Omar Hayssam, un om de afaceri de origine siriana din top 300, a fost dat in consemn la frontiera. Membru PSD si un nelipsit al turneelor oficiale efectuate de fostul presedinte al Romaniei, el se afla sub supravegherea autoritatilor, dupa o afacere care a distrus Baneasa SA (fosta IPRS) - singura societate de componente electronice ramasa in estul Europei.

Omul de afaceri, membru PSD, a dat 140.000 de euro pe o societate ale carei terenuri valoreaza milioane de euro

Consemnul stabilit recent de procurori se refera la monitorizarea stricta a intrarilor si iesirilor din tara ale lui Hayssam. Aceasta masura reprezinta un prim pas inaintea impunerii interdictiei de a parasi Romania si a retinerii omului de afaceri.

De altfel, surse judiciare sustin ca, in acest timp, lui Omar Hayssam i s-a solicitat sa predea autoritatilor pasaportul romanesc. Masura dispusa de procurorii antimafia vine dupa ce Omar Hayssam a fost implicat in "afacerea Baneasa".

La inceputul anului 2003, ziarul Adevarul a prezentat tranzactia ilegala in urma careia - cu ajutorul APAPS-ului condus de pesedistul Musetescu - Baneasa SA urma sa fie distrusa, astfel incat pesedistul Hayssam sa poata pune mana pe cele aproximativ 16 hectare de teren, pe care societatea le detinea in zona rezidentiala Baneasa-Pipera.

Transformarea zonei Baneasa in parc rezidential a facut din societatea IPRS o tinta pentru mai multi "investitori". In 2003, Baneasa SA era deja pusa pe butuci, singura solutie fiind privatizarea.

In decurs de cateva luni, au avut loc mai multe licitatii, suspendate sau anulate in baza unor motive ciudate. Intre pauze, insa, APAPS-ul lui Musetescu a scos la vanzare diferite active ale societatii, asa incat, la sfarsitul lui 2003, mai bine de 4 hectare de teren fusesera rupte din patrimoniu si intrasera in proprietate privata.

Scandalurile au aparut dupa ce s-a descoperit ca activele (cladiri plus terenurile de sub ele) fusesera date la jumatate din pretul real, iar societatea acumulase datorii de 400 de miliarde de lei! Chiar si in aceste conditii, Baneasa SA a intrat in atentia unui holding olandez cu activitate in domeniul electronicii.

Elmefa BV a prezentat APAPS-ului oferta sa: olandezii doreau sa cumpere Baneasa SA cu 6 milioane de euro si, in plus, sa preia o parte din datoriile acumulate. Oferta Elmefa a fost respinsa de APAPS, fiindca nu avea... traducere in limba romana!

In schimb, institutia condusa de Musetescu a acceptat oferta Ogharit Trading - firma reprezentata de Omar Hayssam - din "zona Homs, orasul Tir-Maala, pe strada principala". Sirienii au venit cu o oferta de 3.122.600 de euro in care era inclusa si plata datoriilor societatii. Dar, dupa aceea, statul roman a sters aproape toata datoria "Baneasa SA".

Practic, Ogharit Trading a cumparat societatea bucuresteana pentru suma de 140.000 de euro! Dupa ce au preluat societatea, sirienii nu au mai facut nimic pentru Baneasa. S-a vorbit la un moment dat doar de camioane care plecau din intreprindere incarcate cu "fier vechi". Recent, investitorii de la "Baneasa SA" au mai dat o teapa.

Fiindca au de platit o datorie de 1,6 miliarde de lei unor fosti salariati, "investitorilor" li s-au blocat conturile din doua banci. Asa cum sustine Maria Albert, reprezentanta pagubitilor, Baneasa SA "a uitat", insa, de cele doua conturi, "desi ruleaza inca sume de bani, iar acest lucru inseamna sustragere de la executarea unor hotarari judecatoresti".

"Afacerea Baneasa" s-a transformat in dosar penal, dupa ce s-a constatat ca "investitorii" reprezentati de Hayssam au intrat la licitatia APAPS-ului cu documente false.

Procurorii au descoperit ca Ogharit a depus la APAPS certificatul de inmatriculare in limba araba, precum si o traducere legalizata a acestuia in limba romana, care diferea flagrant de original, in care nu se face nici o referire la obiectul de activitate cerut ca o conditie obligatorie.

Miza acestei afaceri intre APAPS si societatea lui Omar Hayssam a fost, de fapt, terenul stapanit de "Baneasa SA". Cu cele 16 hectare - in conditiile in care metrul patrat se vinde in zona cu 100 de dolari - "investitorii" ar fi avut un profit de cel putin 16 milioane de euro - fara a mai pune la socoteala banii scosi pe cladiri si utilaje.