Christopher Robert Vangoethem, puscas marin in armata americana, poate fi acuzat nu numai de omor din culpa, ci si de marturie mincinoasa.

Christopher Robert Vangoethem, puscasul marin american care cu aproape cinci luni in urma l-a ucis, intr-un accident de masina, pe bateristul trupei Compact, Teo Peter, a mintit cind a sustinut ca aconsumat putine bauturi alcoolice.

Citiva martori au dezvaluit procurorilor romani ca, in noaptea producerii accidentului, acesta a baut nu mai putin de cinci beri si un pahar cu vin.

In noaptea de 4 spre 5 decembrie, cind a avut loc accidentul, Christopher Vangoethem le-a declarat politistilor: "Am baut foarte putin".

Etilotestul a aratat atunci ca puscasul american avea o alcoolemie de 0,09 mililitri de alcool in aerul expirat. Desi legislatia romana il obliga, Vangoethem a refuzat sa-i fie recoltate probe de singe la Institutul de Medicina Legala.

Pentru a scapa de anchetatori, el si-a sunat colegii de la Ambasada SUA, care i-au venit in ajutor.

Astfel, probele de singe i-au fost recoltate chiar in incinta misiunii diplomatice de la Bucuresti. Rezultatul comunicat de investigatorul (foto) american autoritatilor romane a fost: "Functionarul nostru avea in singe o imbibatie alcoolica de 0,02 la mie".

Dosarul intocmit pe numele americanului de procurorii bucuresteni contrazice insa atit declaratiile acestuia, cit si rezultatele oficiale privind alcoolemia lui, comunicate de reprezentantii ambasadei.

In cele aproape cinci luni care au trecut de la momentul producerii accidentului, anchetatorii au audiat mai multe persoane pentru a reconstitui traseul puscasului marin in orele care au precedat tragedia.

Astfel, magistratii au strins probe care demonstreaza ca, pe 5 ianuarie, in jurul orei 24.00, acesta a baut doua beri la o petrecere care a avut loc la resedinta ambasadorului SUA.

El a ajuns apoi la barul Coyote’s Ugly, din centrul Capitalei, unde - potrivit unor martori - a mai consumat trei beri, dar si un pahar cu vin.

Acum anchetatorii ar trebui sa mai raspunda unei singure intrebari: cit de baut era Christopher Vangoethem in momentul producerii accidentului, dupa cinci beri si un pahar cu vin?

Mai ales ca americanul nu a vazut indicatorul care ii impunea sa cedeze trecerea, dar care in plansele foto atasate la dosar este foarte vizibil de pe sensul de mers pe care el circula.

Antecedente periculoase

Functionarul ambasadei a mai fost implicat intr-un accident de circulatie pe 1 martie 2004, in jurul orei 1.00. Atunci, americanul conducea un Trabant din 1967, inmatriculat in tara pe numele sau. Nu se stie din ce motive Christopher Vangoethem a pierdut controlul volanului si s-a izbit puternic de un copac.

Ca si in noaptea fatala, Vangoethem si-a sunat mai intii colegii de ambasada si abia dupa aceea a chemat politia. In declaratia pe care a dat-o politistilor, la opt ore de la producerea accidentului, el afirma: "Dupa sosirea echipajului de la serviciul de Politie Mobila al Ambasadei, m-am deplasat imediat la ambasada pentru a vedea daca sint lovit, dar am constatat lipsa oricaror leziuni.

Declar ca, la ora 9,30, am contactat Politia Rutiera din Udriste, unde am aflat ca schimbul de serviciu care sosise la fata locului iesise din tura, fiind sfatuit sa revin miercuri, cind era de serviciu aceeasi tura". Din fericire, acel accident nu s-a soldat cu victime, iar americanul a dat vina pe carosabilul ud.