari de provenienta columbiana sau istoricul Kurt Treptow, condamnat pentru pedofilie, sunt doua cazuri clasice.

|n afara de chelnerul Tender, Talpes i-a descoperit pe Mihail Ianas si Frank Timis. Mihail Ianas a fost directorul Intreprinderii de Prospectiuni Geologice si Geofizice, rebotezata dupa revolutie, societatea de Prospectiuni SA. Dupa 1990, va fi numit presedintele Agentiei Nationale a Resurselor Minerale din Romania (ANRM), cu rang de secretar de stat.

Societatea de Prospectiuni SA a fost adjudecata de Tender, care este actionarul ei majoritar. Frank Timis este un puscarias australian originar din Maramures, cu doua condamnari pentru trafic de stupefiante. Timis este actionar la societatea australiana International Goldfields Ltd. si la cele canadiene Gabriel Resources Ltd. si European Goldfields Ltd.

Mai este actionarul grupului britanic Regal, din care face parte societatea Regal Petroleum. Care face prospectiuni pentru hidrocarburi, in beneficiul societatii Prospectiuni SA, a lui Tender. Cat a fost presedintele ANRM, Mihail Ianas ii va concesiona lui Frank Timis, mii de kilometri patrati de perimetre aurifere din Muntii Apuseni, cat si perimetre pentru hidrocarburi, in nord-estul tarii.

Drept multamita pentru serviciile pe care i le-a facut lui Timis, Mihail Ianas va fi numit de acesta, reprezentantul societatii Regal Petroleum, in Romania. Serviciile se refera la concesiunile de exploatare pentru perimetrele aurifere unde activeaza firmele lui Timis, in Patrulaterul Aurului din Muntii Apuseni. Societatea European Goldfields Ltd.

, unde Timis detine 24 de procente din actiuni, a concesionat initial, o suprafata de 150 de kilometri patrati, in perimetrele Baita Craciunesti, Certej si Zlatna. Ulterior, suprafata a ajuns la 2.500 de kilometri patrati. Documentele au fost sterse cu pasta alba, corectate si ascunse atat de bine, incat au fost date disparute. De corectarea lor nu este straina nici actuala guvernare.

Acelasi lucru s-a intamplat si la Rosia Montana, concesionata societatii Gabriel Resources Ltd. De la o suprafata de cateva sute de kilometri patrati, dupa corecturile de rigoare, ea a ajuns la mii de kilometri. Oficial, Frank Timis s-a retras din pozitia de presedinte al societatii Gabriel Resources.

Presedintele si directorul executiv al companiei Gabriel Resources este avocatul norvegian Oyvind Hushovd. Societatea este finantata de Bank of Montreal, Canada.

Aurul de la Rosia Montana va fi exploatat incepand din anul 2007, de corporatia Rosia Montana Gold Corporation. In cadrul corporatiei, societatea Gabriel Resources detine 80 de procente, iar compania nationala Minvest SA din Deva, finantata de la buget, detine 19,3 procente. Rezervele de aur de la Rosia Montana sunt de 10,6 milioane de uncii, iar cele de argint, de 52,3 milioane de uncii.

Un studiu realizat de SNC Lavalin Engineers & Contactors estimeaza o productie de 559 de sute de mii de uncii de aur pe an, cu costuri de 128 $ pentru fiecare uncie. O uncie cantareste in medie, 30 de grame. Puteti sa calculati cantitatea de aur in tone, cu observatia ca nu trebuie sa pierdeti din vedere faptul ca vorbim de aur nativ, de 24 k.

Fireste ca Ovidiu Tender a ajuns unul dintre directorii societatii Gabriel Resources. Canadianul Stephen G. Roman s-a retras de la conducerea societatii. Directorul economic al societatii European Goldfields este irlandezul Cristopher David Grannell, ales in august 2003. El mai este si expertul in audit al societatii Regal Petroleum.

Anul trecut, Jurnalul national l-a descoperit pe Grannell, printre directorii Balkan Petroleum. {i a mai descoperit ca Grannell este actionar si la o firma britanica, impreuna cu Stephen G. Roman.

Exista indicii ca Ovidiu Tender i-ar fi inselat pe fostii actionari de la societatea Gabriel Resources. In sensul ca i-a determinat sa-si vanda actiunile, dupa ce analizele de laborator au condus la un rezultat mic al concentratiei de aur la tona de minereu. Ulterior, dupa ce acestia si-au vandut actiunile, analizele ar fi fost repetate si s-a descoperit o concentratie mult mai mare.

Daca asa s-au intamplat lucrurile, atunci Tender se poate astepta la o ancheta a FBI si a serviciilor de informatii canadiene, intrucat inselarea actionarilor este un delict foarte aspru pedepsit in America.

Ce cunoastem in mod cert, este ca in cadrul Proiectului Bucium, initiat de Gabriel Resources s-a estimat ca resursele din perimetrul Frasin ajung la 508 sute de mii de uncii, cu un continut de 1,91 de grame la tona de minereu, iar cele din perimetrul Rodu ajung la 813 sute de mii de uncii. S-au prelevat mai multe probe de minereuri cu continut de aur, analizate in laboratorul Gura Rosiei.

In paralel, testele au fost repetate la laboratorul ALS-Chemex Ltd. din Vancouver Canada, si la cel din Perth, Australia. Aceleasi surse pretind ca probele de minereu de aur prelevate de la Frasin sau Rodu au fost amestecate cu minereuri de provenienta sud-africana. |n realitate, fiecare zacamant are particularitatile lui inconfundabile si amprenta lui de unicitate.

Ce surprinde in aceasta poveste, e ca imediat dupa repetarea testelor in laboratorul din Canada, pretul actiunilor la Gabriel Resources a crescut spectaculos, la Bursa aurului din Vancouver. Asta, fireste, dupa ce fostii actionari ar fi fost inselati sa-si vanda actiunile. {i ce mai surprinde, este ca la scurta vreme dupa povestea cu aurul din Apuseni, incepe odiseea rafinariei Rafo.

Sa ne intoarcem la societatea Regal Petroleum, unde Timis este actionar si ale carei pierderi au fost in 2003, de 4,4 milioane lire sterline. Balkan Petroleum detine 97 de procente din rafinaria Rafo, iar Grupul VGB detine 50 de procente din Balkan Petroleum. Restul, apartine societatii Central Europe Petroleum. Care s-a numit Regal Petroleum Services Ltd.

si a facut parte din Grupul Regal, al lui Frank Timis. Pentru a salva de la faliment rafinaria Rafo, Tender, impreuna cu Talpes l-au santajat pe Patriciu, pentru a accepta fuziunea intre Rompetrol si rafinaria din Onesti.

"Am fost amenintat ca, daca nu cedez controlul Rompetrol, prin fuziune cu Rafo, voi avea mari probleme, vor urma anchete si dezvaluiri care vor duce la distrugerea companiei in urmatoarele trei luni", a declarat Patriciu.

Dupa alegerile din 2004, roata s-a intors in favoarea lui Patriciu. Tender este anchetat de PNA, pentru evaziune fiscala si spalare de bani, in dosarele Carom si Rafo. |n calitate de presedinte al UGIR-1903, care este Uniunea Generala a Industriasilor din Romania, Tender nu a mai prezidat o sedinta de doua luni de zile.

El se taraste catu-i ziulica de mare prin propriul sau birou din Palatul UGIR. De cand a inceput sa aiba probleme tot mai mari, a fost contactat de George Copos, Dinu Patriciu si George Constantin Paunescu, care i-au propus sa le dea pe nimica toata UGIR-1903. Patrimoniul uniunii depaseste suta de milioane de euro.

In contrapartida, troica de smecheri i-a promis lui Tender ca va interveni la PNA, pentru a musamaliza dosarul in care chelnerul inventat de Talpes este acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani, in dosarele Carom si Rafo Onesti.

Nu stim cum vor evolua lucrurile si, daca pe Tender o sa-l scape de la bulau fostul sau patron, dar ce stim, e ca Talpes a stat la originea tuturor afacerilor pe care vi le-am prezentat mai sus, prin oameni santajabili sau cu un pedigriu de delincventi fara frontiere.

Cornel IVANCIUC