Antrenorul Ionut Chirila spune ca era la un pas sa-l legitimeze pe Mitea la Barca, "dar un interlop l-a convins pe jucator cu bani sa renunte". Personajul ar fi un apropiat al lui Ioan Becali. Nicolae Mitea, eroul nationalei Romaniei din meciul cu Macedonia de la Skopje, are in spate o poveste de cariera teribila.

Poveste pe care s-a oferit sa o dezvaluie pentru Gazeta Sporturilor Ionut Chirila, antrenorul care sustine ca a investit incredere si bani in Mitea, cind acesta era doar un pusti de 15 ani.

Descoperit la Dinamo

Chirila isi incepe istorisirea: "In 2000 pregateam echipa de tineret a lui Dinamo. Intr-o zi, dupa antrenament, l-am oprit pe Nicusor pe o alee din incinta clubului si l-am intrebat de ce-i abatut.

Mi-a zis ca tocmai se ducea sa semneze un contract pe 5 ani, presat de oficialii dinamovisti, si nu-i convine ca i se ofera 400.000 de lei lunar, desi tatal lui a cerut 600.000 de lei.

N-am suportat sa vad cum un copil talentat ca Mitea, chiar daca firav, este tratat ca un nimeni". Chirila l-a convins pe Mitea sa nu semneze acel angajament si l-a luat in grija sa, achitindu-i din buzunarul propriu 250 de dolari pe luna.

6 luni la Rapid

La putin timp dupa acel episod, Ionut Chirila a parasit gruparea din Stefan cel Mare si in primavara lui 2001 a preluat tineretul Rapidului, unde l-a adus si pe Nicolae Mitea. "N-am plecat din cauza povestii cu Mitea, ci pentru ca o parte din conducerea lui Dinamo ma considera criminal fiindca sint fan Mircea Lucescu.

Cind am ajuns la Rapid, in martie 2001, i-am zis clar lui George Copos ca in cazul in care voi pleca Mitea ma va urma, iar eu voi returna cheltuielile facute de club cu jucatorul si cei 6.000 de dolari, reprezentind grila de formare-promovare, platiti lui Dinamo pentru Mitea.

Am plecat de la Rapid in septembrie, iar Mitea a devenit jucator liber dupa un litigiu financiar".

Pregatit pentru export

Ionut Chirila a crezut in steaua lui Mitea: " Am inchiriat terenul Vointa si pina in martie 2002 am facut antrenamente cu Mitea si alti citiva juniori. De doua ori pe saptamina ii duceam la Hotel Bucuresti pentru recuperare, iar cu ajutorul lui Constantin Anghelache i-am dus si intr-un stagiu montan la Breaza.

Stiam ca Mitea trebuie sa zboare spre fotbalul mare, fiindca era inteligent si foarte tehnic". Antrenorul si-a folosit relatiile din Franta si l-a propus pe Mitea pentru probe la Olympique Marseille si la AS Monaco. Mesajul transmis: "Baiatul este cel mai bun produs al fotbalului romanesc. Trebuie sa-l vedeti!".

Intilnirile cu Marc Frantani si cu Biancheri n-au dat roade. "Era foarte greu pentru un tinar anonim sa patrunda in Occident", a spus Chirila. A continuat: "L-am dus pe banii mei si la citeva meciuri de Liga Campionilor si din Serie A. Voiam sa simta gustul fotbalului adevarat".

Testat de Mircea Lucescu la Galata

I-am spus si lui Mircea Lucescu ca Mitea e genial si l-a acceptat o saptamina la antrenamentele lui Galata". Moment cheie.

"Mitea a dat trei goluri intr-un joc-scoala disputat in cantonamentul de la Florya, iar Fanatik titra a doua zi ca Lucescu va aduce in Turcia un nou Hagi, publicind si o fotografie mare cu Mitea tinut dupa git de nea Mircea. Nu l-a adus fiindca in acea perioada Luce avea situatia incerta la Galata".

Cum a ajuns la Barcelona

Chirila a batut si la poarta imperiului Barcelonei. "Cind Barca a venit la Istanbul pentru meciul cu Galata, l-am abordat pe Carlos Naval, organizatorul de competitii al clubului. I-am spus ca sint antrenor roman si am un jucator genial, copia lui Saviola, pe care merita sa-l vedeti.

Pe 26 martie 2002, am plecat la Barcelona cu Mitea si cu inca un junior, Iancu Roberto, sa dam marea lovitura". A jucat tare: "M-am intilnit cu directorul tehnic, Rifer Clemente, omul de care depindea daca Mitea se va antrena cu Barcelona. I-am aratat ziarul Fanatik si i-am zis ca daca Barca nu-l vede, a doua zi il ia Galatasaray.

N-a mai stat pe ginduri si l-a acceptat la probe, chiar daca un rauvoitor din Romania l-a sunat pe presedintele lui Barca, Juan Gaspar, sa incerce sa-l convinga ca jucatorii n-au valoare si nu merita sa fie testati. Pentru mine era un semn extraordinar".

Contract dupa 14 zile

Chirila spune ca responsabilii Barcelonei au dat verdictul dupa doua saptamini de antrenamente: "Il vrem pe Mitea!". Antrenorul detaliaza: "Mitea s-a descurcat de minune, era superpregatit. Rifer Clemente, insotit de patru juristi, a pus pe masa contractul lui Mitea, valabil pe 4 ani. Din 2002 pina in 2006".

Potrivit lui Ionut Chirila acesta arata astfel:

- 2002/2003: 24.000 $/an la Barca B, prime de joc si 300.000 $ daca promova in acel sezon la echipa de seniori

- 2003/2004: 36.000 $/an la Barca B, prime de joc si 400.000 $ daca promova in acel sezon la echipa de seniori

- 2004/2005: 48.000 $/an la Barca B, prime de joc si 500.000 $ daca promova in acel sezon la echipa de seniori

- 2005/2006: 60.000 $/an la Barca B, prime de joc si 600.000 $ daca promova in acel sezon la echipa de seniori

- Alte facilitati: casa, masa si 1.500 $/lunar pentru tutorele care-l insotea la Barcelona.

Fuga la Becali

Lucrurile s-au precipitat si Mitea nu a mai semnat cu Barcelona. "Dupa ce am stabilit conditiile contractuale cu cei de la Barca, ne-am intors o saptamina in Romania, pentru a redacta actele si pentru a semna angajamentul si tutorele lui Mitea. Ceva nu mi-a mirosit bine. Tatal lui Nicusor incepuse sa o scalde.

Ne-am intors totusi la Barcelona. In seara zilei de 21 aprilie 2002, Mitea a disparut, impreuna cu Roberto Iancu, alt junior pe care l-am dus la Barcelona, dupa ce au furat actele de legitimare din portbagajul masinii mele. Am auzit ca anumite persoane, nu dau nume fiindca n-am probe, i-au dat lui Mitea 40.000 $ ca sa fuga de mine.

A doua zi, Mitea a fost legitimat la Dinamo, care l-a dat apoi la Ajax fara nici un ban".

Chiar daca Ionut Chirila a evitat sa rosteasca nume, in mediile fotbalistice se stie ca in spatele "afacerii Mitea" a fost Ioan Becali, care a mai platit 30.000 de dolari unui interlop din Spania, zis Nicu "Balamuc", pentru a-l duce pe jucator la impresar.

Acesta s-ar fi aflat in Spania special pentru Mitea in acele zile. Persoane influente din fotbalul romanesc sustin ca Ioan Becali l-ar fi legitimat pe Mitea la Dinamo imediat cu ajutorul prietenilor de la FRF. Lucru posibil pentru ca Mitea era junior.

Contractul de munca al jucatorului ar fi fost transmis prin fax de la Barcelona in biroul lui Adalbert Kassai, unde se afla si Victor Becali. Mitea s-a intors din capitala Cataluniei insotit de Ioan Becali.

65.000 de dolari este suma pe care Ionut Chirila sustine ca a cheltuit-o cu Nicolae Mitea in cei doi ani in care s-a ocupat de el si pe care doreste sa o recupereze de la jucatorul lui Ajax

Replica pentru Tente Sanchez

Cu ceva timp in urma, presa spaniola a publicat un articol referitor la episodul fugii lui Mitea de la Barcelona, povestit de impresarul Tente Sanchez, asociatul lui Ioan Becali.

"Tente Sanchez a spus ca Mitea n-a mai semnat cu Barcelona, fiindca l-as fi tinut nemincat si nu i-as fi dat nici macar un suc ca sa se justifice el in fata spaniolilor pentru ca a fost dat afara cind a vrut sa intre el cu Mitea la Barcelona. Pe Mitea l-am hranit la cele mai luxose restaurante", a declarat Ionut Chirila.

"Chirila sa dea nume si sa-si asume responsabilitatea. Nu pot sa cred ca Mitea i-a furat actele! Haideti sa nu mai scoatem chestiile astea acum cu s-a auzit sau surse confidentiale. Cine are ceva de spus sa-si asume responsabilitatea barbateste"

Victor Becali

Traseul lui Mitea

1994 - FRB Titan Bucuresti

1997 - Juventus Colentina

1998 - FC Dinamo

2001 - UFC Rapid, AFC Rapid, Rapid Electromagnetica

2002 - FC Dinamo

2003 - Ajax Amsterdam

Becali are 50 la suta dintr-o eventuala vinzare a lui Mitea

Ioan Becali a devenit impresarul lui Mitea in aprilie 2002 dupa un episod socant, petrecut la Barcelona, iar in vara lui 2003 l-a transferat de la Dinamo la Ajax. Fotbalistul a iscalit un contract valabil pe doi ani pentru 200.000 de euro pe an. Olandezii i-au prelungit anul trecut intelegerea pina in 2007 si i-au dublat salariul.

Apropiatii jucatorului sustin ca Ioan Becali ar beneficia de 50% din suma pe care Ajax o va obtine dintr-un eventual transfer al lui Mitea.

MITEA CONFIRMA

"Becali mi-a dat mai mult!"

Nicolae Mitea a dezlegat misterul din jurul episodului Barcelona. "Ar trebui sa scriu o carte cu povestea mea. Va zic pe scurt cum a fost. Chirila a avut un rol important in cariera mea, mi-a fost ca un tata. As fi continuat cu el daca nu incerca sa profite de mine cind a vrut sa ma ia Barcelona.

A facut contractul sa cistige numai el, iar mie imi dadea citeva mii de euro. Ce era aia, bataie de joc? Mai mult am luat cind m-am intors la Dinamo". Mitea povesteste si fuga la Becali: "Roberto Iancu stia unde sint actele, le-am luat si am plecat cu un taxi la un hotel, unde ne-a dus Nicu Balamuc.

Asta era prieten de-al lui Chirila, care s-a imprietenit apoi cu Giovanni. Noi intre timp vorbiseram cu Becali, care a doua zi a venit in Spania si cind am semnat pentru el ne-a dat cite 30.000 de dolari de fiecare. Am acceptat imediat.

Ce copil nu accepta atitia bani? Apoi, Giovanni a tratat el cu Barcelona, dar spaniolii n-au mai vrut sa ma legitimeze, motivind ca avem pretentii prea mari".

Costin Stucan, Viorel Tudorache