O sculptura a lui Constantin Brancusi, "Pasarea in spatiu", a fost adjudecata pentru 27,4 milioane de dolari la o licitatie desfasurata miercuri la New York, potrivit Mediafax.

Licitatia desfasurata miercuri seara, la casa Christie’s din New York, a pornit de la o suma cuprinsa intre 8 si 12 milioane de dolari. Lucrarea "Pasarea in spatiu" a fost achizitionata cu 27.460.000 de dolari, de catre un cumparator anonim.

Sase persoane s-au luptat pentru lucrare, iar cind pretul acesteia a ajuns la 23 milioane de dolari au ramas in competitie numai doua, care licitau prin telefon, potrivit "New York Times", citat de Mediafax. La pretul de 24,5 milioane s-a adaugat comisionul casei de licitatie (20% pentru primele 200.000 de dolari din pret si 12% pentru restul sumei).

Sculptura, din marmura si piatra, are o inaltime de 121 de centimetri si a fost realizata de Brancusi in perioada 1922-1923. "Pasarea in spatiu" provine dintr-o colectie privata din Europa, unde s-a aflat din 1937.

Anterior, ea a facut parte din colectia lui L?onie Ricou, o parizianca pasionata de arta, care organiza saloane culturale in casa ei si cunostea personalitati, printre care Guillaume Apollinaire, Modigliani si Picasso.

Specialistii n-au stiut de existenta acestei lucrari pina de curind, cind un expert de la Christie’s a descoperit-o intr-o casa din Franta, potrivit "The New York Times".

Sculptorul Vlad Ciobanu crede ca Brancusi este apreciat in strainatate si mai putin in Romania. "Noi naclaim iesirea artistului in universalitate", a spus el. "Am facut din ansamblul lui Brancusi de la Tirgu-Jiu o mica feuda judeteana", a precizat Vlad Ciobanu.

"Brancusi este cel mai vindut sculptor din lume (artistii renascentisti, lucrarile lui Michelangello nu se mai vind pe piata)", a spus art-dealer-ul Petru Romosan.

"Este o sculptura extraordinara"

"Astazi sculpturile lui Matisse si Picasso, care sint cunoscuti mai mult ca pictori, se vind bine alaturi de cele ale lui Brancusi", a spus Romosan. "Revolutia cubista a inceput-o Picasso in 1907, iar Brancusi se inscrie in acest curent cu cele mai de virf lucrari", a explicat Petru Romosan.

"Este fantastic la ce cota inalta au ajuns sculpturile lui Brancusi. Sint atit de putine, incit au o valoare incomensurabila", a declarat specialistul Barbu Brezianu, pentru Mediafax. "Poate ca Brancusi este la ora actuala cel mai faimos artist roman. Ne putem mindri", a adaugat el. Brezianu l-a numit pe Brancusi "un ambasador cultural roman first class".

"Este o sculptura extraordinara - o adevarata emblema a secolului al XX-lea. Este cu atit mai interesanta cu cit este o descoperire nou-nouta", a spus Christopher Eykyn, seful departamentului de arta moderna si impresionista de la Christie’s, citat de CNN.

"A fost in afara pietei de arta cam de cind a iesit din miinile artistului si este una dintre cele mai reprezentative creatii ale sale", a precizat Christopher Eykyn.

Lucrarea poate fi considerata un moment-cheie pentru istoria sculpturii secolului al XX-lea si reflecta o schimbare cruciala in evolutia artistica a lui Brancusi, potrivit site-ului casei de licitatie Christie’s, citat de Mediafax.

Sculptura este o varianta a temei "Pasari in vazduh" si a fost realizata intre lucrarea aflata acum la Metropolitan Museum of Art din New York si cea de la Fundatia Beyeler din Elvetia. Seria acestor lucrari dezvolta ideea ridicarii in spatiu si posibilitatea transcenderii cadrului concret de existenta.

Brancusi anuleaza efectele gravitationale si dematerializeaza volumele printr-o slefuire atenta a pietrei.

Pasarea reprezentata in marmura alba transmite un sentiment de echilibru si rafinament, din orice unghi ar fi privita, prin sofisticarea si delicatetea executiei.

Radu Varia: "Surpriza nu este pretul"

Radu Varia, autorul celui mai cunoscut album despre Brancusi, in lume, a comentat licitatia in exclusivitate pentru EVZ:

"Numai cine nu are idee de cotele la care au ajuns operele lui Constantin Brancusi poate fi uimit de pretul de 27,4 milioane de dolari pe care l-a atins "Pasarea in spatiu" (1922-1923) vinduta la Christie’s.

Surpriza nu este pretul, ci aparitia operei in circuitul public, dupa zeci si zeci de ani in care nici nu s-a stiut de existenta ei, cu toate ca relatia amicala a sculptorului cu Leonie Ricou, prima proprietara a lucrarii, este cunoscuta de toata lumea.

Dupa aparitia la New York a primei editii a cartii mele Brancusi, in 1986, am fost invitat la Philadelphia, in subsolurile Bancii Barclay, unde era depusa o "Muza Adormita" din marmura galbuie, a carei autenticitate o negase un cunoscut exeget american al operei lui Brancusi.

Dupa ce eu am autentificat-o, acelasi specialist s-a grabit sa o recunoasca, atunci insa cind nu mai era necesar. Lucrarea a atins, in vinzarea publica la New York, peste sapte milioane de dolari.

Cota licitata miercuri pentru "Pasarea in spatiu" la Christie’s nu este nici pe departe cea mai inalta de pina acum pentru o lucrare de Brancusi. O "Pasare in spatiu" care apartinuse lui Hester Diamand a fost cumparata acum citiva ani la 37 milioane de dolari de principalul colaborator al lui Bill Gates.

O cota considerabila, peste 18 milioane de dolari, a atins in 2002 lucrarea din bronz a lui Brancusi "Danaida" (1913), ce apartinuse lui Catherine Graham, proprietara "Newsweek" si a cotidianului "Washington Post".

Cel mai inalt pret cerut prin 1985 pentru o sculptura de Brancusi era de cinci milioane de dolari, pentru o alta "Pasare in spatiu", din marmura alba. Aceasta apartinuse lui Nelson Rockefeller, de la care o cumparase Barbara Johnson (Johnson & Johnson). Lucrarea a fost vinduta prin Galeria Sidney Janis unui magnat al cosmeticelor la un pret sub 3 milioane de dolari.

Crestere spectaculoasa

Fara falsa modestie, pentru ca lucrurile sint cunoscute, pot afirma ca aparitia cartii mele la New York in 1986 a declansat nebunia preturilor, valoarea comerciala a operelor lui Brancusi crescind cu 500 de milioane de dolari in scurta vreme.

In 1987, de pilda, cel mai inalt pret atins de o sculptura de Constantin Brancusi a fost si un adevarat record in general. Este vorba de "Pasarea de Aur" pe care Arts Institute din Chicago a cumparat-o de la Arts Club din acelasi oras, de unde sculptura nu se miscase de decenii.

Este impresionanta aceasta vertiginoasa urcare a preturilor sculpturilor lui Constantin Brancusi, mai ales daca ne gindim ca doua capodopere ca "Pasarea in spatiu" din marmura alba si "Pasarea in spatiu" din marmura neagra, aflate azi la Galeria Nationala din Canberra, in Australia, au fost cumparate acum trei decenii si jumatate, ambele de la familia Maharajahului din Indore, cu numai 1,4 m

ilio

ane de dolari.

Un ghips de Brancusi valora, in 1987, in jur de un milion de dolari, pentru ca o opera similara din ghips sa fie vinduta anul trecut de o importanta galerie din New York la nu mai putin de cinci milioane de dolari".