Firmele care angajeaza tineri ucenici vor primi de la stat 70% din venitul minim brut al acestora

de Stefan Etves     Gardianul
Luni, 28 martie 2005, 0:00


Firmele care angajeaza, in baza unui contract, ucenici la locul de munca, primesc la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, lunar, o suma egala cu 50% din salariul de baza minim brut pe tara pentru fiecare astfel de angajat.

Potrivit unui proiect de lege privind ucenicia la locul de munca, societatile care incheie contracte de ucenicie vor mai primi si o suma egala cu contravaloarea lunara a serviciilor de instruire a ucenicului, in cuantum de 20% din salariul de baza minim brut.

Astfel, un angajator poate fi finantat lunar, in cazul in care coopteaza ucenici pe baza unui contract, de catre stat, cu circa 70% din cei 3.100.000 milioane de lei - valoarea salariului de baza minim brut - adica aproximativ 2.170.000 de lei.

Aceasta suma lunara, prevazuta conform Legii privind ucenicia la locul de munca, se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de ucenic in luna respectiva.

Societatile comerciale vor primi cei peste 2,1 milioane de lei si pentru perioada concediului de odihna al ucenicului.

Ucenicii au contract individual de munca

Prin incheierea unui contract individual de munca de tip particular intre ucenic si angajator, societatea se obliga sa ii achite ucenicului plata salariului si toate conditiile profesionale, se arata in proiectul de lege. Durata maxima a contractului de ucenicie la locul de munca este de 3 ani si nu poate fi mai mica de 6 luni.

Persoana fizica denumita ucenic poate fi supusa unei perioade de proba care nu poate depasi 30 de zile calendaristice. In calitate de ucenici la locul de munca se pot incadra si cetatenii straini sau apatrizii care au obtinut permis de munca in Romania conform reglementarilor legale in vigoare.

Actul normativ stipuleaza ca personele fizice care au implinit varsta de 15 ani pot incheia un contract de ucenicie la locul de munca, numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.

Citeste pe Stirile ProTV

VIDEO Facultatile pregatesc oameni cu diploma, dar fara experienta. Cum s-a ajuns ca un sudor sa castige mai mult decat un inginer

200.000 de meseriasi lipsesc in acest moment de pe piata fortei de munca. Asta, in timp ce facultatile pregatesc absolventi care nu-si gasesc de lucru pentru ca firmele au nevoie de oameni cu experienta, nu neaparat cu diploma.  Din aceasta cauza un mecanic, un electrician sau un constructor poate fi mai bine platit decat un absolvent de studii superioare.36 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS
Ultimele articole din aceeaşi categorie
Sâmbătă, 24 noiembrie 2007
 
Sâmbătă, 24 noiembrie 2007
 
Sâmbătă, 24 noiembrie 2007
 
Sâmbătă, 24 noiembrie 2007

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version