Legea lustratiei, piatra din casa care n-a putut fi urnita timp de 15 ani de nici un politician, a fost luata in spinare de parlamentarii relativ tineri - deputatul Cozmin Gusa, lider al demisionarilor din PD deveniti activisti PIN, si senatorul liberal Adrian Cioroianu.

Cei doi au initiative proprii, ambele derivate din legea taranistului George Serban, decedat in ‘99, prin care urmaresc eliminarea fostilor nomenclaturisti de pe scena publica. Desi Cioroianu si-a anuntat intentia de a promova in parlament o noua lege a lustratiei (in forma revizuita), proiect demarat impreuna cu reprezentantii Societatii Timisoara, Gusa a fost mai iute.

Cei trei tineri deputati PIN - Cozmin Gusa, Lavinia Sandru si Aurelian Pavelescu, au depus ieri, la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, "Legea antinomenclatura".

Autorii proiectului semnaleaza in expunerea de motive "vinovatii grave legate de teroarea, crimele si abuzurile savirsite in perioada comunista de persoane din fosta nomenclatura, aflate in prezent in structurile de conducere ale statului".

Deputatii PIN considera ca dificultatile pe care le intimpina Romania in procesul de integrare euro-atlantica isi au sorgintea in primul rind in trecutul comunist.

Incercarea lor de a taia raul de la radacina, dupa 15 ani de incercari esuate de a-i scoate din circuit pe fostii comunisti cu state de plata in PCR, s-a concretizat intr-o proiect cu cinci articole, inspirat dupa legea "George Serban", promovata in 1999 de un grup de parlamentari taranisti, fara succes insa.

Practic, daca acest proiect va fi trece prin Parlament, li se va interzice accesul fostilor nomenclaturisti la functii de demnitate publica sau publice. In proiect sint enumerate atit graficul de functii din aparatul comunist, cit si demnitatile publice la care nu vor avea acces nomenclaturistii.

"Initiativa legislativa nu are caracter punitiv sau discriminatoriu, adoptarea unor legi asemanatoare in statele foste comuniste reprezentind precedente care exclud asemenea interpretari.

Asemenea interpretari sint expresia acelor cercuri de influenta care s-au opus sistematic schimbarii", au precizat autorii initiativei, facind referire la blocarea legii "Ticu", in ‘94, si a legii "George Serban", cu acelasi caracter, in ‘99.

Cioroianu vrea sa-l atraga pe Gusa

Acum doua saptamini, Societatea "Timisoara" anunta ca va conta pe sprijnul parlamentarilor Adrian Cioroianu, Viorel Oancea si a ministrului culturii, Mona Musca, pentru promovarea unei legi a lustratiei. Termenul de adoptare a fost fixat pentru sfirsitul acestui an. "E totalmente nefericit sa venim in parlament cu doua proiecte care spun, practic, acelasi lucru.

Nu condamn graba celor de la PIN, dar o sa am o discutie saptamina viitoare cu Gusa, pe care o sa incerc sa-l atrag in proiectul nostru, pentru a avea o lege unitara", a declarat senatorul Adrian Cioroianu. El a precizat ca nu va renunta la proiectul conceput impreuna cu Asociatia Timisoara si ca i se pare mult mai fireasca organizarea unei dezbateri publice inainte de lansarea lui in parlament.

Acesta a mai precizat ca legea sa are in vedere aplicarea interdictiei de zece ani de acces la functii publice a fostilor nomenclaturisti, incepind cu urmatorul ciclu electoral. Cioroianu a precizat ca nu a discutat inca despre sustinerea legii lustratiei cu reprezentantii coalitiei. "Legea va fi un adevarat test de moralitate pentru partidele politice".

Ticu Dumitrescu este sceptic

Fostul lider taranist considera ca actuala configuratie parlamentara nu va permite trecerea legii Lustratiei. "Vor fi cel putin 10-12 parlamentari ai Aliantei PNL-PD care nu vor veni la vot sau chiar vor vota impotriva", a spus el.

In schimb, Ticu Dumitrescu este sigur ca parlamentarii PSD si cei ai PPRM, partidele cele mai afectate daca legea va trece de parlament, se vor pronunta in corpore impotriva proiectului.

El considera ca legea mai este inca de actualitate, asa cum a fost si acum 15 ani, mentionind ca in ciuda unor parlamentari tineri, legislativul este plin de oameni care nu sint dispusi sa renunte la functii, pentru ca ar cadea sub incidenta legii.

Intrebat care este primul nume de politician care ar trebui sa se retraga din functii publice, daca legea ar fi promulgata, Ticu Dumitrescu a raspuns prompt: Ion Iliescu. Liderul taranist crede ca proiectul celor trei deputati independenti este perfectibil, pentru ca "nu pune degetul pe ofiterii de securitate".

In 1997, legea initiata de el, care se chema "legea accesului la functiile publice", a fost respinsa de Consiliul Legislativ ca fiind "neconstitutionala". "Acest lucru se poate intimpla si acum", a pronosticat Ticu Dumitrescu. (George D. Ripa)

Varianta Gusa:

• Se interzice pentru o perioada de zece ani ca persoanele care au facut parte din nomenclatura comunista sa candideze sau sa fie numite in functii sau demnitati publice.

Cine ne sint nomenclaturisii?

• fostii membri ai Comitetului Politic Executiv, ai Secretariatului PCR

• fostii membri ai CC al PCR si membrii supleanti

• fostii deputati ai Marii Adunari Nationale

• fostii membri ai Comitetelor judetene, municipale, orasenesti si comunale ai PCR

• fostii membri ai CC al UTC, fostii activisti ai PCR care au fost salarizati in aparatul central si local al PCR

• fostii membri ai organelor politice si executive care au coordonat sau au condus activitatea instantelor de judecata si procuraturii, la toate nivelurile.

• fostii membri ai organelor politice si executive care au coordonat sau au condus activitatea instantelor de judecata si procuraturii, la toate nivelurile etc.

Unde nu pot avea acces

• la functia de presedinte al statului, in Administratia Prezidentiala (consilier), in parlament (senator sau deputat), la functiile de primar sau viceprimar in municipii sau sectoarele Capitalei

• la prefecturi, la guvern, la agentiile de stat

• in CA al TVR sau Radio, la Garda Financiara, Vami, Consiliul Concurentei, Avocatul Poporului

• la ambasade sau ca reprezentanti ai Romaniei in orice demnitate sau functie, in cadrul organismelor internationale

• ca sef sau adjunct al inspectoratelor generale si judetene de politie, ca judector al Inaltei Curti de Casatie sau procuror etc. (A.I.)

Istoricul Legii Lustratiei

La 11 martie 1990, regretatul George Serban citea Proclamatia de la Timisoara, din balconul operei timisorene. Punctul 8 al proclamatiei solicita interzicerea dreptului la candidatura, pentru o anumita perioada, a fostilor activisti comunisti si ofiteri de Securitate. Desi s- au strins sute de mii de semnaturi, acel Punct 8 nu a fost aplicat niciodata.

In noiembrie 1996, George Serban a fost ales deputat pe listele PNTCD-Timis. El a promis ca va promova Punctul 8 sub forma unui proiect de lege - Legea Lustratiei. La 15 ianurie 1999, George Serban trecea in eternitate fara sa fi reusit a finaliza proiectul. Dupa moartea deputatului George Serban, proiectul a fost preluat de Teodor Stanca.

El l-a inregistrat si l-a remis Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale.

Presedinte al respectivei comisii era Dan Martian – unul dintre oamenii politici care ar fi avut de suferit de pe urma promovarii respectivului proiect de lege. Acesta a blocat proiectul. La 16 decembrie 2004, presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, solicita, intr-un comunicat adresat majoritatii parlamentare care urmeaza sa se formeze, promovarea legii lustratiei.