Lucica Bunghez, o ramanca acum in varsta de 47 de ani, s-a nascut cu neurofibrom, o maladie care provoaca dezvoltarea de tumori la nivelul pielii, tesuturilor si oaselor. Pe masura ce ea creste, omul slabeste, caci, dotata cu un fel de «inteligenta» monstruoasa, tumora absoarbe toate substantele hranitoare esentiale.

Toata aceasta «retea» de tumori a tinut-o pe Lucica imobilizata la pat timp de trei ani, prada unei disperari continue. Din cauza riscurilor enorme, nici ea, nici familia nu au avut curaj multa vreme sa intreprinda ceva pentru inlaturarea acesteia. Iar cand s-au hotarat, cazul prezenta atatea riscuri, incat cu greu au convins pe cineva sa ii ajute...

Iar acel cineva a fost profesorul Ioan Lascar, care a luat legatura cu o echipa de doctori americani care mai efectuase o operatie similara.

«Superchirurgie - O tumora de 72 de kilograme» este un documentar crud, cu filmari dintre cele mai dure (in special fiindca sunt reale), realizat de Discovery Channel. In schimbul filmului operatiei, celebrul canal a suportat integral costurile operatiei, care s-au ridicat la 250.000 de lire sterline.

Sa nu va asteptai sa fiti scutiti de imaginile care i-au infiorat pana si pe doctori.

Este aproape un miracol medical, deci, dincolo de aspectele «sangeroase» si neplacute ochiului, se constituie intr-o reusita fantastica, ce trebuie apreciata ca atare.

Lucica nu este prima persoana cu neurofibron al carei caz a fost povestit intregii lumi. Aceeasi echipa care a operat-o pe Lucica, exceptandu-i evident pe doctorii romani, realizase o interventie similara pe americanca Lori Hoogewind, in urma cu patru ani. Experienta aceasta a fost nepretuita.

Cei care au extirpat tumora sunt chirurgul american dr. McKay McKinnon, profesorul roman dr.

Ioan Lascar si o echipa numeroasa de alti medici romani. Cel mai periculos moment al operatiei s-a petrecut la patru ore de la intrarea in sala de operatii, cand pacienta a trebuit intoarsa de pe o parte pe alta. O scadere extrema a tensiunii arteriale sau pierderea tubului respirator ar fi putut fi fatale.

O data depasit si aceasta faza, a mai ramas una singura: incizarea sectiunii finale a tumorii.

Povestea Lucicai Bunghez poate fi urmarita pe Discovery, in data de 25 aprilie, de la ora 22.00. Veti vedea si interviuri cu sotul si cu fiul Lucicai, dar si cu jurnalista Camelia Csiki, cea care a sustinut-o in permanenta pe pacienta si i-a dus povestea la urechile opiniei publice.

Documentarul prezinta si cele cinci luni de convalescenta, grele, dar infruntate curajos de Lucica. Rasplata? O viata normala, alaturi de familie si prieteni!