Autorul atentatului in care si-a pierdut viata Narcis Sonei a fost identificat, dupa cum ne-au spus surse din armata americana. Acesta este un localnic care a fost platit sa detoneze bomba.

Investigatorii americani au descins la locuinta teroristului, insa nu l-au prins: criminalul disparuse. Aceleasi surse ne-au spus ca au fost audiati tatal si sotia afganului care a atacat patrula romaneasca.

Potrivit declaratiilor rudelor, acesta ar fi primit bani de la o grupare de talibani ca sa asambleze si sa detoneze bomba artizanala.

Primele date oficiale ale anchetei indica foarte clar ca soldatii romani au devenit tinte ale atacurilor teroriste, la fel ca si americanii sau canadienii: "S-au gasit schitele cu locul unde s-a produs atentatul si schema bombei artizanale.

Pe una dintre hirtii era scris "Pentru prietenii din Romania"", a declarat la Kabul generalul Sorin Ioan, comandantul Statului Major al Trupelor Terestre, care a efectuat o vizita in Afganistan in perioada Sarbatorilor de Paste.

Monument pentru cei trei romani ucisi in Afganistan

Aerul fierbinte, sufocant, iese parca din pietrisul din curtea cazarmii, in mijlocul careia se ridica originala bisericuta din lemn, asezata cumva spre ciuda TAB-urilor parcate la doar citiva metri mai incolo. Sase soldati transpirati se lupta sa fixeze o placa din marmura pe un suport piramidal din fier vopsit in negru.

Este monumentul inchinat celor trei militari romani cazuti in Afganistan, realizat chiar de camarazii tinerilor. La Kandahar, cei peste 400 de militari romani cantonati la capatul desertului incep Sarbatoarea Pascala cu un omagiu adus sublocotenentului post-mortem Narcis Sonei, ucis la sfirsitul lunii aprilie in urma unui atentat cu o bomba artizanala.

Pe placa din marmura mai sint inscriptionate doua nume: slt. Iosif Silviu Fogaras si slt. Mihai Anton Samoila. Si ei au cazut in Afganistan, in cursul anului 2003.

Filmul ambuscadei, povestit de victime

Locotenentul cu privire de otel se lasa cu greu convins sa vorbeasca despre momentul in care si-a pierdut camaradul. George Miron, in virsta de 30 de ani, comanda patrula care a fost atacata.

Este evident ca nu ii face nici o placere amintirea unui moment tragic, dar incearca sa fie politicos si sa explice cu cit mai putine amanunte ce s-a intimplat: "Patrula isi facea datoria pentru care a venit aici cind s-a produs atentatul. Eram 35 de oameni, in cinci TAB-uri, intr-o misiune de patrulare si recunoastere.

Am sarit sa acordam primul-ajutor ranitilor, in acelasi timp am tras si citeva focuri de avertisment in aer: un grup de localnici se apropiase de noi si putea fi o ambuscada. Ceea ce este important si trebuie retinut este ca oamenii sint foarte bine pregatiti, au reactionat foarte prompt si cu singe rece, absolut toti si-au pastrat controlul".

Miron vede riscul ca un soldat profesionist: "Sigur ca orice om mort reprezinta o tragedie, dar stiam ce ne asteapta cind am venit aici. Luptam cu un adversar ascuns, care ataca pe furis, pe neasteptate".

Un alt ofiter, capitanul Florin Paraschiv, spune ca pierderile au fost mai mici si datorita interventiei prompte a colegilor americani: "In zece minute a ajuns elicopterul americanilor, care i-a transportat in timp util la spital pe ceilalti doi militari raniti, Gabriel Hanganu si Adrian Dogaru. Au fost foarte rapizi, imediat ne-au trimis elicopterul".

Moralul militarilor este ridicat, in ciuda tragediei: "Abia asteptam sa reluam misiunile, ne-am plictisit sa stam toata ziua in tabara", ne-au spus toti cei cu care am stat de vorba. Misiunile de patrulare au fost suspendate imediat dupa atacul asupra TAB-ului, urmind sa fie reluate in cursul zilei de astazi.

Biserica romaneasca de la Kandahar, proiectata de un american

Inedita bisericuta din lemn, care poarta hramul Sfintului Gheorghe, in care s-a tinut slujba in Noaptea de Inviere, este mindria fiecaruia din cei 400 de militari romani de la Kandahar. Poate si pentru ca toti au muncit la constructie: unii au carat lemne, altii le-au taiat cum trebuie, altii le-au asamblat.

Constructia a inceput in februarie, iar in aprilie a fost gata. Insa cel care a proiectat-o este un sergent american, pe nume Samuel Smith.

Stilul arhitectonic aduce cu cel al manastirilor din Bucovina, insa poarta este absolut originala si are un simbol aparte, dupa cum afirma capitanul Paraschivescu: "Fatada exterioara este din lemne asamblate neregulat si semnifica faptul ca in biserica intra oameni cu pacate diferite, iar cea interioara este plata, asta insemnind ca cei care au pacatuit ies curati".

Pe ruta Bucuresti-Kandahar-Kabul

Seful SMFT, generalul Sorin Ioan, s-a intilnit duminica, la Kabul, cu comandantul ISAF, generalul Ethem Erdagi.

Dupa discutii cu comandantii americani, delegatia a vizitat detasamentul romanesc de Politie militara de la "Camp Dracula" din Kabul. Cel mai important moment al anului va fi scrutinul din toamna, au precizat militarii. Primul punct al vizitei in Afganistan a fost Kandahar, unde delegatia a ajuns simbata seara.

Cei 405 militari romani de aici si-au petrecut Noaptea de Inviere ciocnind oua rosii si mincind drob de miel adus din tara. In Afganistan se afla aproximativ 500 de militari romani.

Avionul sefului SMFT s-a defectat deasupra Marii Caspice

Avionul care transporta din Afganistan spre tara delegatia condusa de seful SMFT, generalul Sorin Ioan, precum si trei jurnalisti, a suferit ieri o defectiune deasupra Marii Caspice. Pilotii aparatului C-130 Hercules au facut cale intoarsa la Baku (Azerbaidjan), unde facusera escala pe ruta Kabul-Bucuresti.

Oficialii militari au spus ca s-a defectat radiolocatorul, un aparat necesar pentru evitarea obstacolelor si pentru zborul pe timp de noapte. Incidentul s-a petrecut in jurul orei 13.30 (ora Romaniei), la o ora de la decolarea de la Baku. Avionul zburase cinci ore pe ruta Kabul-Baku. Oficialii armatei au decis sa amine intoarcerea la Bucuresti pina astazi dimineata.

Narcis Sonei, condus pe ultimul drum de 3.000 de oameni

Sublocotenentul post-mortem, inmormintat sub Monumentul Eroilor

Peste 3.000 de locuitori ai Tecuciului - oameni simpli si oficiali locali - l-au condus simbata pe sublocotenentul post-mortem Narcis Sonei pe ultimul drum. Slujba de inmormintare a fost oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Casian, Episcopul Dunarii de Jos.

La ceremonie au participat ministrul apararii nationale, Teodor Atanasiu, ministrul integrarii europene, Ene Dinga, seful Statului Major General, Eugen Badalan, cadre militare de la Brigada 282 Mecanizata din Focsani si Batalionul 400 Cercetare, unde Sonei era incadrat inainte de plecarea in Afganistan, prefectul judetului Galati, Mihai Capra, subprefectul Vasile Curduman, deputati de Galati si o

ficialitati din judetul Vrancea.

Cortegiul funerar avea o lungime de peste 100 de metri. Slujba a avut loc la Catedrala "Sfintul Gheorghe" din Tecuci, iar ceremonia de inmormintare la Cimitirul Eternitatea.

Familia indurerata, prietenii si fostii colegi ai sublocotenentului Narcis Sonei l-au plins alaturi de alti 3.000 de locuitori ai orasului Tecuci, oameni care nu l-au cunoscut, dar care au participat la ceremonia de inmormintare in semn de respect. Sublocotenentul Narcis Sonei a fost inmormintat chiar sub unul dintre tunurile Monumentului Eroilor din cimitirul din localitate. (Rodica Miscalencu)

Zeci de morti intr-o explozie

Un depozit de munitii din nordul Afganistanului a sarit ieri in aer, ucigind 28 de persoane si ranind cel putin 70, informeaza surse oficiale afgane.

Armele erau depozitate in Bashgah, sat din provincia Baghlan (125 km nord de Kabul). Supravietuitorii au fost dusi imediat la spital, unii dintre ei in stare foarte grava. Printre victime se numara femei si copii. Depozitul apartinea unui comandant al unei militii locale, pe nume Jalal Bajgaye, si continea obuze si exploziv de mortiere.

Daniel Neamu, Afganistan