Cristian Tudor Popescu afirma ca va scoate ziarul nu in trei luni, ci mai repede. 90 de oameni i-au urmat pe sefii demisionari de la Adevarul.

"Am avut oferte de n-am stiut ce sa facem cu ele: de la trusturi straine, mari, de presa...

Nu se va face o structura de actionari. Va fi primul ziar al ziaristilor, nu va mai fi un ziar al patronilor. Daca voiam un trust strain, ne duceam la un trust strain sau romanesc, nu aveam nici un fel de problema, ni se punea la dispozitie logistica, ni se dadea la cheie, dadeam drumul la ziar, ca sa ce ? Ca peste un an de zile sa avem din nou probleme, n-am vrut asa ceva.

Si inca ceva : un lucru important : am vrut sa fie un ziar romanesc. Pe piata la noi ziarele s-au vandut multe dintre ele – ceea ce nu e un lucru reprobabil – s-au vandut trusturilor straine – foarte bine, e capitalism, este intreprindere libera.

Dar noi vrem – si cand zic noi ma gandesc nu numai la mine ci si la colegii mei, ma gandesc si la dl. Mircea Dinescu, cu care suntem asociati in aceasta intreprindere, am hotarat ca trebuie sa existe si un ziar romanesc" - a spus Cristian Tudor Popescu la emisiunea "zece si un sfert" de la Realitatea TV.

Adrian Sarbu sau Dan Voiculescu nu au avut prea mult succes in a atrage fosta echipa a "Adevarului" in ograda lor.

Revista Presei.ro

Viitorul "Adevarului" si perspectivele demisionarilor

articol preluat din Evenimentul Zilei

"Adevarul" are perspective sumbre, cu sau fara Cristian Tudor Popescu si echipa sa. Ziarul pe care il va realiza echipa demisionara are si el sanse relativ putine de a se impune in top 5-ul al presei cotidiene, atit timp cit, fara abonamentele mostenite de pe vremuri, echipa Popescu vindea la standurile de presa cel mult 35.000 de exemplare.

Dincolo de suspiciunile care s-au intetit dupa demiterea Consiliului Director, "Adevarul" era inainte de 21 martie 2005 unul din ziarele de top romanesti. Reputatia de lideri de opinie a lui Cristian Tudor Popescu, Bogdan Chirieac sau Adrian Ursu s-a construit insa pe cifre care, prin comparatie cu restul pietei cotidienelor generaliste, arata ciudat.

Abonamentele

In perioada ianuarie 1998-decembrie 2004, tirajul ziarului a scazut din jurul a 200 de mii de exemplare, la aproximativ 110 mii. Scaderea generala este mai putin importanta decit ar parea, fiindca se petrece pe fondul unei piete din ce in ce mai competitive, in care cititorii sunt impartiti intre mai multe titluri.

Ingrijoratoare pentru managementul ziarului este insa diminuarea numarului de abonamente, care s-au injumatatit, pornind de la aproximativ 150 de mii. Abonamentele au reprezentat punctul forte dintotdeauna al "Adevarului".

S-a comentat ca ele reprezinta o mostenire dinainte de 1989 sau cadoul a diferite persoane influente din cercul de apropiati ai lui Dumitru Tinu si ca sunt indiciul unui public imbatrinit. Dar, totodata, ele au fost o sursa de venituri sigure din tirajul vindut si, in acelasi timp, prin sporirea acestuia, un stimulent pentru cresterea incasarilor din publicitate.

Pe anul 2004, 76 la suta din tirajul vindut al "Adevarului" a fost reprezentat de abonamente. O cifra stranie prin comparatie cu restul pietei, in care numai in cazul "Romaniei libere", un alt titlu vechi, cifra corespunzatoare este de 39 la suta (pe ianuarie-iunie).

Titlurile mai nou-lansate din top 5, "Evenimentul zilei", "Jurnalul national" si "Libertatea", au intre 10 si 18 la suta abonamente din totalul exemplarelor vindute. Oricine ar fi facut "Adevarului" cadou cele 76 la suta, tendinta de scadere a abonamentelor arata ca strategia nu functioneaza pe termen lung.

Publicul: imbatrinit, cu venituri mici

La capitolul "audienta", adica numar total de cititori pe copie, "Adevarul" sta destul de prost pentru tirajul sau vindut, de peste 110 mii de exemplare: numai 431 de mii de persoane. Explicatia este, cel mai probabil, numarul imens de abonamente.

"Demograficele" prezente pe site-ul ziarului, in paginile de oferta publicitara, arata ca 45 la suta din cititorii ziarului au peste 45 de ani, iar publicul de peste 35 de ani insumeaza 67 la suta. Ceea ce inseamna o structura imbatrinita, putin atractiva pentru firmele care doresc sa isi faca reclama.

Faptul ca aceeasi sursa indica 77 la suta din cititori cu un venit sub 200 de euro lunar si 44 la suta, cu mai putin de100, nu face decit sa faca situatia mai sumbra in materie de venituri din publicitate.

Cu toate acestea, surse care au participat la Adunarea Generala a Actionarilor arata ca in raportul venituri din publicitate-venituri din tiraj, aproximativ 66 la suta (190 de miliarde) reprezinta incasarile din reclama, fata de numai 34 la suta (100 de miliarde) din tiraj.

La un cotidian generalist, structura veniturilor tinde catre venituri egale din tiraj si reclama. E de studiat care companii au investit in cititorii cu profil putin atractiv mai sus mentionati. Bineinteles, cu exceptia reclamei guvernamentale despre care s-a tot vorbit.

Viitor albastru

Cutremurul de la Actionarea Generala a Actionarilor de luni isi pierde din importanta in virtutea cifrelor de mai sus. Cu sau fara Cristian Tudor Popescu si colegii sai din Consiliul Director, ziarul avea un viitor sumbru, in lipsa unor decizii de afaceri radicale.

Iar daca anuntul lui Cristian Tudor Popescu de ieri, ca in sase saptamini el si echipa de la "Adevarul" vor scoate un nou ziar, este serios, colegii nostri demisionari vor avea doua teme serioase de gindire.

Prima, cum vor suplini cele 75-80 de mii de abonamente, fiindca 30-35 de mii de exemplare vindute la chiosc nu asigura rentabilitatea, cu surse de venit transparente (tiraj si publicitate reala).

A doua, de unde se vor gasi cele citeva milioane de euro necesare pentru lansarea de succes a unui nou ziar. Atunci cind a spus ca el si colegii lui din fostul Consiliu Director al "Adevarului" vor fi actionarii majoritari ai noului titlu, Cristian Tudor Popescu a afirmat implicit ca echipa de conducere poseda acesti bani.

Hrebenciuc a iesit la lumina si neaga

Viorel Hrebenciuc a negat ieri ca s-ar afla in spatele decapitarii cotidianului "Adevarul", asa cum a fost acuzat intr-un editorial semnat de fostul redactor-sef, Cristian Tudor Popescu. Dupa mai multe zile in care s-a ferit sa dea ochii cu reprezentantii presei, Hrebenciuc a sustinut ca nu este actionar al ziarului.

"Este o moda in Romania ca atunci cind exista un lucru care nu poate fi explicat sa se spuna ca Hrebenciuc este in spate", a afirmat el. Desi a fost numit "guzgan rozaliu" care "sare la coaie" de Cristian Tudor Popescu, Hrebenciuc a declarat ca este "foarte bun prieten" cu acesta.

"Poate ca in istoria celor doi ani de zile care au trecut au mai fost momente din acestea sensibile la "Adevarul" si poate atunci am facut oficii bune de colaborare intre actionari si angajatii acestui ziar".

Vicepresedintele PSD a negat si ca familia lui Dumitru Tinu ar avea vreo datorie morala sau materiala fata de el: "Sintem prieteni, am fost prieten cu Dumitru Tinu, sint prieten cu fiica domnului Tinu, cu sotul acesteia, care este problema", a comentat Hrebenciuc.

Intrebat in legatura cu influenta pe care o are asupra familiei Tinu, el a precizat ca "uneori se tine cont de parerea mea, alteori nu". (Silviu Sergiu)

C.T. Popescu anunta un nou ziar

Cristian Tudor Popescu a anuntat ieri ca el si ceilalti fosti membri ai Consiliului Director de la "Adevarul" sunt actionarii majoritari ai unui nou ziar. Jurnalistul le-a cerut colegilor demisionari sa nu-si faca planuri de concediu, fiindca noua publicatie va aparea in cel mult sase saptamini.

Anuntul a fost facut chiar in redactia "Adevarul", intr-o sedinta convocata de CT Popescu pentru organizarea productiei "Adevarul" in perioada cit cei care pleaca se afla in preaviz. Demisionarii de la "Adevarul", care sunt in numar de cel putin 93, au fost instiintati ca vor putea cumpara actiuni la noul ziar.

Contactat de "Evenimentul zilei" pentru detalii, Cristian Tudor Popescu a declarat: "Nu va pot spune nimic mai mult, fiindca sint si alte persoane implicate in proiect. Va asigur ca nu voi dezvalui nimanui nimic in plus. Dintre ofertele de finantare, am ales-o pe cea mai buna".

Demisionarii de la "Adevarul" continuau sa lucreze, ieri, la titlul detinut de Anna-Maria Tinu si asteptau ca directorul general al "Adevarului", Adrian Buga, sa le comunice daca mai doreste ca ei sa se prezinte la serviciu sau nu in zilele care urmeaza. (Miruna Olteanu)

Iulian Comanescu, Ev. Zilei - 24 martie 2005